Rootstocks affect the vigor, yield and fruit quality besides the physiology and alter the resistance of the scion to abiotic and biotic stress factors. In viticulture, different rootstocks affect the same scion also in different ways. This study was conducted in five years old vineyard in Manisa conditions. Leaf samples of Cabarnet Souvignon, Merlot and Syrah cultivars grafted on 110 R (Vitis berlandieri x Vitis rupestris) and 1103 P (Vitis berlandieri x Vitis rupestris) were taken during veraison. Proline, carbohydrate, color (CIE L*, a*, b*) and chlorophyll (SPAD) contends of the samples were analyzed. The effects of the rootstocks on scion were compared. The obtained data were interpreted according to statistical analysis and Duncan Multiple Comparison Test was used to state the differences. Statistical differences in all parameters were noted when all rootstocks and scion combinations evaluated together. When rootstocks effects on scion analyzed, 1103 P were found statistically significant in all parameters except carbohydrate values where 110 R were found insignificant in proline, a* and L* values. As a result rootstocks were found effective on evaluated physiological parameters and scions have different response on the same rootstock
Anaçlar üzerine aşılı çeşidin büyüme, verim ve meyve kalitesinin yanı sıra fizyolojisini de etkileyerek, abiyotik ve biyotik stres faktörlerine karşı dayanımını değiştirir. Bağcılıkta da farklı anaçlar aynı çeşidi farklı şekillerde etkileyebilmektedir. Bu çalışma Manisa koşullarında, beş yaşındaki bağda gerçekleştirilmiştir. Ben düşme döneminde, 110R( Vitis berlandieri x Vitis rupestris) ve 1103P (Vitis berlandieri x Vitis rupestris) anaçlarına aşılı Cabarnet Sauvignon, Merlot ve Syrah çeşitlerinden yaprak örnekleri alınmıştır. Bu örneklerde proline, karbonhidrat, renk (CIE L*, a*, b*) ve klorofil (SPAD) analizleri yapılmıştır. Anaçların çeşitler üzerindeki etkileri karşılaştırılmış, veriler Duncan çoklu karşılaştırma testi kullanılarak yorumlanmıştır. Anaç ve çeşit kombinasyonları birlikte değerlendirildiğinde incelenen tüm parametreler istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Anaçların çeşide olan etkileri karşılaştırıldığında 1103P anacı, karbonhidrat değerleri hariç tüm parametrelerde önemli çıkarken 110R anacı, prolin, a* ve L* değerleri bakımından önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak anaçlar incelenen fizyolojik parametreler açısından etkili bulunurken çeşitler, aynı anaç üzerinde farklı tepkiler vermiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2014 |
Submission Date | January 26, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: Özel Sayı-1 |