2013 yılından bu yana, Konya ilinin güneydoğu ilçelerinde arkeolojik yüzey araştırma projesi, İvriz’de çevredüzenlemesi, kamu ve toplum arkeolojisi ve kırsal kalkınma projelerinin geliştirilmesine öncülük etmektedir. Bu bahsigeçen projelerin gerekliliği, somut ve somut olmayan kültürel mirasa yönelik büyük tehditler ile karşılaşılmasındankaynaklanmaktadır.Bu makale kapsamında, İvriz köyü ve kültürel peyzajı üzerinde durularak devam eden toplum arkeolojisi vekırsal kalkınma projelerinin güncel aşaması tartışılmaktadır. Amaç, İvriz’in somut ve somut olmayan kültürelmirasını gözden geçirmek ve vurgulamak, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınması için bulunan tehdit ve sınırlarıanlamaktır. Bir takım önemli sorunlar olsa da, miras alanlarının korunması ve bölgenin genel kırsal kalkınmasıiçin sürdürülebilir turizm zengin potansiyeller barındırmaktadır. Arkeolojik mirasın varlığının ve acil korumaihtiyacının olması, bölgenin daha geniş çapta kalkınmasını ve sürdürülebilir gelişimini tetiklediğini vurgulamak daönemlidir. Şu anda süreç, bunların birbirine bağlı olduğunu ve yerel toplumun katılımının çok önemli olduğunu,hassas ve bütüncül yönetim yaklaşımları gerektirdiğini göstermektedir.Bu çalışma, büyük oranda nitel araştırmaları kapsamakta, olayların ve tüm sürecin uzun süreli gözlemlenmesi vedevlet/yerel yönetim ve diğer paydaşlarla yapılan resmi toplantıların oluşturduğu veriler ile ve ayrıca yerel halkıngözünden de konuları anlamak açısından katılımcı gözlemler ve görüşmeler yoluyla incelenmektedir.
Kamusal Arkeoloji Toplum Arkeolojisi Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras Sürdürülebilir Turizm Kırsal Kalkınma İvriz Hitit
Since 2013, an archaeological survey project in the southeast provinces of Konya has led to the development of landscaping, public and community archaeology and rural regenaration projects in İvriz. The necessity of these projects evolved from the encounter of major threats towards the tangible and intangible cultural heritage. This paper focuses on İvriz village and its cultural landscape and to discuss the current stage of the ongoing community archaeology and rural regeneration projects. The aim is to review and highlight the tangible and intangible cultural heritage of İvriz, as well as to understand the threats and constraints of the area for its sustainable development. Although there are a number of significant problems, the rich potentials for sustainable tourism could be used for the conservation of heritage sites and the general rural regeneration of the area. It is also significant to highlight that the existence of the archaeological heritage and the vital need for conservation has triggered the broader regeneration and sustainable develeopment of the area. Currently the process shows that these are all interdependent to each other and requires sensitive and holistic management approaches, where the involvement of the local community is crucial. The study investigates these through qualitative research, mainly through longitudinal observation of events and formal meetings with government bodies and other stakeholders, as well as through participant observation and interviews with local residents.
Community Archaeology Public Archaeology Tangible and Intangible Heritage Sustainable Tourism
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Issue: 23 |
The contents of this system and all articles published in Journal of TÜBA-AR are licenced under the "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0".