BibTex RIS Cite

Organic Poultry in Turkey Poultry Industry

Year 2014, Volume: 1 Issue: Özel Sayı-1, 1043 - 1048, 01.03.2014

Abstract

The present study is prepared to focus on the organic poultry production in Turkey poultry industry. Poultry industry has used the latest technology and has a strategical importance for supplying animal protein in Turkey. Organic poultry has iniated without official legislation in 1985. In recent years, organic poultry production industry has become a popular alternative to the conventional production of egg and meat with the awareness of consumers in Turkey. According to the data of 2013 published by the Ministry of Food, Agriculture and Livestock, there are 24 enterprises performing organic poultry farming in Turkey. According to the data of 2013 published by the Ministry of Food, Agriculture and Livestock and Turkish Statistical Institute (TSI), organic broiler and broiler meat productions have a 0,1% share while the organic laying hen’s production and egg production have 0,3% and 0,6% share in the enterprises, respectively. That amount is expected to increase because of the increasing conscious of consumers for their life style

Organic Poultry in Turkey Poultry Industry

Year 2014, Volume: 1 Issue: Özel Sayı-1, 1043 - 1048, 01.03.2014

Abstract

Bu çalışma ile son zamanlarda geniş bir uygulama alanı bulan organik tavukçuluğun ülkemiz tavukçuluğu içerisindeki yeri ve önemi ortaya koyulmuştur. Günümüzde tavukçuluk sektörü, ülkemiz hayvancılık faaliyetleri içerisinde son teknolojiyi takip eden bir üretim kolu olarak ekonomiye önemli katkılarda bulunmaktadır. Son yıllarda tüketici tercihlerine bağlı olarak ön plana çıkan organik tavukçuluk, ilk kez 1985 yılında herhangi bir mevzuata dayalı olmadan başlamışken, günümüzde tavukçuluk faaliyetleri içerisinde kendisine önemli bir pay edinmiş ve giderek artan ürün yelpazesi ile bu payını gün geçtikçe genişletmiştir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2013 yılı verilerine göre Türkiye’de 24 adet organik kanatlı yetiştiriciliği yapan işletme mevcuttur. Bu işletmelerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TÜİK 2013 verilerine göre üretimdeki payları incelendiğinde, organik broiler ve broiler eti üretimi %0,1’lik paylara sahipken, yumurtacı tavuk ve yumurta üretimi %0,6 ve %0,3’lük paya sahiptir. Bu miktarın gelişen toplum bilinci ve artan tüketici talepleri doğrultusunda gün geçtikçe artması beklenmektedir

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Fatma Yenılmez This is me

Emine Uruk This is me

Publication Date March 1, 2014
Submission Date January 26, 2015
Published in Issue Year 2014 Volume: 1 Issue: Özel Sayı-1

Cite

APA Yenılmez, F., & Uruk, E. (2014). Organic Poultry in Turkey Poultry Industry. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 1(Özel Sayı-1), 1043-1048.