Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 1, 65 - 80, 31.12.2019

Öz

Kaynakça

  • Alagöz, S., B., 2007, Yeşil Pazarlama ve Eko Etiketleme. Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi ISSN:1694 – 528X Sayı: 11, 1-13.
  • Atalar, E., 2009, Eko-Etiketlemenin Sürdürülebilir Turizmdeki Yeri. Uzmanlık Tezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Bahar, O., Samırkaş K., M., ve Çelik, N., 2015 Farklı Boyutları İle Sürdürülebilir Turizm, Süre Yayınevi 1. Baskı, Muğla.
  • Birkan, İ., 2001, “Sürdürülebilirlik Kavramı, Turizm Sektörü Açısından Sürdürülebilir Gelişmenin Önemi ve Koşulları, I. Ulusal Turizm İşletmeciliği Kongresi Kızılcahamam, Ankara, 17- 18.
  • Erginel, N., 2001, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri Standardı ve Türkiye’deki Durumu, II.Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, İTÜ Sosyal Tesisleri İstanbul.
  • Eser, S., 2011 Sürdürülebilir Turizm ve Efes Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muğla.
  • Geitz, M., 2001, The Tourism Ecolabel Market and its Implications for a Tour Operator Certification Program in the Arctic, Thesis for International Tourism Studies, Hochschule Harz University of Applied Studies and Research Faculty of Business Studies, Germany.
  • Çelik, N., 2014, Sürdürülebilir Turizm Uygulamalarının Turizm Talebi Üzerine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Muğla. Kızılırmak, İ., 2011, Dünyada ve Türkiye’deki Turizm İşletmelerinde Çevre Korumaya Yönelik Uygulamalar: Amacı ve Önemi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2, 1-12. Kozak, M., and Nield, K., 2004, The Role of Quality and Eco-labelling Systems in Destination Benchmarking, Journal of Sustainable Tourism, 12, 138-148.
  • Kulakoğlu, N. ve Dilek, S.. E., 2011, Sürdürülebilir Turizm Sürecinde Birlikler, Belgeler ve Kriterleri: İber Otel Sarıgerme Park Örneği, Düzce, 12. Ulusal Turizm Kongresi, Düzce 458-471.
  • Özçoban, E., 2010, Türkiye’de Turizm Endüstrisinde Sosyal Sorumluluk Kampanyası: T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Yeşil Yıldız Uygulaması ve Calista Otel Örneği Üzerinde Ampirik Bir Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ankara.
  • Saka, İ., 2011, Sürdürülebilirlik Açısından İstanbul’da Bir Ofis Binasının Leed Sertifikalandırma Sistemi Kapsamında Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Salur, N., 2014, Sürdürülebilirlik ve Geri Dönüşüm Açısından Grafik Tasarım. Tez ve Sanatta Yeterlik Çalışması, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.
  • Şişik, L,. 2012, Turizm Sektöründeki Eko Etiket Uygulamaları: İstanbul’daki Otellere Yönelik Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Teng, C., C., Horng, J., S., Hu, M., L., M., Chien, L., H., ve Shen, Y., C., 2012, Developing Energy Conservation and Carbon Reduction İndicators for the Hotel İndustry in Taiwan. International Journal of Hospitality Management, 31(1), 199-208.
  • Tepelus, C., M. ve Cordoba, R., C., 2005, Recognition Schemes in Tourism From ‘eco’to ‘Sustainability’?. Journal of Cleaner Production, 13(2), 135-140.
  • Üçüncü, O., 2009, Turizmde Çevre Etiketi Olarak Mavi Bayrak, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Üstünay, M., 2008, İşletmelerin Sosyal Sorumluluk Çerçevesinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları ve Kimya Sektörüne Yönelik Bir İnceleme, Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • Yıldız, A., 2012, Çevre Yönetimi Uygulayan Yeşil Otel İşletmelerinde Yeşil Müşteri Deneyimi Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Yılmaz, Ö., E., 2003, Sanayi İşletmeleri Açısından Çevre ve Yeşil Pazarlama (Green Marketing). Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • Yılmaz, B., S. ve Yumuk, Y., 2013, Türk Turizm Pazarında Çevreye Duyarlı Bir Eğilim: “Yeşil Yıldız” Uygulamaları ve “Yeşil Yıldız” Sahibi Otel İşletmeleri Üzerine Bir Değerlendirme, 14. Ulusal Turizm Kongresi. Kayseri. 1288-1300.i Bayrak, 2019,
  • Yücel, M. ve Emekçiler, Ü., S., 2008, Çevre Dostu Ürün Kavramına Bütünsel Yaklaşım; Temiz Üretim Sistemi, Eko-Etiket, Yeşil Pazarlama, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 7(26),
  • Green Globe, 2019, http://greenglobe.com/green-globe-certification/ (Ziyaret Tarihi: 10.11.2019).
  • Green Globe, 2019, https://greenglobe.com/members/middle-east/#-8 (Ziyaret Tarihi: 10.11.2019).
  • Green Key, 2019, http://www.greenkey.global/ (Ziyaret Tarihi: 12.11.2019).
  • Travelife, 2019, https://www.travelife.info/index_new.php?menu=home&lang=tr (Ziyaret Tarihi: 12.11.2019).
  • ISO 1401, 2019, http://www.iso.org/iso/introduction_to_iso_14001.pdf (Ziyaret Tarihi: 11.11.2019).
  • Yeşillenen Oteller, 2019, http://www.yesillenenoteller.com/?page_id=70650 (Ziyaret Tarihi: 10.11.2019).
  • TÜRÇEV, 2009, http://www.turcev.org.tr/V2/icerikDetay.aspx?icerik_id=124 (Ziyaret Tarihi: 10.11.2019).
  • EU Ecolabel, 2019, http://www.eko-etiket.org/#!eu-ecolabel/cpsh (Ziyaret Tarihi: 10.11.2019).
  • Green Key, 2019, http://www.greenkey.global/ (Ziyaret Tarihi: 12.11.2019).
  • Mavi Bayrak, 2019, http://www.mavibayrak.org.tr/tr/icerikDetay.aspx?icerik_refno=1 (Ziyaret Tarihi: 12.11.2019).
  • Tuyup, 2019, http://tuyup.turizm.gov.tr/Pages/GreenStar.aspx#2 (Ziyaret Tarihi 10.11.2019).
  • Travelife, 2019, https://www.travelife.info/index_new.php?menu=about_travelife&lang=tr (ZiyaretTarihi: 12.11.2019).
  • Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, 2019, http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,9579/turizm-tesisleri.html (Erişim Tarihi 12.11.2019).

SÜRDÜRÜLBİLİR TURİZM KAPSAMINDA TURİZMDE EKO ETİKETLER

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 1, 65 - 80, 31.12.2019

Öz

Günümüzde işletmelerin çevresel hassasiyet ve uygulamalarının en somut göstergesi, sahip oldukları eko etiketlerdir. Eko etiketler bağımsız kuruluşlar tarafından, belirli şartları yerine getirmeleri karşılığında işletmelere verilmektedir. İşletmeler almış oldukları eko etiketler sayesinde çevreye duyarlılıklarını ispatlamaktadır. Bu çalışmada; geniş kapsamlı bir literatür taramasıyla ikincil kaynaklardan (kitap, makale ve internet) veri elde edilmiştir. Araştırma kapsamında sürdürülebilir turizm ve eko etiket kavramları açıklanmış, eko etiketlerin amaçları, çevreye ve işletmelere faydaları değerlendirilerek turizm sektörü özelinde ulusal ve uluslararası alandaki eko etiketlerin mevcut durumları ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Kaynakça

  • Alagöz, S., B., 2007, Yeşil Pazarlama ve Eko Etiketleme. Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi ISSN:1694 – 528X Sayı: 11, 1-13.
  • Atalar, E., 2009, Eko-Etiketlemenin Sürdürülebilir Turizmdeki Yeri. Uzmanlık Tezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Bahar, O., Samırkaş K., M., ve Çelik, N., 2015 Farklı Boyutları İle Sürdürülebilir Turizm, Süre Yayınevi 1. Baskı, Muğla.
  • Birkan, İ., 2001, “Sürdürülebilirlik Kavramı, Turizm Sektörü Açısından Sürdürülebilir Gelişmenin Önemi ve Koşulları, I. Ulusal Turizm İşletmeciliği Kongresi Kızılcahamam, Ankara, 17- 18.
  • Erginel, N., 2001, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri Standardı ve Türkiye’deki Durumu, II.Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, İTÜ Sosyal Tesisleri İstanbul.
  • Eser, S., 2011 Sürdürülebilir Turizm ve Efes Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muğla.
  • Geitz, M., 2001, The Tourism Ecolabel Market and its Implications for a Tour Operator Certification Program in the Arctic, Thesis for International Tourism Studies, Hochschule Harz University of Applied Studies and Research Faculty of Business Studies, Germany.
  • Çelik, N., 2014, Sürdürülebilir Turizm Uygulamalarının Turizm Talebi Üzerine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Muğla. Kızılırmak, İ., 2011, Dünyada ve Türkiye’deki Turizm İşletmelerinde Çevre Korumaya Yönelik Uygulamalar: Amacı ve Önemi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2, 1-12. Kozak, M., and Nield, K., 2004, The Role of Quality and Eco-labelling Systems in Destination Benchmarking, Journal of Sustainable Tourism, 12, 138-148.
  • Kulakoğlu, N. ve Dilek, S.. E., 2011, Sürdürülebilir Turizm Sürecinde Birlikler, Belgeler ve Kriterleri: İber Otel Sarıgerme Park Örneği, Düzce, 12. Ulusal Turizm Kongresi, Düzce 458-471.
  • Özçoban, E., 2010, Türkiye’de Turizm Endüstrisinde Sosyal Sorumluluk Kampanyası: T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Yeşil Yıldız Uygulaması ve Calista Otel Örneği Üzerinde Ampirik Bir Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ankara.
  • Saka, İ., 2011, Sürdürülebilirlik Açısından İstanbul’da Bir Ofis Binasının Leed Sertifikalandırma Sistemi Kapsamında Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Salur, N., 2014, Sürdürülebilirlik ve Geri Dönüşüm Açısından Grafik Tasarım. Tez ve Sanatta Yeterlik Çalışması, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.
  • Şişik, L,. 2012, Turizm Sektöründeki Eko Etiket Uygulamaları: İstanbul’daki Otellere Yönelik Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Teng, C., C., Horng, J., S., Hu, M., L., M., Chien, L., H., ve Shen, Y., C., 2012, Developing Energy Conservation and Carbon Reduction İndicators for the Hotel İndustry in Taiwan. International Journal of Hospitality Management, 31(1), 199-208.
  • Tepelus, C., M. ve Cordoba, R., C., 2005, Recognition Schemes in Tourism From ‘eco’to ‘Sustainability’?. Journal of Cleaner Production, 13(2), 135-140.
  • Üçüncü, O., 2009, Turizmde Çevre Etiketi Olarak Mavi Bayrak, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Üstünay, M., 2008, İşletmelerin Sosyal Sorumluluk Çerçevesinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları ve Kimya Sektörüne Yönelik Bir İnceleme, Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • Yıldız, A., 2012, Çevre Yönetimi Uygulayan Yeşil Otel İşletmelerinde Yeşil Müşteri Deneyimi Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Yılmaz, Ö., E., 2003, Sanayi İşletmeleri Açısından Çevre ve Yeşil Pazarlama (Green Marketing). Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • Yılmaz, B., S. ve Yumuk, Y., 2013, Türk Turizm Pazarında Çevreye Duyarlı Bir Eğilim: “Yeşil Yıldız” Uygulamaları ve “Yeşil Yıldız” Sahibi Otel İşletmeleri Üzerine Bir Değerlendirme, 14. Ulusal Turizm Kongresi. Kayseri. 1288-1300.i Bayrak, 2019,
  • Yücel, M. ve Emekçiler, Ü., S., 2008, Çevre Dostu Ürün Kavramına Bütünsel Yaklaşım; Temiz Üretim Sistemi, Eko-Etiket, Yeşil Pazarlama, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 7(26),
  • Green Globe, 2019, http://greenglobe.com/green-globe-certification/ (Ziyaret Tarihi: 10.11.2019).
  • Green Globe, 2019, https://greenglobe.com/members/middle-east/#-8 (Ziyaret Tarihi: 10.11.2019).
  • Green Key, 2019, http://www.greenkey.global/ (Ziyaret Tarihi: 12.11.2019).
  • Travelife, 2019, https://www.travelife.info/index_new.php?menu=home&lang=tr (Ziyaret Tarihi: 12.11.2019).
  • ISO 1401, 2019, http://www.iso.org/iso/introduction_to_iso_14001.pdf (Ziyaret Tarihi: 11.11.2019).
  • Yeşillenen Oteller, 2019, http://www.yesillenenoteller.com/?page_id=70650 (Ziyaret Tarihi: 10.11.2019).
  • TÜRÇEV, 2009, http://www.turcev.org.tr/V2/icerikDetay.aspx?icerik_id=124 (Ziyaret Tarihi: 10.11.2019).
  • EU Ecolabel, 2019, http://www.eko-etiket.org/#!eu-ecolabel/cpsh (Ziyaret Tarihi: 10.11.2019).
  • Green Key, 2019, http://www.greenkey.global/ (Ziyaret Tarihi: 12.11.2019).
  • Mavi Bayrak, 2019, http://www.mavibayrak.org.tr/tr/icerikDetay.aspx?icerik_refno=1 (Ziyaret Tarihi: 12.11.2019).
  • Tuyup, 2019, http://tuyup.turizm.gov.tr/Pages/GreenStar.aspx#2 (Ziyaret Tarihi 10.11.2019).
  • Travelife, 2019, https://www.travelife.info/index_new.php?menu=about_travelife&lang=tr (ZiyaretTarihi: 12.11.2019).
  • Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, 2019, http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,9579/turizm-tesisleri.html (Erişim Tarihi 12.11.2019).
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Derleme Makaleler
Yazarlar

Yasemin Ceylan 0000-0002-7526-7426

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ceylan, Y. (2019). SÜRDÜRÜLBİLİR TURİZM KAPSAMINDA TURİZMDE EKO ETİKETLER. Turizm Ekonomi Ve İşletme Araştırmaları Dergisi, 1(1), 65-80.