Klimakterik özellik gösteren domates meyvesi, hasattan sonra da metabolik aktivitelerine devam etmektedir. Domates meyvesinin depolama ömrü sınırlı olduğundan önemli derecede ürün ve kalite kayıpları görülmektedir. Taze sebze ve meyvelerde hasat sonrası uygulanan yenilebilir film ve kaplamalar ürün yüzeyinde bir film tabakası oluşturmakta böylelikle solunum hızını, ağırlık kaybını ve kalite kayıplarını azaltıp muhafaza ömrünü uzatabilmektedir. Bu çalışmada Asya F1 domates çeşidi kırmızı olum döneminde hasat edilmiş olup hasadı takiben hemen soğuk hava deposunda ön soğutma işlemine tabi tutulmuştur. Ön soğutma işlemi sonrasında domates meyveleri saf su ile yıkanmıştır. Aynı olgunluğa sahip meyveler %1 pektin kaplama + %2 gliserin, %2 pektin kaplama + %2 gliserin içeren çözeltilere 2 dakika süreyle daldırılmıştır. Meyveler 10o C sıcaklıkta 24 gün boyunca depolanan domates meyvelerine depolama süresince 8 gün aralıklarla analizler yapılarak farklı dozda pektin uygulamalarının etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda pektin uygulamasının ağırlık kaybı, pH, suda çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA), toplam fenolik içeriği ve toplam antioksidan kapasitesi üzerine kontrole kıyasla olumlu sonuçlar verdiği ve kaliteyi koruduğu tespit edilmiştir.
Tomato fruit, which is climacteric, continues its metabolic activities after harvest. Significant product and quality losses are observed due to limited storage life. Edible films and coatings applied to fresh vegetables and fruits after they are harvested form a film layer with product molds, and the distances between them can extend the storage life by reducing weight loss and quality losses. This ripening Asian F1 tomato variety was harvested during the red maturity period and was immediately subjected to pre-cooling in the cold storage following harvest. After the pre-cooling process, tomato fruits were washed with pure water. Fruits of the same maturity were dipped into a solution containing 1% pectin coating + 2% glycerin, 2% pectin coating + 2% glycerin for 2 minutes. Analyzes were carried out at 8-day intervals to ensure storage and storage at 10o C for 24 days. As a result of the study, it was determined that control comparison on pectin distribution, weight loss, pH, soluble solids content (SSC), titratable acidity (TA), total phenolic content and total antioxidant capacity yielded positive results and maintained the quality.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Post Harvest Horticultural Technologies (Incl. Transportation and Storage), Vegetable Growing and Treatment |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | October 12, 2024 |
Publication Date | October 12, 2024 |
Submission Date | April 17, 2024 |
Acceptance Date | June 4, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |