Anadolu
sahip olduğu coğrafi konum nedeniyle, birçok bitki türünde olduğu gibi sumak
bitkisinin de (Rhus coriaria L.) gen
merkezi konumuna sahiptir. Sumak, Türkiye’de baharat ve tıbbi bitki olarak
yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye ve Dünya’da sumak yetiştiriciliği ve
ıslahı üzerine çalışmalar çok sınırlıdır. Bu çalışma Kaharamanmaraş ekolojik
şartlarında yetişen 24 farklı sumak genotipinin, fenolojik özelliklerinin
belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Farklı sumak genotiplerinin bitkisel olarak
tomurcuk patlaması, ilk yapraklanma, erkek ve dişi çiçeklerin aktif olma
periyotları, hasat ve yaprak döküm dönemleri gibi fenolojik özellikleri
incelenmiştir. Çalışmada sumak genotiplerinde fizyolojik aktivitenin 20 Mart
tarihinde başlayıp, yaprak döküm döneminin ise 15 Aralık tarihine kadar devam
ettiği böylece sumak genotiplerinde vejetasyon süresinin 265 gün devam ettiği
belirlenmiştir.
Due to
its geographical location, Anatolia has a gene center position in sumac plant (Rhus coriaria L.) like many plant
species. In Turkey, sumac (Rhus coriaria
L.) is widely used in as spice and medical plant. The origin of sumac plant is
Turkey but, studies on the sumac plant breeding are limited. In this study,
phenological characteristics of 24 different sumac genotypes (Rhus coriaria L.) grown in Kahramanmaraş
climatic conditions were determined. Their phenological characteristics were
examined. First leaf-outing, the active periods of male and female flowers,
harvesting and leafing periods parameters were determined phenologically. The
phenological characteristics of different sumac genotypes such as plant bud
breaking, first leafing, active periods of male and female flowers, harvesting
and foliage periods were investigated. Physiological activity in sumac
genotypes started on March 20, and defoliation continued until December 15.
Thus, it was determined that the vegetation duration lasts 265 days.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | October 26, 2017 |
Submission Date | October 26, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 4 Issue: 4 |