Bu araştırmada ilk kültüre alınan bitkilerden olan
arpanın, iki sıralı türüne ait eski (Cumhuriyet) ve yeni (İnce 04)
geliştirilmiş iki çeşidinin, tuzlu sulama suyu koşullarında çimlenme özellikleri
incelenmiştir. Sulama suyu Elektriksel İletkenlik (ECi) değerleri 0, 2, 4, 6,
8, 12 ve 16 dS/m olacak şekilde ve de Sodyum Absorbsiyon Oranı (SAR) 3’ten
küçük olacak biçimde hazırlanmıştır. Çalışma sonunda elde edilen verilere
yapılan varyans analizine göre,
sulama suyu tuzluluğunun, söz konusu arpa çeşitlerinin çimlenme hızı ve
çimlenme gücü üzerine %5 önem düzeyinde etkili olduğu belirlenmiştir. Sulama
suyunda artan EC değerine karşılık, arpa çeşitlerinin çimlenme hızı ve çimlenme
gücü azalmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, yeni geliştirilen arpa
çeşidi olan İnce 04’ün ECi değerinin 12 dS/m seviyesine kadar çimlenme
açısından tolerans gösterdiği belirlenirken, eski çeşit olan Cumhuriyet
çeşidinin ise 8 dS/m EC değerine kadar tolerans gösterdiği tespit edilmiştir.
The old (Cumhuriyet) and new (İnce04) developed varieties of the two
rows of the barley, one of the first cultivated plants, were subjected to the
germination test under saline irrigation water conditions. Irrigation water
Electrical Conductivity (ECi) values are 0, 2, 4, 6, 8, 12 and 16 dS/m and
Sodium Absorption Rate (SAR) is prepared to be less than 3. According to the
analysis of the variance made to the data obtained at the end of the study,
irrigation water salinity, the rate of germination and the germination power of
these barley varieties were determined to be effective on the level of 5%
importance. In spite of increasing EC value in irrigation water, the
germination rate and the germination power of the barley varieties decreased.
Result of this study, it has been determined that Ince 04, new development kind
of barley, is resistant salinity water about 12 dS/m. Whereas, Cumhuriyet, old
kind of barley, is resistant of salinity water about 8 dS/m.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 22, 2019 |
Submission Date | October 3, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 |