Research Article

Türkiye’de Yaya Tutumları ve Yaya Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Volume: 1 Number: 1 April 30, 2018
EN TR

Türkiye’de Yaya Tutumları ve Yaya Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı yaya tutum ve davranışları arasındaki ilişkiyi, bu çalışma kapsamında geliştirilen bir yaya tutum ölçeğini kullanarak incelemektir. Bu amaçla, veri toplama sürecinde yeni geliştirilen Yaya Tutum Ölçeği ve Nordfjærn ve Şimşekoğlu (2013) tarafından geliştirilen Yaya Davranış Ölçeği kullanılarak, yaşları 18 ile 55 arasında değişmekte olan 553 kişiden veri toplanmıştır. Yeni geliştirilen Yaya Tutum Ölçeği’nin faktör yapısı açımlayıcı faktör analizi kullanarak analiz edilmiştir. Yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucunda Yaya Tutum Ölçeği’nin diğer yol kullanıcılarına ilişkin tutumlar ve trafik kurallarına ilişkin tutumlar olmak üzere iki faktörden oluştuğu görülmüştür. Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla hiyerarşik regresyon analizi uygulanmıştır. Sonuçlar, diğer yol kullanıcılarına ilişkin tutumların kural ihlalleri ve saldırgan davranışlar ile pozitif, dikkate dayalı ihlaller ile negatif ve trafik kurallarına ilişkin tutumların yayaların kural ihlalleri, dikkatsiz ihlalleri ve saldırgan davranışlarıyla pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermektedir. 

Keywords

References

  1. Ajzen, I. (1991). The theory of planned behaviour. Organ Behavior Human Decission Process, 50, 179–211.
  2. Alicke, M. D., Klotz, M. L., Breitenbecher, D. L., Yurak, T. J. ve Vredenburg, D. (1995). Personal contact, individuation, and the better-than-average effect. Journal of Personality and Social Psychology, 68, 213–226.
  3. Alicke, M. D., Dunning, D. ve Krueger, J. I. (2014). The self in social judgment. New York: Psychology Press.
  4. Barton, B., K., Kolongi, S., M. ve Siron, A. (2016). Distracted pedestrians in crosswalks: An application of the theory of planned behavior. Transportation Research Part F: Traffic Psychology and Behaviour, 37, 129–137. doi:10.1016/j.trf.2015.12.012.
  5. Bungum, T. J., Day, C. ve Henry, L. J. (2005). The association of distraction and caution displayed by pedestrians at a lighted crosswalk. Journal of Community Health, 30, 269–279.
  6. Charlton, J., Day, R., Fildes, B., Ihsen, E. ve Oxley, J. (2001). Road crossing behaviour of older pedestrians.10th European Conference on Developmental Psychology. Sweden, Uppsala: European Society for Developmental Psychology. Erişim Tarihi Kasım 7, 2017, http://hdl.handle.net/1959.3/3888
  7. Elliott, M. A., Armitage, C. J. ve Baughan, C. J. (2003). Drivers' compliance with speed limits: an application of the theory of planned behavior. Journal of Applied Psychology, 88, 964–972. doi:10.1037/0021-9010.88.5.964.
  8. Evans D. ve Norman, P. (1998). Understanding pedestrians’ road crossing decisions: an application of the theory of planned behaviour. Health and Education Research, 13, 481–489.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Psychology

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 30, 2018

Submission Date

August 14, 2017

Acceptance Date

March 30, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 1 Number: 1

APA
Serin, G., Öz, C., Öz, B., & Lajunen, T. (2018). Türkiye’de Yaya Tutumları ve Yaya Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Trafik Ve Ulaşım Araştırmaları Dergisi, 1(1), 54-68. https://izlik.org/JA72RL33PG
AMA
1.Serin G, Öz C, Öz B, Lajunen T. Türkiye’de Yaya Tutumları ve Yaya Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Trafik ve Ulaşım Araştırmaları Dergisi. 2018;1(1):54-68. https://izlik.org/JA72RL33PG
Chicago
Serin, Gizem, Cansu Öz, Bahar Öz, and Timo Lajunen. 2018. “Türkiye’de Yaya Tutumları Ve Yaya Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Trafik Ve Ulaşım Araştırmaları Dergisi 1 (1): 54-68. https://izlik.org/JA72RL33PG.
EndNote
Serin G, Öz C, Öz B, Lajunen T (April 1, 2018) Türkiye’de Yaya Tutumları ve Yaya Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Trafik ve Ulaşım Araştırmaları Dergisi 1 1 54–68.
IEEE
[1]G. Serin, C. Öz, B. Öz, and T. Lajunen, “Türkiye’de Yaya Tutumları ve Yaya Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, Trafik ve Ulaşım Araştırmaları Dergisi, vol. 1, no. 1, pp. 54–68, Apr. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA72RL33PG
ISNAD
Serin, Gizem - Öz, Cansu - Öz, Bahar - Lajunen, Timo. “Türkiye’de Yaya Tutumları Ve Yaya Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Trafik ve Ulaşım Araştırmaları Dergisi 1/1 (April 1, 2018): 54-68. https://izlik.org/JA72RL33PG.
JAMA
1.Serin G, Öz C, Öz B, Lajunen T. Türkiye’de Yaya Tutumları ve Yaya Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Trafik ve Ulaşım Araştırmaları Dergisi. 2018;1:54–68.
MLA
Serin, Gizem, et al. “Türkiye’de Yaya Tutumları Ve Yaya Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Trafik Ve Ulaşım Araştırmaları Dergisi, vol. 1, no. 1, Apr. 2018, pp. 54-68, https://izlik.org/JA72RL33PG.
Vancouver
1.Gizem Serin, Cansu Öz, Bahar Öz, Timo Lajunen. Türkiye’de Yaya Tutumları ve Yaya Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Trafik ve Ulaşım Araştırmaları Dergisi [Internet]. 2018 Apr. 1;1(1):54-68. Available from: https://izlik.org/JA72RL33PG

https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/