BibTex RIS Cite

Osmanlı Mezar Taşları Envanter Çalışması: Çemberlitaş Atik Ali Paşa Camii Haziresi Örneği

Year 2004, Issue: 3, 259 - 284, 01.09.2004

Abstract

Türkiye Bilimler Akademisi Türkiye Kültür Sektörü TÜBA-TÜKSEK Türkiye Kültür Envanteri Projesi kapsamında hazırlanan Türkiye kentsel kültür var­lıkları envanter formu bir kentsel öğe olan mezar­lık alanlarım da içermekledir. Konu edilen çalışma, Türkiye kentsel kültür varlıkları envanter formu­nun bir alt açılımı olarak düşünülmüştür. Bu bağ­lamda, 2003 yılında başlanan Çemberlitaş Atik Ali Paşa Camii Haziresı mezar taşlan envanter çalış­masının, Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye Kül­tür Sektörü TÜBA-TÜKSEK programı çerçevesin­de sürdürülmesi önerisi kabul edilmiştir.Çemberlitaş Atik Ali Paşa Külliyesi. Bizans Devrin­de İstanbul'u doğu-batı yönünde kat eden, Osman­lı Devrinde Divanyolu olarak adlandırılan ana cadde 'meşe' üzerinde ve Konstantinos Sütunu olarak bilinen Çemberlitaş yanında inşa edilmiştir. İnşa ta­rihi 15. yy'ın sonu olarak kabul edilmektedir; vakfi­yesinden külliyenin camı, medrese imaret, hankâh tekke , kervansaray ve dükkânlardan oluştuğu an­laşılmaktadır. Günümüzde camisi, hazire ve türbe­si, Divanyolu cephesi yıktırılmış olarak medresesi, muvakkithane, çeşme ve su haznesi mevcuttur.Atik Alı Paşa Külliyesinin bir bileşeni olan ve adeta bir açık hava Osmanlı belgeliği gibi du­ran haziren'ın sistemli analizi ayrıntılı bir envan­ter çalışmasıyla mümkündür.Alan çalışmasında İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ Mimarlık Fakültesi Rölöve ve Restoras­yon Projesi dersi 2002-2003 kapsamında Nilgün Çakır, Meltem Öztürk, Başak Tekin ve Se­ran Özsel adlı öğrenciler tarafından hazırlanan hazire rölövesi kullanılmıştır. Bu rölöveyı temel alan çalışma, dijital ve siyah-beyaz fotoğraf çe­kimi, gerekli yerlerde kalıp çıkartılması, ayrıntı­lı ölçü alınması ve mezar bezemeleri ile ilgili in­celemeyi içermektedir.Nazirede 208 adet numaralandırılmış mezar ta­şı bulunmaktadır. Tamamına yakınının kitabesi Yücel Demirel tarafından okunmuştur Envan­ter çalışması devam etmektedir.

Osmanlı Mezar Taşları Envanter Çalışması: Çemberlitaş Atik Ali Paşa Camii Haziresi Örneği

Year 2004, Issue: 3, 259 - 284, 01.09.2004

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Aygül Ağır This is me

Tarkan Okçuoğlu This is me

Publication Date September 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Issue: 3

Cite

APA Ağır, A., & Okçuoğlu, T. (2004). Osmanlı Mezar Taşları Envanter Çalışması: Çemberlitaş Atik Ali Paşa Camii Haziresi Örneği. TÜBA-KED Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi(3), 259-284.

The contents of this system and all articles published in Journal of TÜBA-AR are licenced under the "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0".

by-nc-nd.png