In this study, the static bending and vibration analysis of a simply supported
functionally graded porous sandwich beam was performed. The surfaces of the
sandwich beam are made of functionally graded porous material, while the core is made
of homogeneous material. Two different types of porous materials were used in the
study. The types of porous materials are homogeneous and symmetric. It is assumed
that the material properties of the functionally graded porous core and surface layers
vary through the thickness according to a power-law distribution. The equations of
motion of the beam were derived using Hamilton's Principle. Two different types of
mixture rules were applied for the porous sandwich beam. A closed-form solution was
obtained using the Navier method. Numerical results are obtained by varying the
porosity coefficient, the ratio of thickness to length, the thickness ratios of the core and
surface layers, and the power law index.
Bu çalışmada, basit destekli fonksiyonel derecelendirilmiş gözenekli sandviç kirişin
statik eğilme ve titreşim analizi gerçekleştirilmiştir. Sandviç kirişin yüzeyleri,
fonksiyonel derecelendirilmiş gözenekli malzemeden, özü ise homojen bir
malzemeden yapılmıştır. Çalışmada iki farklı gözenekli malzeme türü kullanılmıştır.
Gözenekli malzeme türleri homojen ve simetrik özelliktedir. Fonksiyonel
derecelendirilmiş gözenekli öz ve yüzey tabakalarının malzeme özelliklerinin, kuvvet
kanunu dağılımına bağlı olarak kalınlık boyunca değiştiği varsayılmıştır. Kirişin
hareket denklemleri, Hamilton Prensibi kullanılarak türetilmiştir. Gözenekli sandviç
kiriş için iki farklı tipte karışım kuralı uygulanmıştır. Navier yöntemi kullanılarak
kapalı form çözümü elde edilmiştir. Gözeneklilik katsayısı, kalınlığın uzunluğa oranı,
öz ve yüzey tabakalarının kalınlık oranları, hacimsel değişim üsteli değiştirilerek
sayısal sonuçlar elde edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Solid Mechanics |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2024 |
Submission Date | June 7, 2024 |
Acceptance Date | October 22, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 25 Issue: 2 |