Research Article

Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Psikopatolojik Semptomların Tip 2 Diyabet Riski ile İlişkisi

Volume: 7 Number: 3 December 31, 2023
TR EN

Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Psikopatolojik Semptomların Tip 2 Diyabet Riski ile İlişkisi

Abstract

Amaç: Üniversite öğrencilerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını göstermeleri ve diyabet riski konusunda farkındalık kazanmaları önemlidir. Araştırma üniversite öğrencilerinin diyabet risklerinin belirlenerek, beslenme alışkanlıkları ve psikopatolojik semptomlarının tip 2 diyabet riski ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel araştırma tipinde gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntemler: Araştırma 10 Mart-10 Haziran 2023 tarihleri arasında bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören 869 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, Tip 2 Diyabet Risk Değerlendirme Formu-FINDRISK, Beslenme Alışkanlıkları İndeksi ve DUKE Sağlık Profili Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzde sayı dağılımı, Kolmogorov Smirnov testi, bağımsız örneklem t testi, One Way ANOVA ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %81,4’ü (n=707) kadın ve %88,1’i (n=766) 18-24 yaş arasındadır. Katılımcıların Tip 2 Diyabet Risk Skoru puan ortalaması 6,53±3,71; Beslenme Alışkanlıkları İndeksi puan ortalaması 11,08±3,55; DUKE Sağlık Profili fonksiyonel alt boyut puan ortalaması 323,85±87,51 ve disfonksiyonel alt boyut puan ortalaması 344,37±86,36 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların %11,3’ünün orta ve yüksek diyabet risk düzeyine sahip olduğu; ekonomik durumunun kötü olduğunu bildiren, kronik hastalığı olan, hastalığı nedeniyle diyet tedavisi uygulayan ve yaşı≥46 yıl olan; beden kütle indeksine göre obez ve bel çevresi normalin üzerinde olan katılımcıların diyabet risk puan ortalamalarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Katılımcıların Tip 2 Diyabet Risk Skoru puanı ile Beslenme Alışkanlıkları İndeksi arasında pozitif yönde ve zayıf derecede (p=0,005, r=0,122); Tip 2 Diyabet Risk Skoru puanı ile DUKE Sağlık Profili Ölçeği alt boyutları arasında ise negatif yönde zayıf derecede anlamlı bir ilişkinin bulunduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Araştırma bulguları olumsuz beslenme alışkanlıklarının ve psikopatolojik sorunların üniversite öğrencilerinde tip 2 diyabet riskini artırdığını göstermiştir.

Keywords

References

  1. 1. Cole JB, Florez JC. Genetics of diabetes mellitus and diabetes complications. Nat Rev Nephrol. 2020;16(7):377-390.
  2. 2. Sun H, Saeedi P, Karuranga S, Pinkepank M, Ogurtsova K, Duncan BB, Stein C, Basit A, Chan JCN, Mbanya JC, Pavkov ME, Ramachandaran A, Wild SH, James S, Herman WH, Zhang P, Bommer C, Kuo S, Boyko EJ, Magliano DJ. IDF Diabetes Atlas: Global, regional and country-level diabetes prevalence estimates for 2021 and projections for 2045. Diabetes Res Clin Pract. 2022; 183:109119.
  3. 3. Berbudi A, Rahmadika N, Tjahjadi AI, Ruslami R. Type 2 diabetes and its impact on the immune system. Curr Diabetes Rev. 2020;16(5):442-449.
  4. 4. Lau LH, Lew J, Borschmann K, Thijs V, Ekinci EI. Prevalence of diabetes and its effects on stroke outcomes: A meta-analysis and literature review. J Diabetes Investig. 2019;10(3):780-792.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Services and Systems (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2023

Submission Date

October 29, 2023

Acceptance Date

December 20, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 7 Number: 3

APA
Kul, Y., Çarıkçı, F., Aktaş, E., & Aykanat Girgin, B. (2023). Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Psikopatolojik Semptomların Tip 2 Diyabet Riski ile İlişkisi. Turkish Journal of Diabetes and Obesity, 7(3), 240-248. https://doi.org/10.25048/tudod.1382669
AMA
1.Kul Y, Çarıkçı F, Aktaş E, Aykanat Girgin B. Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Psikopatolojik Semptomların Tip 2 Diyabet Riski ile İlişkisi. Turk J Diab Obes. 2023;7(3):240-248. doi:10.25048/tudod.1382669
Chicago
Kul, Yağmur, Fatma Çarıkçı, Eda Aktaş, and Burcu Aykanat Girgin. 2023. “Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları Ve Psikopatolojik Semptomların Tip 2 Diyabet Riski Ile İlişkisi”. Turkish Journal of Diabetes and Obesity 7 (3): 240-48. https://doi.org/10.25048/tudod.1382669.
EndNote
Kul Y, Çarıkçı F, Aktaş E, Aykanat Girgin B (December 1, 2023) Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Psikopatolojik Semptomların Tip 2 Diyabet Riski ile İlişkisi. Turkish Journal of Diabetes and Obesity 7 3 240–248.
IEEE
[1]Y. Kul, F. Çarıkçı, E. Aktaş, and B. Aykanat Girgin, “Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Psikopatolojik Semptomların Tip 2 Diyabet Riski ile İlişkisi”, Turk J Diab Obes, vol. 7, no. 3, pp. 240–248, Dec. 2023, doi: 10.25048/tudod.1382669.
ISNAD
Kul, Yağmur - Çarıkçı, Fatma - Aktaş, Eda - Aykanat Girgin, Burcu. “Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları Ve Psikopatolojik Semptomların Tip 2 Diyabet Riski Ile İlişkisi”. Turkish Journal of Diabetes and Obesity 7/3 (December 1, 2023): 240-248. https://doi.org/10.25048/tudod.1382669.
JAMA
1.Kul Y, Çarıkçı F, Aktaş E, Aykanat Girgin B. Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Psikopatolojik Semptomların Tip 2 Diyabet Riski ile İlişkisi. Turk J Diab Obes. 2023;7:240–248.
MLA
Kul, Yağmur, et al. “Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları Ve Psikopatolojik Semptomların Tip 2 Diyabet Riski Ile İlişkisi”. Turkish Journal of Diabetes and Obesity, vol. 7, no. 3, Dec. 2023, pp. 240-8, doi:10.25048/tudod.1382669.
Vancouver
1.Yağmur Kul, Fatma Çarıkçı, Eda Aktaş, Burcu Aykanat Girgin. Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Psikopatolojik Semptomların Tip 2 Diyabet Riski ile İlişkisi. Turk J Diab Obes. 2023 Dec. 1;7(3):240-8. doi:10.25048/tudod.1382669

Cited By

Turkish Journal of Diabetes and Obesity (Turk J Diab Obes) is a scientific publication of Zonguldak Bulent Ecevit University Obesity and Diabetes Research and Application Center.

A Collaboration Protocol was signed between the Turkish Obesity Research Association and Zonguldak Bülent Ecevit University by taking an important step from the Turkish Journal of Diabetes and Obesity. As the Turkish Journal of Diabetes and Obesity, we are proud to open the doors of a new era in scientific publishing. With the collaboration of the Turkish Obesity Research Association and Zonguldak Bülent Ecevit University, our journal will now serve as a joint publication platform.

This is a refereed journal, which is published in printed and electronic forms. It aims at achieving free knowledge to the related national and international organizations and individuals.

This journal is published annually three times (in April, August and December).

The publication language of the journal is Turkish and English.