BibTex RIS Cite

Ruminantlarda Rumen Mikroorganizmalarının Varlığı Ve Önemi (Derleme)

Year 2009, Volume: 2 Issue: 3, 277 - 285, 07.10.2010

Abstract

Ruminantlar, tek mideli hayvanların sindiremediği besin maddelerini retikulorumende bulunan mikroorganizma populasyonu sayesinde sindirebilmektedirler. Sindirim faaliyetlerinin %60’ından fazlası retikulorumende gerçekleşmektedir. Rumen mikroorganizmaların büyümeleri için en uygun çevreyi sağlar. Normal koşullarda rumen içi sıcaklığı 38-41C, pH’sı ise 5.5-7 arasında değişmektedir. Rumen içeriği bakteri ve protozoa populasyonu tarafından oluşturulan fermentasyon nedeniyle asidik niteliktedir. Retikulorumende değişik tipte mikroorganizmalar bulunmakla birlikte en çok bakteriler ve silli protozoalar bulunmaktadır. Mikroorganizmaların tamamına yakın kısmı anaerobik ya da fakültatif anaerobiktir. Selüloz sindiren en önemli selülolitik bakteri türleri: Fibrobacter succinogenes, Ruminococcus albus ve Ruminococcus flavefaciens dir. Protozoa türleri içerisinde ise en fazla Entodinium, Diplodinium ve Isotricha türleri bulunmakta olup, bunlar da daha çok selüloz ve nişasta sindirimine katkıda bulunmaktadır. Rumen mantarları bitki hücre duvarındaki yapısal polisakkaritlerin çoğunu hidrolize edebilecek enzimlere sahiptir.

Year 2009, Volume: 2 Issue: 3, 277 - 285, 07.10.2010

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Naturel Sciences
Authors

O. Özel This is me

B. Sarıçiçek This is me

Publication Date October 7, 2010
Published in Issue Year 2009 Volume: 2 Issue: 3

Cite

APA Özel, O., & Sarıçiçek, B. (2010). Ruminantlarda Rumen Mikroorganizmalarının Varlığı Ve Önemi (Derleme). TÜBAV Bilim Dergisi, 2(3), 277-285.
ISSN: 1308 - 4941