Bu
çalışmada Karadeniz’de Sinop yarımadası civarında yakalanan izmarit balığı (Spicara smaris) etinin amino asit
içeriği ve bu balığın boy ağırlık ilişkisi belirlenmiştir. Amino asit
içeriğinin belirlenmesinde; bir karışımdaki istenen maddeyi ileri düzeyde
ayırıp tanımlayabilir ve ölçebilir özellikteki LC-MS / MS (Sıvı Kromatografi
Kütle Spektrometresi) cihazı kullanılmış ve bu yöntemle izmarit balıkları için
sonuçlar ilk kez rapor edilmiştir. Bu çalışmada esansiyel (EAA) ve esansiyel
olmayan (NEAA) toplam 19 adet amino asit tespit edilmiştir. Esansiyel amino
asitler toplam amino asit miktarının %52,44’ünü oluşturmuştur. İzmarit etinde
en yüksek oranda tespit edilen EAA miktarları sırasıyla lysin (2,10±0,215 g/100
g), leucine (1,68±0,115 g/100 g), arginine (1,18±0,030 g/100 g) ve valine (1,09±0,070
g/100 g) şeklindedir. İzmarit etinde en yüksek oranda tespit edilen NEAA
miktarları ise sırasıyla glutamic asit (2,88±0,010 g/100 g), aspartik asit
(2,16±0,280 g/100 g), alanine (1,32±0,000 g/100 g) ve glycine (1,05±0,060 g/100
g) şeklindedir. Araştırmada incelenen balıkların ağırlık - boy ilişkisi W =
0,0044TL3,3423, R2 = 0,990, N = 45, P < 0,05 şeklinde
hesaplanmıştır. Ağırlık boy - ilişkisi (WLR) denkleminin korelasyon katsayısı (r) istatistiksel olarak sıfırdan farklı
(P < 0,05), b değeri ise
istatistiksel olarak b = 3 den (izometrik büyüme) farklı bulunmuştur (Pauly t
test P < 0,05). Bu sonuçlar
Karadeniz’de uzatma ağlarıyla avlanan izmarit balıklarının AA bakımından zengin
ve pozitif allometrik büyüme özelliği gösterdiğini ortaya koymuştur.
In this study, the amino acid content and the weight - length
relationship (WLR) of the picarel (Spicara
smaris) caught off Sinop peninsula in the Black Sea were determined.
Determination of amino acid content of picarel; the LC-MS / MS (Liquid
Chromatography Mass Spectrometry) devices was used and the results obtained
from this method were reported for the first time for picarel. A total of 19
amino acids were identified as essential (EAA) and non-essential amino acids (NEAA).
The EAAs composed for 52.44% of the total values of amino acids. The highest
amounts of EAA detected in the meat of picarel were lysine (2.10 ± 0.215 g / 100 g), leucine (1.68 ± 0.115
g / 100 g),
arginine (1.18 ± 0.030 g and valine (1.09 ± 0.070 g / 100 g), respectively. The
highest amounts of NEAA in the meat of picarel were determined as glutamic acid
(2.88 ± 0.010 g / 100 g),
aspartic acid (2.16 ± 0.280 g / 100
g), alanine (1.32 ± 0.000 g / 100 g ) and glycine (1.05 ±
0.060 g / 100 g),
respectively. The weight – length relationship (WLR) of the fish was calculated
as W = 0.0044TL3.3423, R2 = 0.990, N = 45, P < 0.05.
The correlation coefficient (r) of
the WLR equation was statistically different from zero (P < 0.05) and also b value was statistically different from
b = 3 (isometric growth) (Pauly t
test P < 0.05). These results show that the picarel caught in the Black Sea
have rich AA contents and show positive allometric growth.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 22, 2019 |
Submission Date | May 17, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 2 |