Research Article
BibTex RIS Cite

Besiye Alınan Et-Tipi Beyaz Bıldırcınlarda Üçüncü Hafta Canlı Ağırlığının Sekiz Haftalık Besi Performansı Üzerine Etkileri

Year 2022, , 763 - 770, 23.07.2022
https://doi.org/10.30910/turkjans.1125948

Abstract

Bu çalışma, et-tipi beyaz bıldırcınların besi performansı üzerine 3. hafta canlı ağırlığının etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Deneme, üç farklı canlı ağırlık grubu (59-44 g, 43-38 g ve 37-24 g) olarak ve üç tekerrürlü olarak planlanmış ve çalışmada toplam adet 90 adet hayvan kullanılmıştır. Besiye alınan bıldırcınların 8. hafta sonundaki, canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları saptanmıştır. Canlı ağırlık bakımından, 8. hafta sonunda erkekler, dişiler ve erkek+dişi grupları arasındaki farklılıklar önemli (P<0.05, P<0.01) bulunmuştur. Besi dönemi sonunda canlı ağırlıklar, ağır grup için 283.9 g, orta grup için 258.2 g ve hafif grup için 253.93 g olarak saptanmıştır. Canlı ağırlık artışları, 5-6, 6-7 haftalar arasında tüm gruplar için, 7-8 hafta arasında ise erkekler için önemli (P<0.01) bulunmuştur. Grupların günlük yem tüketimleri ile dönemsel yem tüketimleri arasındaki farklılıklar 3.,4. ve 5. haftalarda önemli (P<0.05, P<0.01), daha sonraki haftalarda önemsiz bulunmuştur. Eklemeli yem tüketimi bakımından tüm dönemlerde önemli (P<0.01) farklılıklar gözlenmiş, ağır grup diğer gruplara oranla daha fazla yem tüketmiştir. Eklemeli yem tüketimi, ağır, orta ve hafif gruplar için sırasıyla, 951.70 g, 850.20 g ve 815.40 g olarak bulunmuştur. Grupların yemden yararlanma oranları, dönemsel ve eklemeli olarak tüm haftalarda önemli (P<0.05, P<0.01) bulunmuştur. 3-8 haftalık dönemde, ağır, orta ve hafif gruplar için yemden yararlanma oranları sırasıyla, 4.40, 4.18 ve 3.82 olarak hesaplanmış ve en iyi yemden yararlanan grup hafif grup olmuştur. Sonuç olarak, et-tipi beyaz bıldırcınlarda 3. hafta canlı ağırlığının 8 haftalık besi performansı üzerine genelde etkili olduğu, ağır grubun daha fazla yem tükettiği ve daha yüksek canlı ağırlığa sahip olduğu, hafif grubun ise daha az yem tükettiği ve daha iyi yemden yararlandığı saptanmıştır.

References

  • Anonim., 2019. Farmer. Agricultural Development Department. https://burea-uinsurance.com/ en/white-texas-quail/.
  • Anshakov, D.V., Royter, Y.S., Degtyareva, T.N., Degtyareva, O.N., 2020. Methods of creation and characterization of specialized quail meat breed. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science, 548, Doi:10.1088/1755-1315/548/7/072053.
  • Caron, N., Minvielle, F., Desmarais, M., Poste, L.M., 1990. Mass selection for 45-day body weight in Japanese quail: Selection response, carcass composition, cooking properties, and sensory characteristics. Poultry Sci. 69:1037-1045.
  • Chang, G.B., Chang, H., Liu, X.P., Xu, W., Wang, H.Y., Zhao, W.M., Olowofeso, O. 2005. Developmental research on the origin and phylogeny of quails. World’s Poultry Science Journal 61, 105-112.
  • Genchev, A., Mihaylova, G., Ribarski, S., Pavlov, A., Kabakchiev, M., 2008. Meat quality and composition in Japanese quails. Trakia Journal of Sciences, Vol.6, No. 4 , pp 72-82. Katerynych, О., Pankova, S., 2020. Development of quail growing in Ukraine. UDС 636.5:001. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202004-06.
  • Lukanov, H., Genchev, A., 2018. Fattening performance and slaughter traits in male Pharaoh Japanese quails. Bulg. J. Agric. Sci., 24 (3): 476-479.
  • Lukanov, H., Pavlova, I., 2020. Economic analysis of meat production from two types of Domestic quails. Agricultural Science and Technology, Vol. 12, No:2,148-152.
  • Lukanov, H., Pavlova, I., Genchev, A., 2021. Effect of different fattening period duration on meat productivity of domestic quails. Agricultural Science and Technology, Vol. 13, No: 4, 370-377.
  • Minvielle, F., 1998. Genetics and breeding of Japanese quail for production around the world. Proceedings of the 6th Asian Pacific Poultry Congress, 4-7 June, Nagoya, Japan, pp.122-127.
  • Nasr, M.A.F., El-Shimaa Ali, M.R., Hussein, M.A., 2017. Performance, carcass traits, meat quality and amino acid profile of different Japanese quails strains. J Food Sci Technol., 54(13):4189-4196.
  • Oğuz, İ., 2005. Japon bıldırcınında (Coturnix coturnix japonica) karkas ve et kalitesinin kalıtımı. Hayvansal Üretim, 46(1): 34-38. Sarıca, M., Yamak, U.S., Boz, M. A., 2014. Bıldırcınlarda uzun süreli beslemenin kesim ve bazı karkas özellikleri üzerine etkileri. Anadolu Tarım Bilim. Derg., 29 (1):75-78.
  • Şengül, T., Çelik, Ş., Şengül, A.Y., Deveci, M., 2021. Et Tipi Beyaz Teksas bıldırcınları ile Japon bıldırcınlarının besi performansı bakımından karşılaştırılması. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 8(4): 1198-1204.
  • Toelle, V.D., Havenstein, G. B., Nestor, K. E., Harvey, W. R. 1991. Genetic and phenotypic relationships in Japanese quail. 1. Body weight, carcass, and organ measurements. Poultry Sci. 70:1679-1688.
Year 2022, , 763 - 770, 23.07.2022
https://doi.org/10.30910/turkjans.1125948

Abstract

References

  • Anonim., 2019. Farmer. Agricultural Development Department. https://burea-uinsurance.com/ en/white-texas-quail/.
  • Anshakov, D.V., Royter, Y.S., Degtyareva, T.N., Degtyareva, O.N., 2020. Methods of creation and characterization of specialized quail meat breed. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science, 548, Doi:10.1088/1755-1315/548/7/072053.
  • Caron, N., Minvielle, F., Desmarais, M., Poste, L.M., 1990. Mass selection for 45-day body weight in Japanese quail: Selection response, carcass composition, cooking properties, and sensory characteristics. Poultry Sci. 69:1037-1045.
  • Chang, G.B., Chang, H., Liu, X.P., Xu, W., Wang, H.Y., Zhao, W.M., Olowofeso, O. 2005. Developmental research on the origin and phylogeny of quails. World’s Poultry Science Journal 61, 105-112.
  • Genchev, A., Mihaylova, G., Ribarski, S., Pavlov, A., Kabakchiev, M., 2008. Meat quality and composition in Japanese quails. Trakia Journal of Sciences, Vol.6, No. 4 , pp 72-82. Katerynych, О., Pankova, S., 2020. Development of quail growing in Ukraine. UDС 636.5:001. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202004-06.
  • Lukanov, H., Genchev, A., 2018. Fattening performance and slaughter traits in male Pharaoh Japanese quails. Bulg. J. Agric. Sci., 24 (3): 476-479.
  • Lukanov, H., Pavlova, I., 2020. Economic analysis of meat production from two types of Domestic quails. Agricultural Science and Technology, Vol. 12, No:2,148-152.
  • Lukanov, H., Pavlova, I., Genchev, A., 2021. Effect of different fattening period duration on meat productivity of domestic quails. Agricultural Science and Technology, Vol. 13, No: 4, 370-377.
  • Minvielle, F., 1998. Genetics and breeding of Japanese quail for production around the world. Proceedings of the 6th Asian Pacific Poultry Congress, 4-7 June, Nagoya, Japan, pp.122-127.
  • Nasr, M.A.F., El-Shimaa Ali, M.R., Hussein, M.A., 2017. Performance, carcass traits, meat quality and amino acid profile of different Japanese quails strains. J Food Sci Technol., 54(13):4189-4196.
  • Oğuz, İ., 2005. Japon bıldırcınında (Coturnix coturnix japonica) karkas ve et kalitesinin kalıtımı. Hayvansal Üretim, 46(1): 34-38. Sarıca, M., Yamak, U.S., Boz, M. A., 2014. Bıldırcınlarda uzun süreli beslemenin kesim ve bazı karkas özellikleri üzerine etkileri. Anadolu Tarım Bilim. Derg., 29 (1):75-78.
  • Şengül, T., Çelik, Ş., Şengül, A.Y., Deveci, M., 2021. Et Tipi Beyaz Teksas bıldırcınları ile Japon bıldırcınlarının besi performansı bakımından karşılaştırılması. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 8(4): 1198-1204.
  • Toelle, V.D., Havenstein, G. B., Nestor, K. E., Harvey, W. R. 1991. Genetic and phenotypic relationships in Japanese quail. 1. Body weight, carcass, and organ measurements. Poultry Sci. 70:1679-1688.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Research Articles
Authors

Turgay Şengül 0000-0002-2640-149X

Şenol Çelik 0000-0001-5894-8986

Ömer Şengül 0000-0001-5078-2002

Publication Date July 23, 2022
Submission Date June 4, 2022
Published in Issue Year 2022

Cite

APA Şengül, T., Çelik, Ş., & Şengül, Ö. (2022). Besiye Alınan Et-Tipi Beyaz Bıldırcınlarda Üçüncü Hafta Canlı Ağırlığının Sekiz Haftalık Besi Performansı Üzerine Etkileri. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 9(3), 763-770. https://doi.org/10.30910/turkjans.1125948