BibTex RIS Kaynak Göster

Ruminantlarda Rumen Mikroorganizmalarının Varlığı Ve Önemi (Derleme)

Yıl 2009, Cilt: 2 Sayı: 3, 277 - 285, 07.10.2010

Öz

Ruminantlar, tek mideli hayvanların sindiremediği besin maddelerini retikulorumende bulunan mikroorganizma populasyonu sayesinde sindirebilmektedirler. Sindirim faaliyetlerinin %60’ından fazlası retikulorumende gerçekleşmektedir. Rumen mikroorganizmaların büyümeleri için en uygun çevreyi sağlar. Normal koşullarda rumen içi sıcaklığı 38-41C, pH’sı ise 5.5-7 arasında değişmektedir. Rumen içeriği bakteri ve protozoa populasyonu tarafından oluşturulan fermentasyon nedeniyle asidik niteliktedir. Retikulorumende değişik tipte mikroorganizmalar bulunmakla birlikte en çok bakteriler ve silli protozoalar bulunmaktadır. Mikroorganizmaların tamamına yakın kısmı anaerobik ya da fakültatif anaerobiktir. Selüloz sindiren en önemli selülolitik bakteri türleri: Fibrobacter succinogenes, Ruminococcus albus ve Ruminococcus flavefaciens dir. Protozoa türleri içerisinde ise en fazla Entodinium, Diplodinium ve Isotricha türleri bulunmakta olup, bunlar da daha çok selüloz ve nişasta sindirimine katkıda bulunmaktadır. Rumen mantarları bitki hücre duvarındaki yapısal polisakkaritlerin çoğunu hidrolize edebilecek enzimlere sahiptir.

Yıl 2009, Cilt: 2 Sayı: 3, 277 - 285, 07.10.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Fen Bilimleri
Yazarlar

O. Özel Bu kişi benim

B. Sarıçiçek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 7 Ekim 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Özel, O., & Sarıçiçek, B. (2010). Ruminantlarda Rumen Mikroorganizmalarının Varlığı Ve Önemi (Derleme). TÜBAV Bilim Dergisi, 2(3), 277-285.
ISSN: 1308 - 4941