Bu çalışma, Trakya Bölgesinde iyi tarım
uygulaması yapan ve yapmayan üzüm üreten tarım işletmelerini kapsamaktadır.
Çalışmanın temel amacı, iyi tarım uygulaması yapan ve yapmayan işletmelerin
ekonomik olarak karşılaştırılmasıdır. Kırklareli,
Edirne ve Tekirdağ illerinde iyi tarım uygulaması yapan 27 üzüm
üreticisinin tamamıyla, aynı sayıda iyi tarım uygulaması yapmayan üzüm
üreticisi ile anket çalışması yapılmıştır. Trakya Bölgesinde iyi tarım
uygulaması yapan işletmelerde bir kg üzüm yetiştirmenin maliyeti 1.12 TL/da,
iyi tarım uygulaması yapmayan işletmelerde 1.14/da TL olarak belirlenmiştir.
İyi tarım uygulaması yapan işletmelerde toplam masraflar 1341.56 TL/da, gayri
safi üretim değeri 1825 TL/da, brüt kâr
1034.85 TL/da, mutlak kâr 483.45 TL/da, nispi kâr
1.36 olarak hesaplanmıştır. İyi tarım uygulaması yapmayan işletmelerde toplam
masraflar 1366.45 TL/da, gayri safi üretim değeri 1800 TL/da, brüt kâr 988.94 TL/da, mutlak kâr 433.55 TL/da, nispi kâr ise 1.32 olarak
belirlenmiştir. Her iki üretim tarzında da üzüm yetiştiriciliği kârlı olmakla birlikte, iyi tarım uygulaması yapan
işletmelerde üzüm yetiştiriciliği daha kârlı
görülmektedir.
This
study includes the vineyard farms which apply and do not apply good
agricultural practices in Thrace Region. The basic purpose of this study is the
economical comparison of the farms applying and not applying good agricultural
practices. The 27 grape producers who applied good agricultural practices were
interviewed and data were gathered by using questionnaire method in Kırklareli,
Edirne and Tekirdağ provinces. In the same provinces, the same survey was also
conducted with the same number of producers which do not apply good
agricultural practices. In Thrace
Region, the one kg grape production cost was calculated 1.12 TL in the farms
which applied good agriculture while it was calculated 1.14 TL at the farms
which did not apply the good agriculture. Total production cost, gross
production value, gross profit, net profit and relative profit were determined
to be respectively as 1341.56 TL, 1825 TL, 1034.85TL, 483.45 TL and 1.36 in the
farms applying good agricultural practices. Total production cost, gross
production value, gross profit, net profit and relative profit were determined
to be respectively as 1366.45 TL, 1800 TL, 988.94 TL, 433.55 TL and 1.32 in the
farms not applying good agricultural practices. Grape farming is profitable in
both production types but grape farming is more profitable in the farms
applying good agricultural practices.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | October 26, 2017 |
Submission Date | October 26, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 4 Issue: 4 |