Sosyal Hizmetin Gelişiminde Türkiye’nin Konumu: Teorik Bir Analiz
Abstract
İnsanlığın varlığından
itibaren insanlar arası ilişkilerde ihtiyaçları karşılamak üzere var olan
sosyal yardımlaşma ve dayanışma uygulamaları geleneksel bir yapıda olsa da
tarihsel süreç içerisinde toplumların ekonomik, sosyal, siyasal yapılarına göre
birçok aşamadan geçmiştir. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma, özünde hümanizm ve
sosyal adalet fikirlerine dayanmaktadır. Sosyal adalet anlayışı ile sosyal
refah kurumlarının işlevsel hale gelmesi sonucu ortaya çıkan kurumsal sosyal
hizmetler, geleneksel bir yapı içerisinde yürütülen sosyal dayanışma ve
yardımlaşma uygulamalarına bilimsel bir boyut kazandırmıştır.
Bu anlamda Türkiye’de sosyal hizmetlerin gelişiminin dünyadaki sosyal
hizmet çalışmalarından ve gelişimlerden etkilenmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu
çalışmada Türkiye’nin sosyal hizmetler itibarıyla bulunduğu konum
değerlendirmeye alınmakta ve bu konumun yeterliliği veya yetersizliği tespit
edilmeye çalışılmaktadır.
Keywords
References
- Acar, H. ve Çamur Duyan, G. (2003). Dünyada Sosyal Hizmet Mesleğinin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi. Toplum ve Sosyal Hizmet, Cilt: 14 Sayı: 1, 1-19.
- Acar, E. (2017). Neoliberalizm ve Sosyal Refah Devleti Ekseninde Üçüncü Yol Yaklaşımı. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 18, Sayı 1, 248-263.
- Crépin, C. ve Le Jeannic, T. (2000). L'implantation des centres sociaux sur le territoire. Revue des politiques sociales et familiales, 59, 73-91.
- Çetinkaya, J. ve Çavuşoğlu, T. (2010). Darülaceze ve Sosyal Hizmetler. Sosyal Hizmetler Tarihinde Kilometre Taşları. Birinci Baskı, Ankara, Kadın ve Sosyal Hizmetler Vakfı Yayını.
- Çoban İçağasıoğlu, A. (2014). Yoksullukla Mücadele ve Sosyal Hizmetin Rolü. Yoksulluk ve Sosyal Hizmet (Yeni Zorluklar ve Yaklaşımlar), Birinci Baskı, İstanbul, Sosyal Çalışma Yayınları.
- Doğan, A. (2016). Sosyal Yardımların Yoksulların Siyasal Tercihine Etkisi: Kent Yoksulları Üzerine Bir Araştırma. Selçuk İletişim, 9 (3): 69-89.
- Duyan, V. (2017). Sosyal Hizmet Kuramları ve Yaklaşımları, Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, Erzurum: Duyan, 2017: 12-13: https://docplayer.biz.tr/22257675-Unite-sosyal-hizmet-kuramlari-ve-yaklasimlari-icindekiler-hedefler-sistem-kurami-prof-dr-veli-duyan.html.
- Erbil, N. ve Pasinlioğlu T. (2004). Kadının Ailede Karar Vermeye Etkisi. Atatürk Üniversitesi. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, Cilt: 7, Sayı: 2, 1-11.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Sociology (Other)
Journal Section
Review
Authors
Publication Date
May 30, 2019
Submission Date
October 23, 2018
Acceptance Date
May 6, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 30 Number: 2
Cited By
SOSYAL HİZMETLERİN SUNUMUNDA YENİ BİR MODEL OLAN AİLE SOSYAL DESTEK PROGRAMININ (ASDEP) İNCELENMESİ
Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi
https://doi.org/10.21560/spcd.vi.904483Contemporary Challenges Facing Social Work in Turkey: Would Global Agenda Be Relevant?
Practice
https://doi.org/10.1080/09503153.2023.2213426