Research Article
BibTex RIS Cite

Hasat Edilmiş Yağmur Suyunun Etlik Piliçlerde Performansa ve Bazı Kesim Parametrelerine Etkileri

Year 2021, , 436 - 443, 23.04.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.882051

Abstract

Çatılardan kaybolan suların etlik piliç yetiştiriciliğinde kullanılma olanaklarının performansa ve temel karkas ve et kalite parametrelerinden bazılarına etkilerini incelemek amacıyla bu çalışma düzenlenmiştir.
Araştırmada, 96 adet günlük yaşta Ross 308 etlik piliç civcivi kullanılmıştır. Filtrelenerek arındırılmış yağmur suyu verilen 4 ve kuyu suyu verilen 4 bölme olarak düzenlenmiş olan denemede karışık cinsiyetten hayvanlara bakılmış, performans kriterleri bu veriler üzerinden ve erkek hayvanlardan kesim yapılarak karkas ve et kalite parametreleri bu hayvanlardan elde edilen veriler üzerinden incelenmiştir.
Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, performans kriterlerinden yem tüketimi, su tüketimi, canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve yem dönüşüm oranı verileri bakımından gruplar arasında istatistik açıdan önemli bir farklılığa rastlanmamıştır. Bununla birlikte karkas özellikleri, yenilebilir iç organlar ve et pH’sı bakımından da gruplar arasında önemli bir farklılık tespit edilmemiştir.
Deneme sonuçlarına göre, yağmur suyunun kuyu suyuna ikame olarak kullanılabileceği, performans ve karkas özellikleri bakımından herhangi bir farklılığa neden olmadığı ifade edilebilir. Bununla birlikte, ekonomiklik, hayvan sağlık durumunu da içine alan ayrıntılı çalışmaların düzenlenmesi akademik bilgi ve sektör açısından olumlu olacaktır.

References

  • Alparslan, N., Tanık, A. ve Dölgen, D. 2008. Türkiye’de Su Yönetimi-Sorunlar ve Öneriler, TÜSİAD Yayın No: T/2008-09/469.
  • Altan, Ö., Altan, A., Koçak, Ç. ve Oğuz, İ. 1989. Etlik Piliçlerde Farklı Aydınlatma Yöntemlerinin Verim Özelliklerine Etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(3): 93-99.
  • Anonim 2007. Ross 308 Broyler Karma Yem Besin Madde Değerleri http://www.eryas.com.tr/uploads/file/012310Broiler_Karma_Yem_Besin_Madde_I_c_erikleri.pdf, 20 Nisan 2020.
  • Anonim 2013. Türkiye İklim Değişikliği 5. Bildirimi, TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 http://www.dsi.gov.tr/docs/iklimdegisikligi/iklim_degisikli%C4%9Fi_5_ulusal_bidirim_tr.pdf?sfvrsn=2, 24 Mayıs 2020.
  • Anonim 2017. Dünya En Fazla Piliç Eti Üretimi Yapan Ülkeler https://www.tarimorman.gov.tr/TAGEM/Belgeler/yayin/Kanatl%C4%B1%20Hayvanc%C4%B1l%C4%B1k%20Sekt%C3%B6r%20Politika%20Belgesi%202018-2022.pdf, 23 Haziran 2020.
  • Anonim 2020a. Türkiye Geneli Yıllık Alansal Yağışları, https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/yillik-toplam-yagis-verileri.aspx, 23 Haziran 2020.
  • Anonim 2020b. Türkiye Kişi Başına Et Tüketimi, https://www.tarimorman.gov.tr/HAYGEM/Belgeler/Hayvanc%C4%B1l%C4%B1k/Kanatl%C4%B1%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi/Etlik%20Pili%C3%A7%20Yetistiriciligi.pdf, 23 Haziran 2020.
  • Başer, E. 2006. Farklı Aydınlatma Programları ile Mısır ve Tritikale Esaslı Rasyonların Etlik Piliçlerin Verim Performansı Karkas Özellikleri ve Yağlanması Üzerine Etkileri, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Bayramoğlu, E., Ertek, A. ve Demirel, Ö. 2013. Su Tasarrufu Amacıyla Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kısıntılı Sulama Yaklaşımı, İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 3(7), 45-53.
  • Carter, TA. and Sneed, R. 1996. Drinking Water Quality for Poultry, North Carolina Cooperative Extension Sevice. Collett, SR. 2012. Nutrition and Wet Litter Problems in Poultry, Anim. Feed Science Technology, 173: 65–75.
  • Counotte, G. 2000. Understanding The Quality of Drinking Water. World Poultry, 16(5): 34-40.
  • Çetin, T. ve Yıldız, G. 2017. Uçucu Yağların Etlik Piliçlerde Besi Performansı, Karkas Randımanı, Newcastle Hastalığı ve Enfeksiyöz Bronşitis Antikor Seviyeleri İle Bazı Serum Parametreleri Üzerine Etkisi, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 88(2): 51-67.
  • Eleroğlu, H. ve Sarıca, M. 2004. Kanatlı Üretiminde İçme Suyu Kalitesi 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 318-324, Isparta.
  • Feddes, J., Emmanuel, E. and Zuidhoft, M. 2002. Broiler Performance, Body Weight Variance, Feed and Water Intake, and Carcass Quality at Different Stocking Densities, Poultry Science, 81: 774–779.
  • İncebel, C. 2012. Alternatif Su Kaynaklarının Endüstriyel Kullanıma Kazandırılması İçin Çatı Yağmur Suyu Hasadı (Ostim örneği), Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • İşcan, KM., İnal, Ş., Dere, S., Azman, MA. ve Ünsaldı, T. 1996. Live Performance and Carcass Yields Of Broilers In Different Intermittent Lighting Schedules, Turk. J. Vet. Animal Science, 20: 337-340.
  • Kantaroğlu, Ö. 2009. Yağmur Suyu Hasadı Plan ve Hesaplama Prensipleri, IX. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi. Karahan, A. 2011. Gri Suyun Değerlendirilmesi, IX. Ulusal Teisat Mühendisliği Kongresi, 1155-1164.
  • Karaman, M. and Öcal, M. 2018. The effect of light regimen and feeding time on growth performance and mortality rate in broiler. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 6(1): 91-96.
  • Ketelaars, EH., Verbrugge, M., Vanderhel, W., Vandelinden, JM. and Verstegen, WM. 1986. Effect of Intermittent Lighting On Performance and Energy Metabolism of Broilers, Poultry Science, 65(12): 2208-2213.
  • Leeson, S. and Summers, JD. 2008. Commercial Poultry Nutrition-3rd Edition, University Books, Ontario, Canada.
  • Lott, BD. 1991. The Effect of Feed Intake on Body Temprature and Water Consumption of Male Broilers During Heat Exposure, Poultry Science, 70: 756-759
  • Örs, İ., Safi, S., Ünlükara, A. ve Yürekli, K. 2011. Su Hasadı Teknikleri, Yapıları ve Etkileri, Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 4(2): 65-71.
  • Öztürk, E. ve Sarıca, M. 1999. Bitirme Döneminde Yem Kısıtlamasının Etlik Piliçlerin Performansına ve Karkas Kalitesine Etkileri, Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 23(Ek Sayı 2): 343-350.
  • Sarıca, M. 1997. The Effects of Slaughter Age On Carcass Traits of Broilers, Türk J. Vet. and Anim. Sci. 21(5): 413-420.
  • Sarıca, M., Ceyhan, V., Yamak, S., Uçar, A. ve Boz, M. 2014. Yavaş Gelişen Sentetik Etlik Piliç Genotipleri ile Ticari Etlik Piliçlerin Büyüme, Karkas Özellikleri ve Bazı Ekonomik Parametreler Bakımından Karşılaştırılması, Tarım Bilimleri Dergisi, 22: 20-31.
  • Silkin, H. 2014. İklim Değişikliğine Uyum Özelinde Bazı Uygulamaların Türkiye Açısından Değerlendirilmesi, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Orman ve Su işleri Uzmanlık Tezi, Ankara.
  • Şahin, N. ve Manioğlu, G. 2011. Binalarda Yağmur Suyunun Kullanılması, Tesisat Mühendisliği, 125: 21-32.
  • Şahin, T., Sural, T., Ölmez, M. ve Karadağoğlu, Ö. 2020. Bitkisel Ekstrakt Karışımlarının Broylerlerde Performans, Karkas Randımanı ve Bazı İç Organ Ağırlıkları Üzerine Etkisi, Veteriner Hekimler Dernegi Dergisi, 91(2): 137-146.
  • Tanık, A. 2017. İTÜ İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları ve Kentler Konferansı, Kahramanmaraş, 2017.
  • Üzüm, M. 2011. Sıcak Stresi Altındaki Boylerlerde Yerleşim Sıklığı ve Yem Kısıtlamasının Performans, Karkas ve Et Kalite Özellikleri ile Bazı Stres Parametreleri Üzerine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
  • Victor, GS., Jose, G., Alfred, LP., Samuel, AR., Hyginus, C., Casandra, G. and Willie, FK. 1997. Relationship Between Age of Commercial Broiler Chickens and Response To Photo Stimulation, Poultry Science, 76: 306-310.
  • Winchell, W. 2001 Water Requirements For Poultry: Water Quantity, https://docplayer.biz.tr/amp/10577637-Turk-tarim-gida-bilim-ve-teknoloji-dergisi.html, 19 Nisan 2020.
  • Yetişir, R. ve Dıvarcı, S. 1994. Genotip, Cinsiyet Ve Kesim Yaşının, Boylerlerde Kesim Sonuçları ve Karkas Parça Oranlarına Etkileri ve Canlı Ağırlık Parça Ağırlığı İlişkileri, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5(7): 141-163.
  • Yetişir, R., Karakaya, M., İlhan, F., Yılmaz, M. ve Özalp, B. 2008. Tüketici Tercihini Etkileyen Bazı Piliç Eti Kalite Özellikleri Üzerine Farklı Aydınlatma Programları ve Cinsiyetin Etkileri, Hayvansal Üretim, 49(1): 20-28.
  • Yıldız N ve Özbey O (2000) “Farklı Genotip Broyler Hibritlerin Aynı Çevre Şartlarında Verim Özellikleri”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(2): 44-49.

The Effects of Harvested Rainwater on the Performance and Some Slaughter Parameters of Broilers

Year 2021, , 436 - 443, 23.04.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.882051

Abstract

This study was organized to examine the effects of the use of rainwater lost from roofs as the water source for broilers on the performance and some of the basic carcass and meat quality parameters.
In the research, day old 96 Ross 308 broiler chicks were used. In the experiment, the birds were separated to two treatment groups and the birds given rainwater were distributed to 4 pens and the birds given under-ground water were kept in other 4 pens in the research house. Performance criteria were analyzed from birds with mixed gender, where the carcass and meat quality parameters were analyzed from the data obtained from male broilers.
According to the findings obtained from the research, there was no statistically significant difference between the groups in terms of feed consumption, water consumption, live weight, live weight gain and feed conversion ratio. Also, there was no significant difference between the groups in terms of carcass characteristics, edible internal organs and meat pH as well.
According to the results of the experiment, it can be stated that rainwater can be used as a substitute for under-ground water and causes no change in terms of performance and carcass characteristics. It is thought that organizing detailed studies including economics and animal health will be positive in terms of academic knowledge and industry soon.

References

  • Alparslan, N., Tanık, A. ve Dölgen, D. 2008. Türkiye’de Su Yönetimi-Sorunlar ve Öneriler, TÜSİAD Yayın No: T/2008-09/469.
  • Altan, Ö., Altan, A., Koçak, Ç. ve Oğuz, İ. 1989. Etlik Piliçlerde Farklı Aydınlatma Yöntemlerinin Verim Özelliklerine Etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(3): 93-99.
  • Anonim 2007. Ross 308 Broyler Karma Yem Besin Madde Değerleri http://www.eryas.com.tr/uploads/file/012310Broiler_Karma_Yem_Besin_Madde_I_c_erikleri.pdf, 20 Nisan 2020.
  • Anonim 2013. Türkiye İklim Değişikliği 5. Bildirimi, TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 http://www.dsi.gov.tr/docs/iklimdegisikligi/iklim_degisikli%C4%9Fi_5_ulusal_bidirim_tr.pdf?sfvrsn=2, 24 Mayıs 2020.
  • Anonim 2017. Dünya En Fazla Piliç Eti Üretimi Yapan Ülkeler https://www.tarimorman.gov.tr/TAGEM/Belgeler/yayin/Kanatl%C4%B1%20Hayvanc%C4%B1l%C4%B1k%20Sekt%C3%B6r%20Politika%20Belgesi%202018-2022.pdf, 23 Haziran 2020.
  • Anonim 2020a. Türkiye Geneli Yıllık Alansal Yağışları, https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/yillik-toplam-yagis-verileri.aspx, 23 Haziran 2020.
  • Anonim 2020b. Türkiye Kişi Başına Et Tüketimi, https://www.tarimorman.gov.tr/HAYGEM/Belgeler/Hayvanc%C4%B1l%C4%B1k/Kanatl%C4%B1%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi/Etlik%20Pili%C3%A7%20Yetistiriciligi.pdf, 23 Haziran 2020.
  • Başer, E. 2006. Farklı Aydınlatma Programları ile Mısır ve Tritikale Esaslı Rasyonların Etlik Piliçlerin Verim Performansı Karkas Özellikleri ve Yağlanması Üzerine Etkileri, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Bayramoğlu, E., Ertek, A. ve Demirel, Ö. 2013. Su Tasarrufu Amacıyla Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kısıntılı Sulama Yaklaşımı, İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 3(7), 45-53.
  • Carter, TA. and Sneed, R. 1996. Drinking Water Quality for Poultry, North Carolina Cooperative Extension Sevice. Collett, SR. 2012. Nutrition and Wet Litter Problems in Poultry, Anim. Feed Science Technology, 173: 65–75.
  • Counotte, G. 2000. Understanding The Quality of Drinking Water. World Poultry, 16(5): 34-40.
  • Çetin, T. ve Yıldız, G. 2017. Uçucu Yağların Etlik Piliçlerde Besi Performansı, Karkas Randımanı, Newcastle Hastalığı ve Enfeksiyöz Bronşitis Antikor Seviyeleri İle Bazı Serum Parametreleri Üzerine Etkisi, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 88(2): 51-67.
  • Eleroğlu, H. ve Sarıca, M. 2004. Kanatlı Üretiminde İçme Suyu Kalitesi 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 318-324, Isparta.
  • Feddes, J., Emmanuel, E. and Zuidhoft, M. 2002. Broiler Performance, Body Weight Variance, Feed and Water Intake, and Carcass Quality at Different Stocking Densities, Poultry Science, 81: 774–779.
  • İncebel, C. 2012. Alternatif Su Kaynaklarının Endüstriyel Kullanıma Kazandırılması İçin Çatı Yağmur Suyu Hasadı (Ostim örneği), Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • İşcan, KM., İnal, Ş., Dere, S., Azman, MA. ve Ünsaldı, T. 1996. Live Performance and Carcass Yields Of Broilers In Different Intermittent Lighting Schedules, Turk. J. Vet. Animal Science, 20: 337-340.
  • Kantaroğlu, Ö. 2009. Yağmur Suyu Hasadı Plan ve Hesaplama Prensipleri, IX. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi. Karahan, A. 2011. Gri Suyun Değerlendirilmesi, IX. Ulusal Teisat Mühendisliği Kongresi, 1155-1164.
  • Karaman, M. and Öcal, M. 2018. The effect of light regimen and feeding time on growth performance and mortality rate in broiler. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 6(1): 91-96.
  • Ketelaars, EH., Verbrugge, M., Vanderhel, W., Vandelinden, JM. and Verstegen, WM. 1986. Effect of Intermittent Lighting On Performance and Energy Metabolism of Broilers, Poultry Science, 65(12): 2208-2213.
  • Leeson, S. and Summers, JD. 2008. Commercial Poultry Nutrition-3rd Edition, University Books, Ontario, Canada.
  • Lott, BD. 1991. The Effect of Feed Intake on Body Temprature and Water Consumption of Male Broilers During Heat Exposure, Poultry Science, 70: 756-759
  • Örs, İ., Safi, S., Ünlükara, A. ve Yürekli, K. 2011. Su Hasadı Teknikleri, Yapıları ve Etkileri, Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 4(2): 65-71.
  • Öztürk, E. ve Sarıca, M. 1999. Bitirme Döneminde Yem Kısıtlamasının Etlik Piliçlerin Performansına ve Karkas Kalitesine Etkileri, Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 23(Ek Sayı 2): 343-350.
  • Sarıca, M. 1997. The Effects of Slaughter Age On Carcass Traits of Broilers, Türk J. Vet. and Anim. Sci. 21(5): 413-420.
  • Sarıca, M., Ceyhan, V., Yamak, S., Uçar, A. ve Boz, M. 2014. Yavaş Gelişen Sentetik Etlik Piliç Genotipleri ile Ticari Etlik Piliçlerin Büyüme, Karkas Özellikleri ve Bazı Ekonomik Parametreler Bakımından Karşılaştırılması, Tarım Bilimleri Dergisi, 22: 20-31.
  • Silkin, H. 2014. İklim Değişikliğine Uyum Özelinde Bazı Uygulamaların Türkiye Açısından Değerlendirilmesi, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Orman ve Su işleri Uzmanlık Tezi, Ankara.
  • Şahin, N. ve Manioğlu, G. 2011. Binalarda Yağmur Suyunun Kullanılması, Tesisat Mühendisliği, 125: 21-32.
  • Şahin, T., Sural, T., Ölmez, M. ve Karadağoğlu, Ö. 2020. Bitkisel Ekstrakt Karışımlarının Broylerlerde Performans, Karkas Randımanı ve Bazı İç Organ Ağırlıkları Üzerine Etkisi, Veteriner Hekimler Dernegi Dergisi, 91(2): 137-146.
  • Tanık, A. 2017. İTÜ İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları ve Kentler Konferansı, Kahramanmaraş, 2017.
  • Üzüm, M. 2011. Sıcak Stresi Altındaki Boylerlerde Yerleşim Sıklığı ve Yem Kısıtlamasının Performans, Karkas ve Et Kalite Özellikleri ile Bazı Stres Parametreleri Üzerine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
  • Victor, GS., Jose, G., Alfred, LP., Samuel, AR., Hyginus, C., Casandra, G. and Willie, FK. 1997. Relationship Between Age of Commercial Broiler Chickens and Response To Photo Stimulation, Poultry Science, 76: 306-310.
  • Winchell, W. 2001 Water Requirements For Poultry: Water Quantity, https://docplayer.biz.tr/amp/10577637-Turk-tarim-gida-bilim-ve-teknoloji-dergisi.html, 19 Nisan 2020.
  • Yetişir, R. ve Dıvarcı, S. 1994. Genotip, Cinsiyet Ve Kesim Yaşının, Boylerlerde Kesim Sonuçları ve Karkas Parça Oranlarına Etkileri ve Canlı Ağırlık Parça Ağırlığı İlişkileri, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5(7): 141-163.
  • Yetişir, R., Karakaya, M., İlhan, F., Yılmaz, M. ve Özalp, B. 2008. Tüketici Tercihini Etkileyen Bazı Piliç Eti Kalite Özellikleri Üzerine Farklı Aydınlatma Programları ve Cinsiyetin Etkileri, Hayvansal Üretim, 49(1): 20-28.
  • Yıldız N ve Özbey O (2000) “Farklı Genotip Broyler Hibritlerin Aynı Çevre Şartlarında Verim Özellikleri”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(2): 44-49.
There are 35 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Research Articles
Authors

Sabri Arda Eratalar 0000-0003-2774-8935

Bahadır Cem Kaveci This is me 0000-0002-3653-1458

Publication Date April 23, 2021
Submission Date February 19, 2021
Published in Issue Year 2021

Cite

APA Eratalar, S. A., & Kaveci, B. C. (2021). The Effects of Harvested Rainwater on the Performance and Some Slaughter Parameters of Broilers. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 8(2), 436-443. https://doi.org/10.30910/turkjans.882051