EN
TR
Ebeveynlerin Anne-Babalarına Bağlanma Stillerinin İhmal İstismar Farkındalığına Etkisinin Sosyal Hizmet Bakış Açısıyla İncelenmesi
Abstract
Çocuk ihmal ve istismarı gerek sosyal hizmet literatüründe gerekse toplumumuzda çok önemli bir yere sahip, sıkça karşılaşılan ve çocuklar üzerinde sosyal, psikolojik ve davranışsal birçok etkisi bulunan bir durumdur. Çocukluğunda anne ve babasına güvenli bağlanma kuramayan kişilerin ihmal veya istismara uğrama riskleri bulunmaktadır. Bireylerin ebeveynleriyle kurmuş oldukları bağlanma stillerinin, ileriki yaşlarında çocuk sahibi olduklarında ihmal istismar farkındalıklarına ne gibi etkisinin olabileceğinin araştırılması çalışmanın çıkış noktasını oluşturmuştur. Bu çalışmada, 0-6 yaş çocuğa sahip ebeveynlerin anne-babalarına bağlanma stillerinin ihmal istismar farkındalığına etkisi sosyal hizmet bakış açısıyla incelenmiştir. Nicel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiş olan çalışmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden kartopu tekniği kullanılmıştır. Veriler, sosyodemografik veri formu, Ana-Babaya Bağlanma Ölçeği (ABBÖ) ve Ebeveynlerin Çocuk İhmali ve İstismarı Farkındalık Ölçeği (EÇİFÖ) ile Google Forms üzerinde oluşturulan veri toplama formuna gönüllü olarak katılmayı kabul eden 281 ebeveynden elde edilmiştir. Ebeveynlerin çocuk ihmal ve istismarı farkındalık ölçeği ile anne babaya bağlanma ölçeğinin anne ve baba formu arasında negatif yönlü ilişki saptanmıştır ancak anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Anne babaya bağlanma ölçeğinin anne ve baba formu arasında ise pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ebeveynlerin annelerine yönelik bağlanma düzeyleri arttıkça babalarına yönelik bağlanma düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir.
Keywords
References
- Ainsworth, M.D.S., Blehar, M.C., Waters, E. ve Wall, S. (1978). Patterns of attachment: A psychological study of the strange situation. Hillsdale, N.J.: Erlbaum.
- Aktaş Altınsu, B. (2004). Çocuklara bakım veren hemşirelerin çocuk istismar ve ihmalini tanıyabilmeleri (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.
- Asla, N., Paul, J. & Perez-Albeniz, A. (2011). Emotional recognition in fathers and mothers at high-risk for child physical abuse. Child Abuse and Neglect, 35(9), 712-721.
- Aydın, C. (2010). Yeme Tutumu, Ortorektik Belirtiler ve Ana Babaya Bağlanma Arasındaki İlişkiler (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
- Baer, J. C., & Martinez, C. D. (2006). Child maltreatment and insecure attachment: a meta‐analysis. Journal of Reproductive and Infant Psychology, 24(3), 187–197.
- Bağ, Ö. F. (2019). Hemşire ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarına İlişkin Farkındalıklarının Belirlenmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Okan Üniversitesi, İstanbul.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Social Work (Other)
Journal Section
Research Article
Publication Date
July 30, 2024
Submission Date
December 15, 2023
Acceptance Date
June 12, 2024
Published in Issue
Year 2024 Volume: 35 Number: 3
APA
İnan, M. B., & Uğurlu, Z. (2024). Ebeveynlerin Anne-Babalarına Bağlanma Stillerinin İhmal İstismar Farkındalığına Etkisinin Sosyal Hizmet Bakış Açısıyla İncelenmesi. Toplum Ve Sosyal Hizmet, 35(3), 365-391. https://doi.org/10.33417/tsh.1405383
AMA
1.İnan MB, Uğurlu Z. Ebeveynlerin Anne-Babalarına Bağlanma Stillerinin İhmal İstismar Farkındalığına Etkisinin Sosyal Hizmet Bakış Açısıyla İncelenmesi. Toplum ve Sosyal Hizmet. 2024;35(3):365-391. doi:10.33417/tsh.1405383
Chicago
İnan, Maruf Buğra, and Zilan Uğurlu. 2024. “Ebeveynlerin Anne-Babalarına Bağlanma Stillerinin İhmal İstismar Farkındalığına Etkisinin Sosyal Hizmet Bakış Açısıyla İncelenmesi”. Toplum Ve Sosyal Hizmet 35 (3): 365-91. https://doi.org/10.33417/tsh.1405383.
EndNote
İnan MB, Uğurlu Z (July 1, 2024) Ebeveynlerin Anne-Babalarına Bağlanma Stillerinin İhmal İstismar Farkındalığına Etkisinin Sosyal Hizmet Bakış Açısıyla İncelenmesi. Toplum ve Sosyal Hizmet 35 3 365–391.
IEEE
[1]M. B. İnan and Z. Uğurlu, “Ebeveynlerin Anne-Babalarına Bağlanma Stillerinin İhmal İstismar Farkındalığına Etkisinin Sosyal Hizmet Bakış Açısıyla İncelenmesi”, Toplum ve Sosyal Hizmet, vol. 35, no. 3, pp. 365–391, July 2024, doi: 10.33417/tsh.1405383.
ISNAD
İnan, Maruf Buğra - Uğurlu, Zilan. “Ebeveynlerin Anne-Babalarına Bağlanma Stillerinin İhmal İstismar Farkındalığına Etkisinin Sosyal Hizmet Bakış Açısıyla İncelenmesi”. Toplum ve Sosyal Hizmet 35/3 (July 1, 2024): 365-391. https://doi.org/10.33417/tsh.1405383.
JAMA
1.İnan MB, Uğurlu Z. Ebeveynlerin Anne-Babalarına Bağlanma Stillerinin İhmal İstismar Farkındalığına Etkisinin Sosyal Hizmet Bakış Açısıyla İncelenmesi. Toplum ve Sosyal Hizmet. 2024;35:365–391.
MLA
İnan, Maruf Buğra, and Zilan Uğurlu. “Ebeveynlerin Anne-Babalarına Bağlanma Stillerinin İhmal İstismar Farkındalığına Etkisinin Sosyal Hizmet Bakış Açısıyla İncelenmesi”. Toplum Ve Sosyal Hizmet, vol. 35, no. 3, July 2024, pp. 365-91, doi:10.33417/tsh.1405383.
Vancouver
1.Maruf Buğra İnan, Zilan Uğurlu. Ebeveynlerin Anne-Babalarına Bağlanma Stillerinin İhmal İstismar Farkındalığına Etkisinin Sosyal Hizmet Bakış Açısıyla İncelenmesi. Toplum ve Sosyal Hizmet. 2024 Jul. 1;35(3):365-91. doi:10.33417/tsh.1405383