Bu çalışma, et-tipi beyaz bıldırcınların besi performansı üzerine 3. hafta canlı ağırlığının etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Deneme, üç farklı canlı ağırlık grubu (59-44 g, 43-38 g ve 37-24 g) olarak ve üç tekerrürlü olarak planlanmış ve çalışmada toplam adet 90 adet hayvan kullanılmıştır. Besiye alınan bıldırcınların 8. hafta sonundaki, canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları saptanmıştır. Canlı ağırlık bakımından, 8. hafta sonunda erkekler, dişiler ve erkek+dişi grupları arasındaki farklılıklar önemli (P<0.05, P<0.01) bulunmuştur. Besi dönemi sonunda canlı ağırlıklar, ağır grup için 283.9 g, orta grup için 258.2 g ve hafif grup için 253.93 g olarak saptanmıştır. Canlı ağırlık artışları, 5-6, 6-7 haftalar arasında tüm gruplar için, 7-8 hafta arasında ise erkekler için önemli (P<0.01) bulunmuştur. Grupların günlük yem tüketimleri ile dönemsel yem tüketimleri arasındaki farklılıklar 3.,4. ve 5. haftalarda önemli (P<0.05, P<0.01), daha sonraki haftalarda önemsiz bulunmuştur. Eklemeli yem tüketimi bakımından tüm dönemlerde önemli (P<0.01) farklılıklar gözlenmiş, ağır grup diğer gruplara oranla daha fazla yem tüketmiştir. Eklemeli yem tüketimi, ağır, orta ve hafif gruplar için sırasıyla, 951.70 g, 850.20 g ve 815.40 g olarak bulunmuştur. Grupların yemden yararlanma oranları, dönemsel ve eklemeli olarak tüm haftalarda önemli (P<0.05, P<0.01) bulunmuştur. 3-8 haftalık dönemde, ağır, orta ve hafif gruplar için yemden yararlanma oranları sırasıyla, 4.40, 4.18 ve 3.82 olarak hesaplanmış ve en iyi yemden yararlanan grup hafif grup olmuştur. Sonuç olarak, et-tipi beyaz bıldırcınlarda 3. hafta canlı ağırlığının 8 haftalık besi performansı üzerine genelde etkili olduğu, ağır grubun daha fazla yem tükettiği ve daha yüksek canlı ağırlığa sahip olduğu, hafif grubun ise daha az yem tükettiği ve daha iyi yemden yararlandığı saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 23, 2022 |
Submission Date | June 4, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |