Research Article

Televizyon Dizileri ve Kültürel Temsiller: Mardin Örneği

Number: 41 December 31, 2022
EN TR

Televizyon Dizileri ve Kültürel Temsiller: Mardin Örneği

Abstract

Bu çalışmada medyanın hâkim fikirleri yeniden üreten işlevine televizyon dizileri üzerinden odaklanılmıştır. Bu çerçevede mekânsal evreni Mardin kenti olan televizyon dizileri araştırma nesnesi olarak seçilmiş ve bu dizilerdeki temsillerin gerçeklik ile ilişkisi, belirli ön kabullerle yüklü içeriği, oryantalist ve karikatürize biçimleri sorunsallaştırılmıştır. Bütüncül bir değerlendirme yapabilmek için mekân olarak yalnızca Mardin’in kullanıldığı ve sonlanmış yapımlar evren seçilmiştir. Güdümlü örnekleme tercih edilerek dizilerin karakterlerine, mekânına, hikâyesine, ilişkiler ağına ve senaryo sistematiğine dair genel bilgilerin sunulduğu ilk iki epizotları ve anlatılarının üzerine kurulduğu paradigmatik yapılaşmaların kapandığı final epizotları örneklem belirlenmiştir. İncelenen on sekiz epizottaki kültürel temsiller eleştirel söylem çözümlemesiyle değerlendirilmiştir. Böylece i. anlatısal ölçekte paradigmatik zıtlıklar ile çözüm için sunulan sentagmatik öğeler ve özneler, ii. hem mekânın hem kültürel yapının belirleyiciliğindeki bölgesel temsiller, iii. mekanik toplumsal dayanışma biçimleri, iv. çalışan sınıflara ve kadınlara yönelik ayrımcı pratikler, bu bağlamda ataerkil ideoloji ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği temalarına ulaşılmıştır. Sonuç olarak her ne kadar geleneksel ve mekanik dayanışma biçimlerinin yarattığı gündelik ve toplumsal ilişkilerin odağa alınması çoğulcu bir yayıncılık anlayışını ortaya koysa da dizilerde esasında rekabetçi, mülkiyetçi, bireyci, eşitsiz ve cinsiyetçi değerlerin yeniden üretimine dönük bir söylemsel dizgenin de işlediği görülmüştür.

Keywords

Thanks

Bu makale, 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo – Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı Medya ve İletişim Çalışmaları Yüksek Lisans Programında kabul edilen “Televizyon Dizilerinde Kültürel Temsiller: Mardin Dizileri Örneği” başlıklı tezin bulgularından hareketle hazırlanmıştır. Anılan tez çalışmasının yürütülmesinde danışman olarak büyük emeği olan Doç. Dr. Ece VİTRİNEL’e, tez savunma jürisinde bulunmayı kabul ederek eleştirileriyle çalışmaya önemli katkılar sunan Prof. Dr. Hamdi Serhat GÜNEY’e ve Doç. Dr. Sevgi Can YAĞCI AKSEL’e teşekkür ederim.

References

  1. Adorno, T. W. & Horkheimer, M. (2010). Aydınlanmanın diyalektiği: Felsefi fragmanlar (N. Ülner & E. Öztarhan Karadoğan, Çev.). İstanbul: Kabalcı.
  2. Aydın, S., Emiroğlu, K., Özel, O. & Ünsal, S. (2019). Mardin: Aşiret – cemaat – devlet. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt. Barnard, A. (2016). Simgesel düşüncenin doğuşu (M. Doğan, Çev.). İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi.
  3. Baudrillard, J. (2013). Tüketim toplumu: Söylenceleri yapıları (H. Deliceçaylı & F. Keskin, Çev.). İstanbul: Ayrıntı. Baker, U. (2011). Beyin ekran. İstanbul: Birikim.
  4. Becker, H. S. (2013). Haricîler (Outsiders): Bir sapkınlık sosyolojisi çalışması (Ş. Geniş & L. Ünsaldı, Çev.). Ankara: Heretik.
  5. Benjamin, W. (2014). Tekniğin olanaklarıyla yeniden üretilebildiği çağda sanat yapıtı (A. Cemal, Çev.). Pasajlar içinde (ss. 50-86). İstanbul: Yapı Kredi.
  6. Best, S. & Kellner, D. (2011). Postmodern teori: Eleştirel soruşturmalar (M. Küçük, Çev.). İstanbul: Ayrıntı. Bourdieu, P. (2019). Televizyon üzerine (A. Bakım, Çev.). İstanbul: Sel.
  7. Bourse, M. & Yücel, H. (2017). Kültürel çalışmaları anlamak (H. Yücel, Çev.). İstanbul: İletişim.
  8. Çağlar, A. (2000). “Tire”li kimlikler: Teori ve yönteme ilişkin bazı arayışlar (S. Altuğ, Çev.). Toplum ve bilim, 84, 129-150.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Communication and Media Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2022

Submission Date

December 28, 2021

Acceptance Date

September 14, 2022

Published in Issue

Year 2022 Number: 41

APA
Kına, S. A. (2022). Televizyon Dizileri ve Kültürel Temsiller: Mardin Örneği. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, 41, 38-57. https://doi.org/10.17829/turcom.1049971
AMA
1.Kına SA. Televizyon Dizileri ve Kültürel Temsiller: Mardin Örneği. TURCOM. 2022;(41):38-57. doi:10.17829/turcom.1049971
Chicago
Kına, Sezer Ahmet. 2022. “Televizyon Dizileri Ve Kültürel Temsiller: Mardin Örneği”. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, nos. 41: 38-57. https://doi.org/10.17829/turcom.1049971.
EndNote
Kına SA (December 1, 2022) Televizyon Dizileri ve Kültürel Temsiller: Mardin Örneği. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi 41 38–57.
IEEE
[1]S. A. Kına, “Televizyon Dizileri ve Kültürel Temsiller: Mardin Örneği”, TURCOM, no. 41, pp. 38–57, Dec. 2022, doi: 10.17829/turcom.1049971.
ISNAD
Kına, Sezer Ahmet. “Televizyon Dizileri Ve Kültürel Temsiller: Mardin Örneği”. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi. 41 (December 1, 2022): 38-57. https://doi.org/10.17829/turcom.1049971.
JAMA
1.Kına SA. Televizyon Dizileri ve Kültürel Temsiller: Mardin Örneği. TURCOM. 2022;:38–57.
MLA
Kına, Sezer Ahmet. “Televizyon Dizileri Ve Kültürel Temsiller: Mardin Örneği”. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, no. 41, Dec. 2022, pp. 38-57, doi:10.17829/turcom.1049971.
Vancouver
1.Sezer Ahmet Kına. Televizyon Dizileri ve Kültürel Temsiller: Mardin Örneği. TURCOM. 2022 Dec. 1;(41):38-57. doi:10.17829/turcom.1049971

All articles published in the Turkish Review of Communication Studies are licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.