Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ABDURRAHİM KARAKOÇ'UN ŞİİRİNDE BAZI EDEBİ SANATLAR

Yıl 2021, , 38 - 62, 27.12.2021
https://doi.org/10.54566/turas.1019500

Öz

Abdurrahim Karakoç 20. yüzyılın en başarılı ve en etkili şairlerinden biridir. İlkokul dışında eğitimine devam edememiş olsa da o, kendini birçok alanda yetiştirmeyi ve geliştirmeyi başarmıştır. Bu başarısı onun eğitimli ve şair bir aileden gelmesinin yanı sıra kendisinin istekli ve öğrenmeye açık bir karakterinin olmasından ileri gelmiştir. Şiir konusundaki başarısında babasının önemli rolü vardır. Aslında onu bugün Abdurrahim Karakoç yapan en önemli etken, küçük yaşlardan beri okumaya ve yazmaya olan merakıdır. O, şiirlerinde pek çok konu işlemiştir. İşlediği her konuyu Türkçemizin verdiği tüm imkanları da dikkate alarak en açık ve sade bir şekilde kendine özgü bir üslupla dile getirmiştir. Şiirlerindeki en önemli özelliklerden biri de edebi sanatlardır. Karakoç edebi sanatları şiirlerinde kendine özgü üslubuyla büyük bir ustalıkla kullanmıştır. Kullandığı sanatlar ise onun şiirlerini hem şekil hem de muhteva yönüyle daha etkili kılmıştır.
Bu çalışmada, Abdurrahim Karakoç’un “Yasaklı Rüyalar” adlı şiir kitabındaki cinas, mecaz, istifham, kat’, tenasüb, ta’riz gibi bazı edebi sanatlar ele alınmıştır. Kitapta yer alan şiirler incelenmiş ve şiirlerdeki sanatlar örnekler verilerek açıklanmıştır. Çalışma Abdurrahim Karakoç’un şiirlerinde çeşitli edebi sanatların kullanıldığını ve bu sanatların onun şiirlerine hem estetik hem de anlam derinliği sağladığını dahası şiirlerini daha canlı ve etkileyici hale getirdiğini, zenginleştirdiğini ortaya koymuştur.

Kaynakça

  • Aktaş, Hasan, 2002, Modern Türk Şiirinde Edebȋ Sanatlar, Çizgi Kitabevi Yayınları, Konya.
  • Alkan, Selda, 2021, “Abdurrahim Karakoç’un Eserlerinde Din ve Dindarlık”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Adana.
  • Aydın, Hatice, 2002, “Mehmet Âkif Ersoy’un Şiirlerinde Edebi Sanatlar”, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.
  • Çevirici (Çağın), Ayşe, 2006, “Tevfik Fikret’in Şiirlerindeki Edebi Sanatlar”, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.
  • Çiçek, Mustafa, 2020, “Abdurrahim Karakoç’un Şiirlerinde Hiciv), Uşak Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Uşak.
  • Dilçin, Cem, 1995, Örneklerle Türk Şiir Bilgisi, Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Ertürkmen, Orhan, 2019, “Abdurrahim Karakoç’un Şiirlerinde Dinȋ ve Tasavvufi Temalar”, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Kahramanmaraş .
  • Filiz, Mehtap, 2010, “Abdurrahim Karakoç’un Şiirlerinin Tematik Açıdan İncelenmesi”, Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Kars.
  • Karakoç, Abdurrahim, 2005, Yasaklı Rüyalar, Alperen Yayınları, Ankara
  • Saldere, Gülsüm, 2001, “Abdurrahim Karakoç’un Lirik Şiirlerinde Kelime Dünyası”, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
  • Şafak (Fırat), Filiz, 1994, “Faruk Nafiz Çamlıbel’in Şiirlerinde Edebi Sanatlar”, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.
  • Özden, Ersin, 2000, “Karacaoğlan’ın Şiirlerinde Edebi Sanatlar”, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Edirne.
  • Özçelik, Bedri, 2021, “Elbistan Kültür Havzası Halk Şairleri ve Abdurrahim Karakoç’un Şiir Dünyası”, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Ankara.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Edebi Çalışmalar
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sunay Deniz 0000-0001-8169-4806

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 5 Kasım 2021
Kabul Tarihi 17 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Deniz, S. (2021). ABDURRAHİM KARAKOÇ’UN ŞİİRİNDE BAZI EDEBİ SANATLAR. Turkish Academic Studies - TURAS, 2(3), 38-62. https://doi.org/10.54566/turas.1019500

21861                     isam-yayinlari-logo.jpg

EBSCO-logo.png

ISI.png

citefactor.png

images?q=tbn:ANd9GcTduHXBDjORGVbWtU5BOa_ukstXQXgRhiuCnA&usqp=CAU

   acarindex.png


Crossref_Logo_Stacked_RGB_SMALL.png

1667936507-logo-worldcat-3840x2160.png