Anglo-Foreign Turkish Committee was established in London in 1896, the first example of the establishment of a Turkophile society in England. But since this society was not very effective after its establishment, this name was not seen until 1913. In November and December 1913, the Anglo-Ottoman Association was transformed from the Anglo-Ottoman Association, and the Anglo-Ottoman Society was founded. This community holds its meeting on 15 December and collects its members from that date on. Its members include influential names such as Duse Muhammad Ali, known as Pan-African and Pan-Islamist, later Marmaduke Pickthall who became a Muslim, Arthur Field and Aubrey Herbert of the Count family. Members include conservative politicians, as well as members of the liberal, workers and MPs of the Irish nationalist parties and members of the House of Lords. In addition, the prominent Russian immigrant, liberal Rabbi Jaakoff Prelooker, and Moses Gaster, also known as Zionist, and Lucien Wolf, a Jewish journalist, are also on the executive committee.
The Anglo-Ottoman Society is a Turkish-friendly propaganda centre. This society will defend the interests of the Ottoman Empire and announce the cause of Muslims all over the world. Society is open to all men and women regardless of race, political and religious beliefs. Before the start of I. World War, it defended the Ottoman and British alliances, but when the war broke out, the two states had to renew their rhetoric. In the war period, they tried to ensure a separate peace agreement with the Ottoman Empire by putting pressure on the British government. When this could not be successful, they made efforts to leave the Thrace, Anatolia and Istanbul lands of the Ottoman Empire to the Turks. However, they did not succeed at this point.
Community members have sought to disseminate their activities mostly through media, conferences and bilateral meetings. These publications consist of African Times and Orient Review, Islamic Review and The New Age. They tried to influence the British public and government with their broadcasting organs. This effect was that the protection of the Ottoman Empire was indispensable for the British government. They have also sought to disseminate their own opinions opposed to the various publications against the Ottomans. Although the success of this community is controversial, for the first time a Turkophile structure is important in terms of getting into the act abroad, at least.
Anglo-Ottoman Society Anglo-Ottoman Association Marmaduke Pickthall Duse Muhammad Ali Arthur Field Turkophile England Ottoman Empire Association World War I
İngiltere’de Türkofil bir cemiyetin kuruluşunun ilk örneğini 1896 yılında Londra’da kurulan Anglo-Foreign Turkısh Committee oluşturur. Fakat bu cemiyetin kuruluşundan sonra çok etkin olmadığından olsa gerek bu isme 1913 yılına kadar rastlanmaz. 1913 yılının Kasım ve Aralık aylarında yine Türkofil bir topluluk olarak Anglo-Ottoman Association’dan dönüşerek yeni kurulacak olan Anglo-Ottoman Society ismi zikredilmeye başlar. Bu topluluk 15 Aralık tarihinde toplantısını yapar ve bu tarihten itibaren üyelerini toplar. Bu sırada Üyeleri arasında Pan-Afrikan ve Pan-İslamist olarak tanınan Duse Muhammed Ali, sonradan Müslüman olan Marmaduke Pickthall, Arthur Field, Kont ailesinden olan Aubrey Herbert gibi etkili isimler yer alır. Üyeler arasında muhafazakâr siyasetçilerin yanısıra liberal, işçi ve İrlanda milliyetçi partilerinden milletvekilleri ve Lordlar Kamarası’ndan kişiler vardır. Bunlardan başka, dikkat çeken Rus göçmeni liberal haham Jaakoff Prelooker ile yine Siyonist olarak bilinen Moses Gaster ile Yahudi gazeteci Lucien Wolf da yürütme kurulunda yer alır.
Anglo-Ottoman Society, Türk dostu propaganda merkezi konumundadır. Bu cemiyet, Osmanlı Devleti’nin çıkarlarını savunacak ve bütün dünyada Müslümanların davasını duyuracaktır. Cemiyet, ırk, siyasi ve dini inançlar dikkate alınmaksızın tüm erkekler ve kadınlara açıktır. I. Dünya Savaşı başlamadan evvel Osmanlı ve İngiliz ittifakını savunmuş, ancak savaş başlayınca iki devlet karşı karşıya gelince bu kez söylemlerini yenilemek zorunda kalmışlardır. Savaş döneminde ise İngiliz hükümeti üzerinde baskı kurarak Osmanlı ile ayrı bir barış antlaşması imzalanmasını temin etmeye çalışmışlardır. Buna da muvaffak olamayınca bu kez de Savaş sonrasında Osmanlı’nın Trakya, Anadolu ve İstanbul topraklarının Türklere bırakılması için çaba sarfetmişlerdir. Lakin bu noktada da başarı sağlayamamışlardır.
Topluluk üyeleri faaliyetlerini çoğunlukla basın-yayın kuruluşları, konferanslar ve ikili görüşmelerle yaymaya çalışmışlardır. Bu yayın organları African Times and Orient Review, İslamic Review, The New Age’den oluşmaktadır. Yayın organlarıyla da İngiliz kamuoyu ve hükümetini etki altına almaya çalışmışlardır. Bu etki, Osmanlı’nın korunmasının İngiliz hükümeti açısından zaruri olduğu yönünde olmuştur. Ayrıca Osmanlı aleyhindeki çeşitli yayınlara karşı da bu yayın organlarında kendi düşüncelerini yaymaya çalışmışlardır. Bu topluluğun başarısı tartışılır bir durumda olsa da en azından ilk kez Türkofil bir yapının yurt dışında faaliyet göstermesi açısından önem arzetmektedir.
Anglo-Ottoman Society Anglo-Ottoman Association Marmaduke Pickthall Arthur Field Türkofil İngiltere Osmanlı Devleti Dernek I. Dünya Savaşı
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | December 22, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
Belleten Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.