Balık tüketimi dengeli beslenme için önemli bir beyaz et çeşidi ve protein kaynağıdır. Kaliteli proteinin yanı sıra omega-3 yağ asitleri ve diğer doymamış yağ asitlerince zengin olması ile de ayrıca değerlidir. Bunlara ilaveten sağlığımız için gerekli elementlere sahiptir. Gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliği yapılan balık türleri arasında başı çekmektedir. Bu çalışmada Keban baraj gölünden temin edilen gökkuşağı alabalıklarının kas dokusunda ham protein, yağ, yağ asidi profili ve elementel analiz yapılmıştır. Toplam yağ yüzdesi 28,19±1,58, toplam protein yüzdesi 48,44±3,09 olarak tespit edilmiştir. On dört çeşit yağ asidi tespit edilmiş olup bunların altısı doymuş yağ asidi, üçü tekli doymamış yağ asidi, beşi çoklu doymamış yağ asididir. Doymuş yağ asitlerinin toplamı %30,83±2,29, tekli doymamış yağ asitleri %27,61±2,65 ve çoklu doymamış yağ asitleri de %41,56±1,67 olarak gözlenmiştir. Tespit edilen elementlerin çoktan aza doğru sıralanışı şöyledir; potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, bakır ve mangan. En yoğun bulunan element 2648±517,32 ppm ile potasyum olurken en az bulunanı 0,25±0,05 ppm ile mangan olmuştur. Bu veriler ışığında haftada en az iki kez balık tüketimini tavsiye ediyoruz.
Etik kurul iznine ihtiyaç duyulan bir çalışma değildir.
Fish consumption is an important type of white meat and protein source for a balanced diet. In addition to quality protein, it is also valuable because it is rich in omega-3 fatty acids and other unsaturated fatty acids. In addition, it has elements necessary for our health. Rainbow trout is one of the fish species cultivated. In this study, crude protein, fat, fatty acid profile and elemental analysis were performed on the muscle tissue of rainbow trout obtained from Keban dam lake. The total fat percentage was determined as 28.19±1.58, and the total protein percentage was 48.44±3.09. Fourteen types of fatty acids have been identified, six of which are saturated fatty acids, three are monounsaturated fatty acids, and five are polyunsaturated fatty acids. The total of saturated fatty acids was observed as 30.83±2.29%, monounsaturated fatty acids as 27.61±2.65% and polyunsaturated fatty acids as 41.56±1.67%. The order of the detected elements from most to least is as follows; potassium, sodium, calcium, magnesium, zinc, iron, copper and manganese. The most abundant element was potassium with 2648±517.32 ppm, while the least abundant element was manganese with 0.25±0.05 ppm. In light of this data, we recommend consuming fish at least twice a week.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Biochemistry |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | April 30, 2024 |
Publication Date | April 30, 2024 |
Submission Date | November 14, 2023 |
Acceptance Date | February 14, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |