Research Article

FOTOVOLTAİK PANELLERİN EĞİM AÇISININ VE MALZEME ÇEŞİDİNİN SİSTEM PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ

Volume: 26 Number: 1 June 29, 2025
EN TR

FOTOVOLTAİK PANELLERİN EĞİM AÇISININ VE MALZEME ÇEŞİDİNİN SİSTEM PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ

Öz

Enerji yönetimi, enerjiyi tasarruflu kullanmanın yanında enerjiyi üretirken kayıpları en düşük oranda tutup mümkün olan en yüksek enerjiyi faydalı enerjiye dönüştürmeyi amaçlar. Bu doğrultuda enerji üretim sistemlerinin verimi etkileyen parametreler dikkate alınarak tasarlanıp işletilmesi, faydalı enerjinin artırılması açısından önem kazanır. Eğim açısı ve fotovoltaik panellerde kullanılan malzeme çeşidi, fotovoltaik sistem enerji üretimini ve verimini etkileyen parametrelerdir. PV paneller en yüksek verime, güneş ışınlarının dik geldiği açıda çalıştığında ulaşır. Bu nedenle, eğim açısının doğru ayarlanması, yıllık enerji üretiminin maksimuma ulaşabilmesi için oldukça önemlidir. Bu çalışmada, Edirne iklim koşulları için fotovoltaik panel eğim açısının, monokristal ve polikristal malzeme çeşitlerinin sistem performansı üzerine etkisi ayrıntılı ve kapsamlı olarak incelenmiştir. Deneysel çalışmalar yapılırken her bir PV panel eş zamanlı olarak aynı ortam ve işletme koşullarında çalıştırılmıştır. Edirne ili için fotovoltaik panel optimum eğim açısı deneysel olarak analizlerle tespit edilmiştir. Ayrıca her bir panel için RETScreen yazılımı kullanılarak nümerik analiz yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Fotovoltaik , Enerji verimliliği , Eğim açısı , Monokristal-Polikristal malzeme

References

  1. Arslan, M. (2023). Fotovoltaik sistemlerde optimum eğim ve yönlendirme açılarının belirlenmesi. T.C. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 147.
  2. Afzaal, M., & O'Brien, P. (2006). Recent developments in II–VI and III–VI semiconductors and their applications in solar cells. J Mater Chem, 17.
  3. Barbón, A., Ghodbane, M., Bayón, L., & Said, Z. (2022). A general algorithm for the optimization of photovoltaic modules layout on irregular rooftop shapes. Journal of Cleaner Production, 365, 132774. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.132774
  4. Bilgili, M. E., & Dağtekin, M. (2017). Fotovoltaik piller ile elektrik üretiminde uygun eğim açısının ve yıllık oluşan enerji farkının belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi (GBAD), 156–167.
  5. Chang, Y. P. (2010). Optimal the tilt angles for photovoltaic modules in Taiwan. International Journal of Electrical Power & Energy Systems, 32(9), 956–964.
  6. Cooper, P. I. (1969). The absorption of radiation in solar stills. Solar Energy, 12(3), 333–346. https://doi.org/10.1016/0038-092x(69)90047-4
  7. Duffie, J. A., & Beckman, W. A. (2013). Solar Engineering of Thermal Processes. John Wiley & Sons, Inc. https://doi.org/10.1002/9781118671603
  8. Geliş, K., Akyürek, E. F., & Yoladı, M. (2020). Panel konumu ve açısının fotovoltaik panel karakteristiği üzerine etkisi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(3), 1899–1908.
  9. Grygiel, P., Tarłowski, J., Prześniak-Welenc, M., Łapiński, M., Łubiński, J., & Mielewczyk-Gryń, A., et al. (2021). Prototype design and development of low-load-roof photovoltaic modules for applications in on-grid systems. Solar Energy Materials and Solar Cells, 233, 111384. https://doi.org/10.1016/j.solmat.2021.111384
  10. IEA - International Energy Agency. (2018). Energy Efficiency 2018: Analysis and Outlooks to 2040. Market Report Series, IEA/OECD.
IEEE
[1]H. Akhan, E. Emiralioğlu, E. Eşer, U. K. Seçgin, K. B. Karabıyık, and K. B. Yenici, “FOTOVOLTAİK PANELLERİN EĞİM AÇISININ VE MALZEME ÇEŞİDİNİN SİSTEM PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ”, TUJES, vol. 26, no. 1, pp. 45–59, June 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA69AW34UD