Aim: It is important for university students to demonstrate healthy lifestyle behaviors and gain awareness about the risk of diabetes. The
research was conducted as a descriptive and cross-sectional study in order to determine the diabetes risks of university students and to
evaluate the relationship between their eating habits and psychopathological symptoms and the risk of type 2 diabetes.
Material and Methods: The research was conducted with 869 students studying at a foundation university between 10 March and 10
June 2023. Data was collected with the Introductory Information Form, Finnish Diabetes Risk Score, Nutritional Habits Index and DUKE Health Profile Scale. Percentage distribution, Kolmogorov Smirnov test, independent sample t test, One Way ANOVA and
Pearson correlation analysis were used to evaluate the data.
Results: 81.4% (n=707) of the participants were women and 88.1% (n=766) were between the ages of 18-24. The average Finnish Diabetes
Risk Score of the participants was 6.53±3.71; Nutritional Habits Index mean score was 11.08±3.55; DUKE Health Profile functional
subscale mean score was determined as 323.85±87.51 and dysfunctional subscale mean score was determined as 344.37±86.36. 11.3%
of the participants had a medium and high diabetes risk level; Those who report poor economic status, have a chronic disease, are on
diet therapy due to their illness, and are aged ≥46 years; it was determined that the average diabetes risk score of participants who were
obese and whose waist circumference was above normal according to their body mass index was higher. There was a positive and weak
correlation between the participants’ Finnish Diabetes Risk Score and the Nutrition Habits Index (p=0.005, r=0.122). It was determined
that there was a weakly significant negative relationship between the Finnish Diabetes Risk Score and the DUKE Health Profile Scale
sub-dimensions (p<0.05).
Conclusion: Research findings have shown that negative eating habits and psychopathological problems increase the risk of type 2
diabetes in university students.
Eating habits Psychopathological symptoms Type 2 diabetes risk University students
Amaç: Üniversite öğrencilerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını göstermeleri ve diyabet riski konusunda farkındalık kazanmaları
önemlidir. Araştırma üniversite öğrencilerinin diyabet risklerinin belirlenerek, beslenme alışkanlıkları ve psikopatolojik semptomlarının
tip 2 diyabet riski ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel araştırma tipinde gerçekleştirilmiştir.
Gereç ve Yöntemler: Araştırma 10 Mart-10 Haziran 2023 tarihleri arasında bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören 869 öğrenci ile
gerçekleştirilmiştir. Veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, Tip 2 Diyabet Risk Değerlendirme Formu-FINDRISK, Beslenme Alışkanlıkları İndeksi
ve DUKE Sağlık Profili Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzde sayı dağılımı, Kolmogorov Smirnov testi, bağımsız
örneklem t testi, One Way ANOVA ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır.
Bulgular: Katılımcıların %81,4’ü (n=707) kadın ve %88,1’i (n=766) 18-24 yaş arasındadır. Katılımcıların Tip 2 Diyabet Risk Skoru puan
ortalaması 6,53±3,71; Beslenme Alışkanlıkları İndeksi puan ortalaması 11,08±3,55; DUKE Sağlık Profili fonksiyonel alt boyut puan
ortalaması 323,85±87,51 ve disfonksiyonel alt boyut puan ortalaması 344,37±86,36 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların %11,3’ünün orta
ve yüksek diyabet risk düzeyine sahip olduğu; ekonomik durumunun kötü olduğunu bildiren, kronik hastalığı olan, hastalığı nedeniyle
diyet tedavisi uygulayan ve yaşı≥46 yıl olan; beden kütle indeksine göre obez ve bel çevresi normalin üzerinde olan katılımcıların diyabet
risk puan ortalamalarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Katılımcıların Tip 2 Diyabet Risk Skoru puanı ile Beslenme Alışkanlıkları
İndeksi arasında pozitif yönde ve zayıf derecede (p=0,005, r=0,122); Tip 2 Diyabet Risk Skoru puanı ile DUKE Sağlık Profili Ölçeği alt
boyutları arasında ise negatif yönde zayıf derecede anlamlı bir ilişkinin bulunduğu belirlenmiştir (p<0,05).
Sonuç: Araştırma bulguları olumsuz beslenme alışkanlıklarının ve psikopatolojik sorunların üniversite öğrencilerinde tip 2 diyabet
riskini artırdığını göstermiştir.
beslenme alışkanlıkları psikopatolojik semptomlar tip 2 diyabet riski üniversite öğrencileri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 29 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 20 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bilimsel yayım organıdır.
Web: https://obdm.beun.edu.tr/ Twitter: https://twitter.com/obezite_diyabet Instagram: https://www.instagram.com/zbeuobezitediyabet/