Osmanlı Devleti Kıbrıs’ı fethettikten sonra adanın ihtiyaçları doğrultusunda adaya Anadolu’nun birçok bölgesinden çeşitli mesleklere sahip olan insanlar da göndermiştir. Lefkoşa Sicillerinden öğrenildiği kadarıyla, Osmanlı idaresi boyunca adada yaklaşık 100 civarında esnaf grubu faaliyet göstermiştir. Bu zanaat dalları incelendiğinde, hemen hemen hepsinde adadaki Müslüman ve gayrimüslim halkın karışık olarak birlikte çalıştıkları görülür. Adada faaliyet gösteren zanaat dallarından birisi de Ekmekçi esnafıdır. Ekmeğin hammaddesi olan buğday üretiminde meydana gelen iniş ve çıkışlar direkt olarak ekmek fiyatlarını etkilemekteydi. Günümüzde olduğu gibi ekmek halkın temel tüketim maddelerinden birisi olduğu için bu işi yapan ekmekçiler, sıkı bir denetim altında tutulurlardı. Sicildeki narh kayıtlarında ekmekçilerin ürettikleri ekmeklerin çeşidine, fırınların adlarına, fırında çalışanların isimleri ile ücretlerine, sattıkları ekmeğin ve ekmekçilerin ürettikleri diğer ürünlerin fiyatlarına rastlanmaktadır. Söz konusu çalışmada Lefkoşa Şer‘i Sicillerinden yola çıkılarak elde edilen veriler yerli ve yabancı kaynaklarla desteklenmiştir. Sonuç olarak Kıbrıs toplumun bir parçası olan Ekmekçi esnafının adanın sosyo-ekonomik tarihine yaptığı izler irdelenmiştir.
After the Ottoman State conquered Cyprus, people from different trades were sent to the island according to the needs of the island from various regions of Anatolia. As learned from the Nicosia judicial record (Şer-i Sicil), nearly 100 trades groups were operating in island during the Ottoman administration. When these craft branches examined, it can be seen that the non-Muslims and the Muslims worked together in all. One of active trade group was bakeries in Cyprus. The ups and downs in wheat production, which is the raw material of bread, directly affected the prices of bread. As it is today, bread has an important place in Ottoman society. Due to being basic consumer goods in Ottoman territory, the bakers were held under strict control. From the narh in Nicosia judicial record, lots of information taken like the kind of bread they produce, the names of the bakeries, the names and salaries of employees in the bakeries, and the bread and the other products prices that the bakers produce and sell. In this study, the data obtained from the way of the Nicosia Judical Records were also supported with other domestic and foreign sources. As a result, in this study the effects of the socio-economic history of the bakeries, which are the part of the Cypriot community, have been examined.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |
Belleten Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.