Bu araştırmada Edirne ili İpsala ilçesinde çeltik üreticilerinin sürdürülebilir tarım algılamalarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ana materyalini, oransal örnekleme yöntemi ile belirlenen 89 işletmeden anket yöntemi ile toplanan orijinal nitelikli veriler oluşturmuştur. Lojistik regresyon analizi sonuçlarına göre; üreticilerin sürdürülebilir tarım algılamalarının orta ve yüksek düzeyde olma olasılığı ile üreticilerin yaşı, kendi ürettiği çeltik tohumluğunu kullanma durumu, tarımsal sigorta yaptırma durumu, İTU (iyi tarım uygulamaları) yapma durumu, tarımsal yayım etkinliklerine katılım durumu ve internet kullanma durumu arasında istatistiki olarak önemli bir ilişki bulunmuştur. Araştırma bölgesinde sürdürebilir çeltik üretimi için toprak ve su kaynaklarının korunmasına, çevre dostu tarım teknolojilerin kullanımının artırılmasına yönelik daha fazla çiftçi katılımının sağlandığı etkin tarımsal yayım faaliyetlerine ek olarak ilave tarımsal destekler verilmelidir.
In this study, it was aimed to determine the factors affecting the sustainable agriculture perceptions of rice farmers in Edirne Province Ipsala district. . The main material of the study consisted of original data collected through questionnaires from 89 farms determined by the proportional sampling method. According to the logistic regression analysis results; a statistically significant relationship was found between the probability of the farmers' perception of sustainable agriculture being at a moderate and high level and the age of the farmer, the use of paddy seeds produced by farmers themselves, the status of having agricultural insurance, the status of making, good agricultural practices (GAP), the status of participation in agricultural extension activities and the status of internet use. For sustainable paddy production in the research area, additional agricultural support should be given in addition to effective agricultural extension activities, where more farmers are involved, in order to protect soil and water resources and increase the use of environmentally friendly agricultural technologies.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2023 |
Submission Date | August 22, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 |