İlaç, kozmetik ve gıda teknolojilerinde nano
partiküllerin kullanılmasına yönelik gittikçe artan bir ilgi mevcuttur.
Bilhassa, bu ilgi emülsifikasyon tekniklerinin ve stabilizasyon
mekanizmalarının iyileşmesine paralel şekilde artmaktadır. Nanoemülsiyonların
hazırlanmasına yönelik yüksek enerjili ve düşük enerjili-spontane olmak üzere
farklı tipte metotlar vardır. Hazırlık süreçleri ve kullanılan bileşenler,
stabilitenin birkaç saatten yıllara kadar sürmesini etkileyen önemli
parametrelerdir. Nanoemülsiyonlar küçük parçacık boyutuna sahip olduklarından
kremleşme, koalesans, sedimantasyon ve flokülasyon gibi problemlere maruz
kalmazlar. Fakat Ostwald olgunlaşması nanoemülsiyonların destabilizasyonuna
neden olan temel mekanizmadır. Bu derleme çalışmada, nanoemülsiyonlar hakkında
temel bilgiler verilmiş ve nanoemülsiyonların hazırlama metotları ve stabilite
durumları literatür incelenerek kapsamlı bir biçimde sunulmuştur.
There is a growing interest for using of nano/sub-micron
particles in the technology of pharmaceutical, cosmetic and also food.
Especially, this interest has been increasing parallel with better
emulsification techniques and stabilization mechanisms. There are two main
groups of nanoemulsion preparation methods, namely high-energy and low-energy
spontaneous emulsification methods. Preparation processes and components used
are significant parameters that affect stability from few hours to years. Problems
such as creaming, coalescence sedimentation and flocculation are not concern
for nanoemulsions due to their small droplet size. However, the main
destabilization mechanism is Ostwald ripening for them. In this paper, a
comprehensive review is presented to give basic ideas about nanoemulsions,
their preparation methods, and stability aspects.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2017 |
Acceptance Date | May 15, 17 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 18 Issue: 1 |