Yogurt is one of the most consumed dairy products over the world. It has healing power and very important properties on human health. Especially for this reason, it is widely used in different forms as different products and meals. In Europe, USA and some Asian countries yogurt is generally consumed as a dessert. Fruity yogurt, yogurt drinks, fruity ayran and frozen yogurt are preferred in these countries. However in the homeland of yogurt, in Central Asia, yogurt has a special meaning. From past to present, yogurt technology and variety have shown major improvements and both traditional and technological methods are still used by Central Asian people. For this reason, very rich diversity about yogurt is present in this region. Yogurt is consumed as plain yogurt, ayran, fruity yogurt, flavored yogurt, buttermilk, strained yogurt, salty yogurt, tulum yogurt, winter yogurt and frozen yogurt. Generally it is used in meals such as soup, main courses, cold appetizers and desserts and alongside with main courses. In this work yogurt-based products are summarized and different usages of yogurt in meals in Turkey are explained
Yoğurt dünya genelinde en çok tüketilen süt ürünlerinden biridir. İyileştirici güce sahip olan yoğurdun insan sağlığı üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Özellikle bu sebepten dolayı, yoğurdun farklı ürünler ve yemekler gibi farklı şekillerde kullanılması yaygın olarak görülmektedir. Avrupa, Amerika ve bazı Asya ülkelerinde yoğurt genellikle tatlı olarak tüketilmektedir. Bu ülkelerde meyveli yoğurt, yoğurt içecekleri, meyveli ayran ve yoğurt dondurması tercih edilmektedir. Ancak yoğurdun anavatanında, Orta Asya ülkelerinde, yoğurt özel bir anlam taşımaktadır. Geçmişten günümüze yoğurt teknolojisi ve ürün çeşitliliği büyük bir gelişim göstermiştir ve hem teknolojik hem de geleneksel yöntemler Orta Asyalı insanlar tarafından hala kullanılmaktadır. Bu sebeple bu bölgede yoğurt açısından zengin bir çeşitlilik bulunmaktadır. Yoğurt; sade yoğurt, ayran, meyveli yoğurt, aromalı yoğurt, yayık ayranı, süzme yoğurt, tuzlu yoğurt, tulum yoğurdu, kış yoğurdu ve yoğurt dondurması olarak tüketilmektedir. Yoğurt büyük ölçüde çorbalar, ana yemekler, soğuk başlangıçlar ve tatlılar gibi yemeklerin yapımında ana malzeme olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada yoğurt bazlı ürünler özetlenmiş ve Türkiye’de yoğurdun yemeklerdeki farklı kullanım şekilleri ele alınmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2014 |
Submission Date | January 26, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: Özel Sayı-1 |