This study was conducted in the experimental fields of Department of Field Crops of Agriculture Faculty at Ege University in 2011 and 2012. The study focused on the effects of different harvesting stages (April, May, June, July and August) and rate of cutting (green herbage harvest at 50 and 100%) on the herbage yield and some yield characteristics of Shrub-Medic (Medicago arborea). For this aim, some characteristics such as, dry matter yield, crude protein content of the leaves and stems, crude protein yields of the leaves and stems, crude ash contents of the leaves and stems, crude ash yields of the leaves and stems were measured. Results indicated that highest hay yield (358.1 g plant-1) was obtained from the five years old crops cut at the rate of 50% during the early spring and April. Our findings in terms of steam crude protein ratio (19.5%), leaf and steam crude protein yields (46.0 g plant-1 and 17.8 g plant-1), leaf and steam crude protein ratios (12.8% and 8.71%) and yields (28.6 g plant-1 and 8.0 g plant-1) displayed the similar result.
Bu araştırma 2011-2012 yıllarında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nün deneme tarlasında yürütülmüştür. Çalışmada, farklı hasat dönemi (Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos) ile biçim oranının (yeşil sürgünlerin %50 veya %100 biçilmesi) çalımsı yonca (Medicago arborea L.)’da verim ve verime ilişkin bazı özellikler üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, kuru ot verimi, yaprakta ham protein oranı, sapta ham protein oranı, yaprakta ham protein verimi, sapta ham protein verimi, yaprakta ham kül oranı, sapta ham kül oranı, yaprakta ham kül verimi, sapta ham kül verimi karakterleri incelemiştir. Bulgular, genel olarak erken ilkbahar döneminde ve nisan aylarında, özellikle 5 yaşındaki bitkilerin %50 oranında hasat edildiği koşullarda en yüksek kuru ot verimi (358.1 g bitki-1) elde edileceğini göstermiştir. Bu bulgularımız ham protein oranı (%19.5 SHP), yaprakta ve sapta ham protein verimleri (46.0 g bitki-1 ve 17.8 g bitki-1), yaprakta ve sapta ham kül oranları (%12.8 ve %8.71) ve verimleri (28.6 g bitki-1 ve 8.0 g bitki-1) açısından da benzer sonuçlar ortaya koymuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 26, 2014 |
Submission Date | July 26, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: 1 |