BibTex RIS Cite

AŞAĞI PINAR AÇIK HAVA MÜZESİ: YAKLAŞIM, UYGULAMA SÜRECİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

Year 2010, Issue: 8, 183 - 200, 01.09.2010

Abstract

Kırklareli kent merkezinin hemen güneyinde yer alan Aşağı Pınar Höyüğü'nde 1993 yılından beri sürdü­rülen kazılarla, Trakya'nın tarihöncesi dönemine ilişkin önemli veriler elde edilmiştir. Aşağı Pınar yerle­şimi, M.Ö. 6200'den M.Ö. 4800'e kadar aralıksız yerleşilmiş olduğundan, bölgenin yaklaşık 1400 yıllık çift­çi yaşam sürecini kesintisiz bir biçimde yansıtmaktadır. Bu uzun dönemde bir yandan Anadolu'dan Avrupa 'ya çiftçi kültürü aktarılırken, bir yandan da Trakya'nın kendi yerel kültürleri oluşmuştur. Aşağı Pınar hem Avrupa tarımcı kültürünün temelini oluşturan bu hareketliliğin yaşandığı, hem de bölgenin kendi gele­neklerinin geliştiği bir yerleşim alanı olarak, tarihöncesi dönem yaşam modelinin anlaşılması açısından özel bir önem taşımaktadır. Yerleşmenin 4000 m2'yi aşkın oldukça geniş bir alanda kazıyla açığa çıkartılmış olma­sı, bütün bu sürecin ayrıntılı bir biçimde ortaya konmasını sağlamıştır. Aşağı Pınar kazılarında ortaya çıkar­tılan kalıntıların, eserlerin ve bilginin toplumla paylaşılması kaygısı, kazı ekibini arkeolojik alanın koruma ve sergilenmesine yönelik bir proje geliştirmeye yönlendirmiştir. Bu bağlamda hazırlanan 'Aşağı Pınar Açık Hava Müzesi", arkeolojik kalıntıların çağdaş bir yaklaşımla korunmasını ve sergilenmesini hedefleyen, top­lumun tüm kesimlerine bu konuda mesaj vermeyi amaçlayan bir yaklaşımla kurgulanmıştır. Proje, toplumsal katılımın yanı sıra uzmanların da deneysel çalışmalar yapabilecekleri bir araştırma merkezi niteliğini de taşı­maktadır. Bu makalede, hazırlanan proje, deneysel nitelikte sürmekte olan uygulama ve bu süreçte karşı­laşılan sorunlar ile çözüm önerileri anlatılmaktadır.

AŞAĞI PINAR OPEN-AIR MUSEUM: CONCEPT, IMPLEMENTATION AND PROBLEMS ENCOUNTERED

Year 2010, Issue: 8, 183 - 200, 01.09.2010

Abstract

The prehistoric site of Aşağı Pınar is located just to the south of the district center of Kırklareli province. Exca­vations at the site, initiated in 1993 have revealed significant evidence on the prehistoric cultures of Thrace, reveal­ing the time span from 6200 BC to 4800 BC. The initial settlers are evidently migrant farmers from Anatolia bringing with them the Neolithic way of village life that had already been developed in Anatolia. This new cul­ture had gone through a process of adaptation in Thrace before being transmitted further into Europe. Accord­ingly Aşağı Pınar represents a very significant turning point on the cultural history of Europe. As the areal cov­erage of excavations has exceeded 4000 m2 it has became possible to document this cultural stage in its full detail. However as the remains exposed lack visual attraction, excavation team has been concerned in developing a modality to attract public attention. Thus in designing an open-air museum at the site, public display with new modalities addressing general public has been the main concern. Along with developing public awareness it was also considered to develop a research center that would also provide the means for experimental work. This paper presents a conspectus of the project, also summarizing its initial implementation stage and the problems encountered, briefly noting prospects for the future

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Zeynep Eres This is me

Eylem Özdoğan This is me

Ahmet Demirtaş This is me

Publication Date September 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Issue: 8

Cite

APA Eres, Z., Özdoğan, E., & Demirtaş, A. (2010). AŞAĞI PINAR AÇIK HAVA MÜZESİ: YAKLAŞIM, UYGULAMA SÜRECİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR. TÜBA-KED Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi(8), 183-200.

The contents of this system and all articles published in Journal of TÜBA-AR are licenced under the "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0".

by-nc-nd.png