BibTex RIS Cite

İZMİR-YEŞİLOVA HÖYÜĞÜ'NDE YENİ BİR EĞİTİM YÖNTEMİ: ZAMAN YOLCULUĞU

Year 2010, Issue: 8, 263 - 274, 01.09.2010

Abstract

Yaşadığınız çevreye yakından ve dikkatle baktığınız zaman, o bölgede, Ortaçağlarda hatta Taş Devri'nde yaşamış insanların izlerini bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu projenin amacı, yerel tarihsel çevre ve kül­türel mirası farklı bir öğretim yöntemiyle ele alarak çocuk eğitiminde kullanabilmektir. "Zaman Yolculu­ğu Projesi" Yeşilova Höyüğü'nde gerçekleştirilmektedir. Yeşilova Höyüğü İzmir'in içindeki en eski yerle­şim alanıdır. Yakın zamana kadar İzmir'in tarihsel geçmişinin en çok 5 bin yıl olduğu düşünülürken, 2003 yılında Yeşilova Höyüğü'nün bulunmasıyla bu görüş geçerliliğini yitirmiştir. Burada gerçekleştirilen kazı­larda elde edilen bulgular, Batı Anadolu'nun yerleşim tarihini 8500 yıl öncesine götürmüştür. Yüzey top­rağının 4-5 metre altında ana toprak üzerinde yer alan ilk yerleşim Neolitik Çağ'ın başında başlamış M. Ö. 6500 ve dönemin sonuna doğru en zengin evresine ulaşmıştır. Yerleşim kısmen Kalkolitik Çağ'da da devam etmiştir. Höyük alanı sıklıkla yaşanan sel baskınlarının ardından terk edilmiş ve sonunda tama­men alüvyon tabakası altında kalmıştır.Bölge kültür tarihi açısından son derece önemli bir arkeolojik alan olan Yeşilova'da hazırlanan Zaman Yol­culuğu projesi ile çocuklar ve yetişkinler, geçmişteki günleri beş duyularını birden kullanarak deneyimleyebilirler. Çeşitli dönemlere ait kostümler giymek ve bir günü, o dönemde orada yaşamış ve çalışmış insanlar gibi geçir­mek, yoğun bir anlayış ve bilgi edinimi ile sonuçlanır.

NEW EDUCATIONAL METHODS AT İZMİR-YEŞİLOVA: TIME TRAVEL

Year 2010, Issue: 8, 263 - 274, 01.09.2010

Abstract

If you look around the place where you live more carefully, then you can be sure to find evidence for peo­ple who lived in the Middle Ages and perhaps even the Stone Age. The aim of this project is to consider the local historical environment and the associated cultural heritage using a different method of instruc­tion; the use of child education. "The Time Travel Project" takes place at the archaeological site of Yeşilova, the oldest site in Izmir. Until recent­ly it was widely accepted that the oldest periods represented in the archaeological history of the Izmir region dated barely beyond five thousand years before the present. Recent investigations at Yeşilova have resulted in a com­plete alteration of this perspective as the data obtained date the site back to as early as 8500years ago

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Zafer Derin This is me

Publication Date September 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Issue: 8

Cite

APA Derin, Z. (2010). İZMİR-YEŞİLOVA HÖYÜĞÜ’NDE YENİ BİR EĞİTİM YÖNTEMİ: ZAMAN YOLCULUĞU. TÜBA-KED Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi(8), 263-274.

The contents of this system and all articles published in Journal of TÜBA-AR are licenced under the "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0".

by-nc-nd.png