Bu çalışma, 18 ekmeklik buğday çeşidinin Bolu
ekolojik koşullarında verim, verim unsurları ve kalite özelliklerinin
belirlenmesi amacıyla 2016-2017 ve 2017-2018 vejetasyon dönemlerinde tesadüf
blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada
çeşitlerin bitki boyu, başaklanma süresi, başak uzunluğu, başakta başakçık
sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, bin tane ağırlığı,
hektolitre ağırlığı, protein oranı, yaş gluten oranı ve tane verimi değerleri
incelenmiştir. İncelenen tüm özellikler bakımından çeşitler arasında
istatistiki olarak önemli farklılıklar elde edilmiştir. İki yılın ortalamasına
göre çeşitlerin bitki boyları 80.7-112 cm, başaklanma süreleri 135.7-146.1 gün,
başak uzunlukları 7.3-10 cm, başakta başakçık sayıları 16.5-21.2 adet, başakta
tane sayıları 27.2-49.7 adet, başakta tane ağırlıkları 0.93-2.25 g, bin tane
ağırlıkları 35.8-47.2 g, hektolitre ağırlıkları 69.3-80.9 kg, protein oranları
% 12.6-16.2, yaş gluten oranları % 24.9-34.6 ve tane verimleri 515.2-790.7
kg/da arasında değişmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, en yüksek tane verimi
Lucilla, Rumeli ve Aslı çeşitlerinden elde edilmiştir.
This study was conducted
during 2016-2017 and 2017-2018 under the ecological conditions of Bolu with the
objective to determine the yield, yield components and quality traits of 18
bread wheat varieties. This study was done according to randomized complete
block design with four replications. In this study, data was recorded on
parameters of varieties such as plant height, heading time, spike length,
number of spikelets per spike, number of grains per spike, grain weight per
spike, 1000 kernel weight, hectoliter weight, protein content, wet gluten
content, and grain yield. There was a statistically significant difference
among the varieties based on the traits recorded. Two years average data
indicated a plant height of 80.7-112 cm, heading time of 135.7-146.1 days,
spike length of 7.3-10.0 cm, number of spikelets per spike of 16.5-21.2, number
of grains per spike of 27.2-49.7, grain weight per spike of 0.93-2.25 g,
hectoliter weight of 69.3-80.9 kg, protein contents of 12.6-16.2%, wet gluten
contents of 24.9-34.6%, and grain yield of 515.2-790.7 kg/da. The highest
yielding varieties were Lucilla, Rumeli and Aslı.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 21, 2019 |
Submission Date | December 2, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 1 |