Türkiye'de, Konya’nın Ereğli ve Karapınar ilçeleri ile Hatay İlinin Kırıkhan ilçesinde siyah havuç üretimi yapılmakta, taze sebze olarak ve yüksek oranda fermente edilmiş içecek üretiminde kullanılmaktadır. Bu araştırmada, Kırıkhan yerel populasyonu tohumların farklı lokasyon olan Konya Ereğli ilçesinde ekimi yapılmıştır. Ekim işlemi sonucunda, sıra üzeri tohum dağılım düzgünlüğü, siyah havuçların çap, kütle, uzunluk ve çatallanma oranları ile renk ve bazı gıda analiz sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ekim işlemi sırta üç dar sıra (75 mm) olarak vakumlu tip pnömatik hassas sebze ekim makinesi ile 2.16 km h-1 ilerleme hızında gerçekleştirilmiştir. Denemeler, üç farklı anma ekim mesafesinde (22.30 mm, 49.08 mm ve 67.22 mm), tesadüf blokları deneme desenine göre (2x3) üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre her iki tohumda bitki dağılımının varyasyon katsayısı değerleri, birim alandaki bitki sayısı, ortalama havuç çapı, ortalama havuç kütlesi ve ortalama havuç boyu değerleri sırasıyla, %63.79 ile %79.12, 20.56 ile 105.11 bit.m-2, 25.91 ile 47.03 mm, 57.73 ile 223.40 g, 202.2 ile 315.1 mm ve %2.22 ile %12.87 arasında bulunmuştur. Gıda analiz sonuçlarına göre her iki tohumla üretilen siyah havuçalrın briks, pH, antioksidan aktivitesi ve toplam fenolik miktarları sırasıyla %7.37 ile %8.10, 5.47 ile 5.61, %78.20 ile %80.32 ve 629.1 ile 803.7 mg GAE (100 g)-1 arasında belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, çıplak ve kalibre edilmiş tohumlarla Z2 (49 mm) ekim mesafesinde ekim yapılması gıda analiz sonuçlarına göre önerilebilir.
In Türkiye, black carrot is cultivated in the Ereğli and Karapınar districts of Konya and the Kırıkhan district of Hatay. It is used both as a fresh vegetable and in the production of highly fermented beverages. In this study, the seeds of the Kırıkhan local population were sowing in a different location, Konya's Ereğli district. As a result of the sowing process, the study aimed to evaluate the on-row seed distribution uniformity, as well as the diameter, mass, length, and branching rates of black carrots, along with their color and certain food analysis results. The sowing was done on ridges in three narrow rows (75 mm) using a vacuum type of pneumatic precision vegetable seeder at a forward speed 2.16 km h-1. The experiments were conducted in a randomized block design (2x3) with three replications, at three different nominal planting distances (22.30 mm, 49.08 mm, and 67.22 mm). According to the results, coefficient of variation of plant distribution on the row, number of plants per unit area, average carrot diameter, average carrot mass and average carrot length values were found to be between 63.79% and 79.12%, 20.56 to 105.11 plants.m-2, 25.91 to 47.03 mm, 57.73 to 223.40 g and 202.2 to 315.1 mm, respectively. According to the food analysis results, the black carrots produced with both seed types had the following values: Brix ranged from 7.37% to 8.10%, pH from 5.47 to 5.61, antioxidant activity from 78.20% to 80.32%, and total phenolic content ranged from 629.1 to 803.7 mg GAE (100 g)-1. As a result of the study, it can be recommended to use bare and calibrated seeds at the Z2 (49 mm) planting distance based on food analysis results.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Machines, Fruit-Vegetables Technology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 23, 2024 |
Publication Date | |
Submission Date | September 16, 2024 |
Acceptance Date | November 29, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 5 Issue: 2 |
International peer double-blind reviewed journal