Bu araştırma mürdümüğün (Lathyrus sativus L.) farklı sıcaklık derecelerinin, çimlenme ve erken fide gelişimi dönemi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. İki mürdümük çeşidi (Gürbüz-2001, Karadağ) ve Diyarbakır bölgesinden sağlanan popülasyon (Pop-Diyarbakır) materyal olarak kullanılmıştır. Araştırma tesadüf parsellerinde bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak, yetiştirme kabininde yürütülmüştür. Araştırmada çimlenme oranı, ortalama çimlenme süresi, sürgün uzunluğu, kök uzunluğu, kök kuru ağırlığı, sürgün kuru ağırlığı, kök yaş ağırlığı ve sürgün yaş ağırlığı incelenmiştir. Çimlenme oranı % 25.00-99.00 arasında değişmiştir. En yüksek ortalama çimlenme süresi 0 °C’ de (12.79 gün), Gürbüz-2001 ve Karadağ çeşitlerinde (5.39 ve 5.42 gün) belirlenmiştir. En yüksek sürgün uzunluğu (4.24 cm) ve kök uzunluğu (8.85 cm) 15 °C’de belirlenmiştir. En uzun sürgün Karadağ çeşidinde (3.99 cm) ve 15 °C’de Gürbüz-2001 ve Karadağ interaksiyonlarında (4.79 ve 4.64 cm) belirlenmiştir. Kök yaş ağırlığı, sürgün yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı ve sürgün kuru ağırlığı sıcaklık yükseldikçe azalmıştır.
The research was conducted to determine the effect of different temperatures on germination and early seedling growth of grass pea (Lathyrus sativus L.). Two grass pea cultivars (Gürbüz-2001, Karadağ) and a population (Pop-Diyarbakır) were used as experimental materials. The study was conducted in complete randomized split-plot design with four replications in growth chamber. The germination rate, mean germination time, shoot length, root length, root dry weight, root fresh weight, shoot dry weight and shoot fresh weight were determined. The germination rates were varied between 25.00-99.00%. The highest mean germination time was found in 0 °C (12.79 days), Gürbüz-2001 and Karadağ genotypes (5.39 and 5.42 days). The highest shoot length (4.24 cm), and root length (8.85 cm) were found at 15 °C. The highest shoot length was found in Karadağ genotype (3.99 cm) and at 15 °C Gürbüz-2001 and Karadağ interactions (4.79 and 4.64 cm). The root fresh weight, shoot fresh weight, root dry weight and shoot dry weight was decreased by increasing of temperature in all genotypes.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 23, 2021 |
Submission Date | June 3, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 |