Research Article
BibTex RIS Cite

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARI: ÜNİVERSİTELERDE BİR ARAŞTIRMA THE NUTRITION HABITS OF GASTRONOMY AND CULINARY ARTS STUDENTS: A RESEARCH IN UNIVERSITIES

Year 2021, Volume: 10 Issue: 1, 31 - 46, 01.01.2021

Abstract

Araştırmanın amacı Gastronomi ve Mutfak Sanatları (GMS) bölümü öğrencilerinin
beslenme alışkanlıklarını belirlemektir. Bu kapsamda Genel Beslenme Alışkanlıkları (GBA) ve
Beslenme Alışkanlıkları Indeksi (BAİ)’nin bulunduğu bir anket formu hazırlanmıştır. Anketler 8-21
Mayıs 2017 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMU), Balıkesir Üniversitesi
(BAU), Mersin Üniversitesi (MEU) ve Akdeniz Üniversitesi (AKU)’nde öğrenim gören GMS
bölümü öğrencilerine uygulanmış ve 410 geçerli anket elde edilmiştir. Araştırmaya katılan
öğrencilerin yaş ortalamasının 21; beden kitle indeksi (BKİ) değerlerinin 23,49; beslenme bilgilerini
öğrenmelerinde en etkili faktörün aileleri; en fazla atladıkları öğünün kahvaltı ve öğün atlamalarının
temel nedeninin ise vakit bulamamaları olduğu belirlenmiştir. Yapılan basit regresyon analizi
sonucunda, öğrencilerin genel beslenme alışkanlıklarının beslenme alışkanlıkları indeks
değerlerinin %44’ünü açıkladığı belirlenmiştir. Yapılan t-testleri sonucunda kadınların GBA’nın
erkeklerden daha olumlu olduğu; erkeklerin ise BKİ ve BAİ değerlerinin kadınlardan daha olumlu
olduğu belirlenmiştir. Yaş kategorilerine göre ise sadece 23-35 yaş kategorisinde olan katılımcıların
GBA’nın 18-22 yaş kategorisinde olan katılımcılardan daha olumlu olduğu belirlenmiştir. Ayrıca
yapılan ANOVA testleri sonucunda ailesi ile birlikte yaşayan öğrencilerin arkadaşları ile birlikte
yaşayan öğrencilere göre GBA’nın daha olumlu olduğu; arkadaşları ile birlikte yaşayan öğrencilerin
ise ailesi ile birlikte yaşayan öğrencilere göre BAİ ve BKİ değerlerinin daha yüksek olduğu
belirlenmiştir.

The aim of the study was to determine the eating habits of the students of the Department of
Gastronomy and Culinary Arts (GMS). In this context, a questionnaire including Feeding Behavior
(FB) and Nutritional Habits Index (NHI) was prepared. The questionnaires were applied to GMS
students studying at Çanakkale Onsekiz Mart University (ÇOMU), Balıkesir University (BAU),
Mersin University (MEU) and Akdeniz University (AKU) between 8-21 May 2017 and 410 valid
questionnaires were obtained. The mean age of the students was 21; body mass index (BMI) values
of 23.49; families of the most effective factor in learning nutritional information; it was determined
that the main reason for skipping breakfast and meal skipping was the lack of time. As a result of
simple regression analysis, it was determined that the FB of the students explained 44% of the NHI
values. As a result of t-tests, it was found that women had more positive FB than men; and the BMI
and NHI values of males were more positive than females. According to the age categories, it was
determined that the Feeding Behavior of the participants who were only in the 23-35 age group
were more positive than those in the 18-22 age group. In addition, as a result of ANOVA tests, it
was found that the FB of the students living with their families were more positive than the students
living with their friends; It was found that the students living with their friends had higher NHI and
BMI values than the students living with their families.

References

  • Açıkgöz, S. (2006). Ankara Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları İle Özyetkinlik ve İyimserlik İlişkisi: Ankara Üniversitesi Örneği, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Arıkan Y. Z. (2015). Beslenme Alışkanlıkları; Dumlupınar Üniversitesi Örneği, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.
  • Ayhan, D. E., Günaydın, E., Gönlüaçık, E., Arslan, U., Çetinkaya, F., Asımı, H. & Uncu, Y. (2012). Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları Ve Bunları Etkileyen Faktörler, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 38(2), 97-104.
Year 2021, Volume: 10 Issue: 1, 31 - 46, 01.01.2021

Abstract

References

  • Açıkgöz, S. (2006). Ankara Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları İle Özyetkinlik ve İyimserlik İlişkisi: Ankara Üniversitesi Örneği, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Arıkan Y. Z. (2015). Beslenme Alışkanlıkları; Dumlupınar Üniversitesi Örneği, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.
  • Ayhan, D. E., Günaydın, E., Gönlüaçık, E., Arslan, U., Çetinkaya, F., Asımı, H. & Uncu, Y. (2012). Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları Ve Bunları Etkileyen Faktörler, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 38(2), 97-104.
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Tourism (Other)
Journal Section Research Article
Authors

Yılmaz Akgündüz This is me 0000-0001-8887-9280

Gürkan Akdağ This is me 0000-0001-9819-9465

Ezgi Güneş This is me 0000-0001-8228-2731

Publication Date January 1, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 10 Issue: 1

Cite

APA Akgündüz, Y., Akdağ, G., & Güneş, E. (2021). GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARI: ÜNİVERSİTELERDE BİR ARAŞTIRMA THE NUTRITION HABITS OF GASTRONOMY AND CULINARY ARTS STUDENTS: A RESEARCH IN UNIVERSITIES. Turar Turizm Ve Araştırma Dergisi, 10(1), 31-46.

19425         19424        19426       19427