Aim: Picky eating behaviours are defined by negative attitudes towards certain foods and the restriction of food choices by these attitudes.
This behaviour may be associated with obesity, sleep and quality of life. This study aims to examine the relationship between picky eating
behaviour and sleep quality, obesity and well-being in women.
Material and Methods: A questionnaire including socio-demographic information, Adult Picky Eating Questionnaire (APEQ),
Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and World Health Organization Well-being Index (WHO-5) was administered to 78 female
participants and anthropometric measurements were taken. Pearson correlation was used to test continuous variable relationships,
ANOVA and Kruskal-Wallis H multiple groups tests were used to compare multiple groups.
Results: The mean age of the participants was 41.0 ± 6.2 years, and the body mass index (BMI) was 26.7 ± 4.9 kg/m2. 45.5% of the
participants said they were well. There were strong positive correlations between picky eating behavior, food presentation, food variety,
food indifference, taste status, and APEQ total score and well-being (r=0.775, p<0.001; r=0.728, p<0.001; r=0.681, p<0.001; r=0.624,
p<0.001; r=0.967, p<0.001, respectively). In addition, no significant relationship was found between picky eating behavior and sleep
quality (p > 0.05). There was a significant relationship between the age and BMI of the participants (p = 0.011). In addition, there was a
significant relationship between the number of children and BMI (p = 0.003).
Conclusion: Picky eating behaviour improves quality of life by affecting well-being in women. In addition, new research on its effects
on obesity and sleep is needed.
The study received ethical approval from Inonu University Health Sciences Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee in accordance with the Declaration of Helsinki (Ref. No: 2024/6365). Participants gave their voluntary consent in writing after receiving detailed information about the study.
No financial support was received for this study.
We would like to express our sincere gratitude to all participants who contributed to this study.
Amaç: Seçici yeme davranışları, belirli gıdalara yönelik olumsuz tutumlar ve bu tutumların gıda seçimlerini kısıtlaması ile
tanımlanmaktadır. Bu davranış obezite, uyku ve yaşam kalitesi ile ilişkili olabilir. Bu çalışmanın amacı kadınlarda seçici yeme davranışı
ile uyku kalitesi, obezite ve iyi olma hâli arasındaki ilişkiyi incelemektir.
Gereç ve Yöntemler: Sosyo-demografik bilgiler, Yetişkin Seçici Yeme Anketi (YSYA), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Dünya
Sağlık Örgütü İyi Oluş İndeksini (DSÖ-5) içeren bir anket 78 kadın katılımcıya uygulandı ve antropometrik ölçümler alındı. Sürekli
değişken ilişkilerini test etmek için Pearson korelasyonu, çoklu grupları karşılaştırmak için ANOVA ve Kruskal-Wallis H çoklu grup
testleri kullanılmıştır.
Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 41,0 ± 6,2 yıl ve beden kütle indeksi (BKİ) 26,7 ± 4,9 kg/m2 idi. Katılımcıların %45,5'u iyi
olduğunu belirtmiştir. Seçici yeme davranışı, yiyecek sunumu, yiyecek çeşitliliği, yiyecek ilgisizliği, tat alma durumu ve YSYA toplam
puanı ile iyi olma hâli arasında güçlü pozitif korelasyonlar vardı (sırasıyla r=0,775, p<0,001; r=0,728, p<0,001; r=0,681, p<0,001;
r=0,624, p<0,001; r=0,967, p<0,001). Ayrıca, seçici yeme davranışı ile uyku kalitesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p > 0,05).
Katılımcıların yaşı ile BKİ arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p = 0,011). Ayrıca, çocuk sayısı ile BKİ arasında da anlamlı bir ilişki
bulunmuştur (p = 0,003).
Sonuç: Seçici yeme davranışı kadınlarda iyi olma hâlini etkileyerek yaşam kalitesini artırmaktadır. Ayrıca, obezite ve uyku üzerindeki
etkileri konusunda yeni araştırmalara ihtiyaç vardır.
Çalışma, Helsinki Bildirgesi'ne uygun olarak İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan etik onay almıştır (Ref. No: 2024/6365). Katılımcılar çalışma hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra gönüllü onamlarını yazılı olarak vermişlerdir.
Bu çalışma için herhangi bir mali destek alınmamıştır.
Bu çalışmaya katkıda bulunan tüm katılımcılara en içten şükranlarımızı sunarız.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Public Health Nutrition |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2024 |
Submission Date | October 7, 2024 |
Acceptance Date | December 16, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 8 Issue: 3 |