Aydın il sınırları içerisinde 2000 - 2003 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi MSGSÜ Arkeoloji Bölümünden Doç. Dr. Neşe Atik başkanlığındaki bir ekip tarafından MSGSU Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Başkanlığının mali desteği ite arkeolojik yüzey araştırmaları gerçekleştirilmiştir.Çalışmaların sürdürüldüğü alanlarda arazinin engebeli doğal yapışma paralel olarak çok sayıda tahkimli tepe yerleşimi ve nekropol saptanmıştır. Bunların yanı sıra höyük yerleşimleri de görülmüştür. Tahkimli yerleşmelerin ve nekropollerin içinde ve civarlarında çok sayıda işlik /zeytinyağı, şarap ve sarnıçlar bulunmaktadır. Kaleler ve ören yerlerinde arazi genellikle kayalıktır ve buralarda, ahşap yapıların kayalara oyulmuş temel, dikme ve hatıllarına ait olabilecek izlerle karşılaşılmaktadır. Yine kayalara oyulmuş merdiven basamakları ve mezarlar da doğal kayaların gereksinime uygun bir şekilde kullanıldığını göstermektedir.Kaleler ve ören yerleri dışında kesme taş b/oklarla inşa edilmiş, bir tahkimat sistemine bağlı olmayan kuleler, bölgede dikkati çekmektedir.Söz konusu kuleler bir nekropol alanı içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle bu kulelerin gözcü kulesi niteliği yanı sıra mezar kulesi anıt mezar olmaları da kuvvetle muhtemeldir. Çeşit/i mezar tiplerinin bir arada görüldüğü bu nekropollerde en çok Karya tipi mezarlarla karşılaşılmaktadır. Ayrıca tümülüs, sandık, lahit, oda ve hereon mezar tipleri de bölgede kullanılan farklı gömüt geleneklerine Örnektirler.Kale ve kulelerin duvar örgüleri kesme taştan ve Heilenîstik Devir için karakteristik olan "bosajlı" duvar tipindedirler. Ayrıca tümü/üs mezarların bir hsmı da Hellenistik Devirde olduğu gibi, çevresi kesme taş duvar örgülü, üstü toprak örtülü küçük tepecikler şeklindedir. Civarlarında Hellenistik Devir çanak çömlek parçalarının da bulunduğu kale, kule ve küçük tümülüs mezarlar, bölgede Hellenistik Devirin parlak bir dönem olduğuna işaret etmektedir. Diğer çanak çömlekler ise çok az sayıda prehisiorik malzemenin yanı sıra yine çok az sayıda Bizans Devrine, az sayıda Klasik ve Hellenistik devirlere ve bol miktarda Roma Devrine ait buluntulardan oluşmaktadır.
The survey around the City of Aydın has been carried out under the auspices of the Department of Classical Archaeofogy, Mimar Sınan Fine Arts University MSGSÜI between the years 2000-2003. Associate Professor Dr. Neşe Atik directed the teem. The Research Foundation of MSGSÛ provided financial support. The Aydın region has a rugged and rocky topography, in which there are many fortified settlements and necropolises, as well as some mounds. Many oil mills, wineries and cisterns were documented in and around the fortified settlements. At the ancient sites, the traces of foundations carved into native rock, the beams and posts of wooden constructions are still visible. Rock-cut stairs and graves also show that native rock is used whenever needed. There are some isolated towers of ashler masonry mostly located in the necropolis areas. These towers could be watch-towers or tomb towers. The most common grave type of the region is Carian type. There are also various grave types in these necropolises such as tumuli, sarcophagi, cist and rock-cut, but Carian-type graves are the most common. Some towers have ashler masonry and bosses characteristic of the Hellenistic period. Some of the tumulus mounds are in the shape of small hills surrounded by a wail built of ashlar masonry. Around the fortifications, towers and tumuli, there are scattered pot sherds. According to the ceramics and the stonework of the fortifications, the region was rather prosperous during the Hellenistic period. Most of the other ceramics belong to the Roman period. Evidence for the Prehistoric, Classical, and Byzantine periods are rather rare.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Sayı: 2 |
Bu sistemin içeriği ve TÜBA-KED'de yayınlanan tüm makaleler "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0" altında lisanslanmıştır.