Türkiye’de son yıllarda modern üretim
yapan işletme sayısında önemli artışlar yaşansa da serbet piyasa koşullarında
rekabet edebilecek işletme sayısı oldukça azdır. Özellikle çalışma alanında
önemli bir hayvancılık kültürü olmasına rağmen bölgedeki süt sığırcılığı
işletmelerinde yenilikler yeterince benimsenmemiş olup üretim hala geleneksel
yöntemlerle yapılmaktadır. Çalışma materyalini, Erzurum ilinde süt sığırcılığı
faaliyetini sürdüren 103 adet anket oluşturmaktadır. Erzurum ilinde faaliyet
gösteren süt sığırcılığı işletmelerinde üreticiler tarafından benimsenen süt
sağım ünitesi, süt soğutma tankı, gübre sıyırıcı, otomatik suluk, kaşıyıcı,
buzağı ünitesi, karantina alanı, doğumhane, yem deposu, suni tohumlama,
havalandırma, teknik destek, silaj kullanımı şeklinde 13 adet yenilik ele
alınmıştır. İşletmenin kullandığı yeniliklerin benimsemesinde etkili olan
faktörlerin tespitinde Sıralı Probit Modeli kullanılmıştır. Çalışmanın bağımlı
değişkeni yeniliklerin benimsenme düzeyi
düşük, orta ve yüksek şeklinde 3
gruba ayrılmıştır. Model sonucuna göre; ailedeki birey sayısı, tarımsal amaçlı
kredi kullanım durumu, yıllık tarım dışı gelir, sosyal güvenlik, yeni
teknolojileri uygulamanın gelirde değişim meydana getirmesi, yeniliğin ucuz
olması, yenilikle ilgili bilgi sahibi olmak, yeniliğin denenebilir olması,
yeniliği diğer çiftçilerin uyguluyor olması, sütün pazarlama durumu, sütün
pazarlama şekli, sütün pazarlama süresi ve büyükbaş hayvan sayısı değişkenleri
istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur.
Bu çalışma Sinan KILIÇTEK’in Yüksek Lisans tezinden üretilmiştir.
While there have been
significant increases in the number of modern production businesses in recent
years the number of holdings to compete in free market conditions is quite low.
Although there is an important livestock culture in the study area, innovations
in dairy cattle farms in the region have not been sufficiently adopted and the
production is still carried out by traditional methods. The study material
consists of 103 questionnaires which are active in dairy cattle in the province
of Erzurum. Adopted by producers in dairy cattle enterprises operators in
Erzurum province addressed 13 innovations such as milk milking unit, milk
cooling tank, manure scraper, automatic drinker, trainer, calf unit, quarantine
area, delivery room, feed store, artificial insemination, ventilation,
technical support, silage use in dairy cattle farms. Ordered Probit Model was
used to determine the factors that effect the adoption of innovations. The
dependent variable of the study was divided into three groups: low, medium and
high. According to the model result; the number of individuals in the family,
the use of loans for agricultural purposes, the annual non-agricultural income,
social security, the introduction of new technologies to bring about changes in
income, the innovation to be cheap, to have information about innovation, to be
innovative, to be tried innovation, to be applied by other farmers, milk
marketing status, marketing, milk marketing period and number of bovine animals
were found to be statistically significant.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 23, 2019 |
Submission Date | March 6, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |