Bu çalışmada,
Karadeniz’de Sinop kıyılarından avlanan hamsi balığı etinin esansiyel amino
asit (EAA) ve esansiyel olmayan amino asit (NEAA) profili, LC-MS/MS cihazıyla
ve bu cihaza uygun olarak modifiye edilmiş yöntem ile ilk kez analiz
edilmiştir. Sonuçlar daha önce diğer balıklar üzerine yapılmış çalışmalarla
kıyaslanarak, hamsi balığı etinin amino asit içeriği ve diğer balıklardan farkı
tartışılmıştır. Hamsi etinde toplam 19 adet amino asit tespit edilmiş olup
arginine, cystine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine,
phenylalanine, serine, threonine, tyrosine ve valine esansiyel amino asitleri
oluşturmuştur. Bu esansiyel amino asitler toplam amino asit (TAA) miktarının
%57.6’sını oluşturmuştur. Hamsi etinde en yüksek oranda tespit edilen EAA
miktarı sırasıyla lysin (2,74±0,180 mg/100 g), leucine (2.13±0.230 mg/100 g),
arginine (1.54±0.025 mg/100 g) ve valine (1.20±0.080 mg/100 g) şeklinde olduğu
tespit edilmiştir. Hamsi etinde en yüksek oranda tespit edilen NEAA miktarının
ise sırasıyla, glutamic asit (3.68±0.135 mg/100 g), aspartik asit (2.84±0.270
mg/100 g), alanine (1.52±0.005 mg/100 g) ve glycine (1.22±0.095 mg/100 g)
şeklinde olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar önceki
çalışmalardan elde edilen sonuçlarla kıyaslandığı zaman, hamsi etinin EAA ve
NEAA bakımından zengin olduğu, elde edilen farklı AA profili sonuçlarının ise
balık türü, mevsim ve uygulanan AA belirleme yöntemine göre farklılıklar
gösterebileceği görülmüştür.
In this study, the profile of the essential
amino acid (EAA) and non-essential amino acid (NEAA) of anchovy fished from the
Sinop coast in the Black Sea was first analyzed using LC-MS / MS devices by
modified the method according to this device. The results compared with
previous studies on other fish, the amino acid content of anchovy meat and the
difference from other fish are discussed. A total of 19 amino acids have been
identified in anchovy meat, and arginine, cystine, histidine, isoleucine,
leucine, lysine, methionine, phenylalanine, serine, threonine, tyrosine and
valine are essential amino acids. These essential amino acids accounted for
57.6% of the total amount of amino acid (TAA). The highest amount of EAA
determined in anchovy meat was lysine (2.74 ± 0.180 mg / 100 g), leucine (2.13 ± 0.230
mg / 100 g),
and arginine (1.54 ± 0.025 mg / (1.20 ± 0.080 mg / 100 g). The highest amount of
NEAA determined in the anchovy meat was glutamic acid (3.68 ± 0.135 mg / 100 g), aspartic acid (2.84 ±
0.270 mg / 100 g),
alanine (1.52 ± 0.005 mg / g) and glycine (1.22 ± 0.095 mg / 100 g). When the results
obtained in this study were compared with those obtained from previous studies,
it was observed that anchovy meat was rich in EAA and NEAA, and that different
AA profile results could be different according to fish species, season and
applied AA determination method.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 18, 2018 |
Submission Date | April 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 4 |