Amaç: Diabetes mellitus (DM)'un sonuçları yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilemektedir. DM yönetiminden elde edilen sonuçlar bazı hastalar için tatmin edici olmadığından tamamlayıcı ve alternatif uygulama (TAU) yöntemlerine başvurmaktadırlar. Çalışma, TAU kullanan ve kullanmayan DM hastaları çeşitli değişkenlere göre incelemek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışma kesitsel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Veriler Ocak-Temmuz 2020 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırma bir üniversite hastanesinin endokrin servisinde ve polikliniklerinde yürütülmüştür. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare analizleri kullanıldı.
Bulgular: Çalışmada DM hastalarının %21'inin TAU yöntemlerinden birini kullandığı ve çoğunlukla bitki çayı [papatya, yeşil çay, karanfil, adaçayı, kekik] ve tarçını tercih ettiği belirlendi. Hastaların %54,5’inin TAU uygulamalarını tedavi sürecinde, %31,8’inin tanı konar konmaz, %11,4’ünün tedavi öncesinde ve 2,3’ünün tedavi bitince kullandığı bulundu. Araştırmada hastaların, %70,5’inin kullandığı TAU yönteminin etkisini bildiğini, %56,8’inin kullandığı TAU yöntemini yararlı bulduğunu, %81,8’inin kullandığı yöntemle ilgili sağlık sorunu yaşamadığını ifade ettiği görüldü. Hastaların %43,2’sinin TAU yöntemini 1-3 ay kadar süreyle kullandığı, %47,7’sinin her hafta kullandığı bulundu.
Sonuç: Araştırmada diyabetli hastaların sıklıkla kan şekeri düzeylerini düşürmek/dengelemek için TAU yöntemlerini kullandığı ve en çok bilgi çaylarını ve tarçını kullandıkları görüldü. Hastaların yarısının kullandığı TAU yöntemi ile ilgili bilgiyi komşularından\arkadaşların aldıkları ve sadece üçte birinin kullandığı TAU yönteminden fayda gördüğünü ifade ettikleri görüldü.
Aim: The consequences of diabetes mellitus (DM) have a serious impact on the quality of life. As the results obtained from diabetes management are not satisfactory for some patients, they resort to complementary and alternative practice (CAP) methods. The study was conducted in order to examine the patients with diabetes mellitus who use and do not use CAP according to various variables.
Material and Methods: The study was designed as a cross-sectional study. The data were collected between January-July 2020. The research was carried out at endocrine service and outpatient clinics of a university hospital. The data were analyzed using descriptive statistics, and chi-square analysis.
Results: In the study, it was determined that 21% of diabetic patients used one of the CAP methods and mostly preferred herbal tea [chamomile, green tea, clove, sage, thyme] and cinnamon. It was found that 54,5% of the patients used CAP practices during the treatment process, 31,8% as soon as the diagnosis was made, 11,4% before treatment and 2.3% after treatment. In the study, 70,5% of the patients stated that they knew the effect of the CAP method they used, 56,8% found the CAP method useful, and 81,8% stated that they had no health problems related to the method they used. It was found that 43,2% of the patients used CAP for 1-3 months, 47,7% used it every week.
Conclusion: It was observed that patients with DM who participated in the study frequently used CAP methods to reduce/stabilise blood glucose levels and mostly used information teas and cinnamon. It was observed that half of the patients received information about the CAP method from neighbours/friends and only one third of the patients stated that they benefited from the CAP method they used.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2025 |
Submission Date | August 21, 2024 |
Acceptance Date | February 20, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 9 Issue: 1 |