Bu çalışma, Malatya ilinde bulunan
etlik piliç işletmelerinin teknik ve yapısal özelliklerinin belirlenmesi
amacıyla yürütülmüştür. Araştırma materyalini, sözleşmeli yetiştiricilik yapan
toplam 77 adet etlik piliç işletmesi oluşturmuştur. Elde edilen sonuçlara göre,
işletmelerin tümünün işletme sahiplerine ait olduğu ve 1-2 kümesten oluştuğu
saptanmıştır. İşletmelerde, mevcut
kapasitenin 10.000-20.000 adet/devre ve kapasite kullanım oranının %89 olduğu
belirlenmiştir. Üreticilerde yaş ortalaması 46.8 olup, %46’sı ilkokul
mezunudur. Deneyim süresi 6 yıldan fazla olan üreticilerin oranı %63.2 olarak
bulunmuştur. Kümeslerde ısı kaynağı olarak, %94.9 oranında soba kullanılmakta,
havalandırma ihtiyacı ise %93.2 oranında fanlarla sağlanmaktadır. Kümeslerin
tamamında askılı yuvarlak yemlikler ve damlalıklı nipel suluklar
kullanılmaktadır. Kümeslerde m2’ye konulan hayvan sayısı 13 adet
(%69.9) veya daha fazladır. Besi sonunda hayvan başına tüketilen ortalama yem
miktarı 4.1 kg, canlı ağırlık ise 2.5 kg’dır. İşletmelerin tamamında dış
kaynaklı hibrit kullanılmakta olup, besi dönemindeki ölüm oranı %5-6
civarındadır. Sonuç olarak, Malatya ilindeki etlik piliç üretiminin
sorunlarının genelde ülke genelindeki sorunlarla genelde benzer olduğu ve temel
sorunlarının daha çok eğitim, kredi, yem ve hastalıklar olduğu saptanmıştır.
Bu çalışma Ö. Faruk BOYRAZ’ın Yüksek Lisans tezinden üretilmiştir.
This study was carried out
with the purpose of determining the technical and structural characteristics of
the broiler poultry farms in the province of Malatya in Turkey. The study
material consisted of a total of 77 broiler poultry farms that were taking part
in contract farming. According to the results, it was found that all the farms
belonged to the owners and consisted of 1-2 poultry houses. The existing
capacities of the farms were 10.000-20.000 individuals/rotation, and the rate
of capacity utilization was 89%. The mean age of the producers was 46.8, and
46% were primary school graduates. The ratio of the producers with more than 6
years of experience was found as 63.2%. The sources of heating for the
poultry-houses were stoves by 94.9%, and 93.2% of the establishments achieved
ventilation by fans. All poultry houses used hanged round feeders and dripping
nipple drinkers. The number of animals in the poultry houses per m2
was 13 individuals (69.9%) or more. At the end of the fattening period, the
feed amount consumed by each animal was 4.1 kg, while the mean live weight was
2.5 kg. All farms used foreign hybrids, and the mortality in the fattening
period was about 5-6%. Consequently, it was determined that the problems in
producing broiler poultry in the province of Malatya were usually similar to
the problems in the entire country, and the main problems were usually
education, credits, feeds and diseases.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 23, 2019 |
Submission Date | March 26, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |