Araştırma; atdişi ve şeker
mısırda körpe koçan kalite sınıfları ve mineral besin içeriğine hasat
zamanlarının etkisini araştırmak amacıyla 2015 ve 2016 yıllarında Isparta
koşullarında yürütülmüştür. Körpe koçanlar koçan
püskülünün çıkışından itibaren, 2, 4, 6 ve 8. günde hasat edilmiştir. Deneme; “Bora” F1
Atdişi ve “Merit” F1
şeker mısır çeşitleri kullanılarak, tesadüf
bloklarında faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada hasat zamanlarının körpe mısır kalite sınıflarına etkisi
her iki çeşitte istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. TAS 1504-2007 standartlarına göre,
yılların ortalamasında körpe mısır ekstra sınıf, sınıf I ve sınıf 2
oranı atdişi mısırda; sırasıyla %72.12, 18.75 ve 9.13, şeker mısırda
sırasıyla, %64.7, %25.0 ve %10.3 olarak
belirlenmiştir. Atdişi ve şeker mısırda
farklı hasat zamanlarına göre N, P, K, Mg, Fe ve Zn içerikleri sırasıyla
%1.66-2.36, %0.270-0.383, %1.10-1.44, 0.105-0.165, 22.20-26.41 ppm ve
17.04-20.36 ppm arasında belirlenmiştir. Genel olarak şeker mısır çeşidinin
mineral besin içeriği atdişi mısır çeşidinden daha yüksek olmuştur. Hasat
zamanı geciktikçe körpe koçanların mineral besin içerikleri düşmüş ve en yüksek
ilk hasat zamanında ölçülürken, en düşük besin içeriği son hasat zamanında
belirlenmiştir.
The research was carried out with aim to investigate to effects of
harvest times on baby corn quality class and mineral nutrient contents of dent
and sweet corn in Isparta conditions in 2015 and 2016 years. Baby corns were
harvested in 2nd, 3rd, 4th, 6th and 8th days from tasseling appearance time.
The experiment was set up according to a Randomized Complete Block Design in a
factorial arrangement with three replicates using the “Bora” F1 dent corn and “Merit” F1sweet corn
cultivars. Effects of harvest times on quality class of baby corn were found
significant for both the cultivars.
According to, the average results from the two years and TAS 1504-2007 standard, extra class, class 1 and class 2 ratios of
baby corn were determined as 72.12%, 18.75% and 9.13% in dent corn, 64.75,
25.05, respectively and 10.3% in sweet corn, respectively. According to different harvest times in the
dent corn and sweet corn and, the N, P, K, Mg, Fe and Zn were determined
between %1.66-2.36, %0.270-0.383, %1.10-1.44, 0.105-0.165, 22.20-26.41 ppm and
17.04-20.36 ppm, respectively. Generally, the mineral nutrient content of sweet
corn cultivar was higher than dent corn. The baby corn mineral nutrient
contents were decreased by delaying harvest time, and while the highest mineral
nutrient content was obtained from first harvest time, while last harvest time
had the lowest value.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | January 19, 2018 |
Submission Date | May 12, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 1 |