Valerianceae familyasına ait olan kediotu (Valeriana officinalis L.) yerel olarak Avrupa ve Asya’da bulunan çiçekli bir bitkidir ve çoğunlukla uykusuzluk hastalığı ve kaygı bozukluklarının tedavisi için kullanılmaktadır. Bu çalışmada Ardahan yöresinden toplanan kediotunun antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri incelenmiştir. Kediotunun metanol/ethanol ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesi Pseudomonas aeroginosa (ATCC 9027), Staphylococcus aureus (ATCC 6538), Bacillus megaterium (DSM 32), Escherichia coli, Yarrovia lipolytica, Candida albicans ve Saccharomyces cerevisiae’ya karşı test edilmiştir. Bitkilerin Glutatyon (GSH) düzeyi spektrofotometrik olarak, total oksidan ve antioksidan kapasiteleri (sırasıyla TOK ve TAK) ise ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. Kediotunun, bu çalışmada kullanılan test mikroorganizmalarına karşı hafif oranda antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu tespit edilmiştir. Metanol ekstraktlarındaki GSH düzeyi etanol ekstraktlarından daha yüksek çıkmıştır. Benzer şekilde total antioksidan kapasite ölçümlerinde methanol ekstraktlarındaki değerler etanol ekstraktlarından fazla saptanmıştır. Sonuç olarak Valeriana officinalis’in yararlı etkilerini belirleyen antibakteriyal ve antioksidatif içeriklerinin etki mekanizması ile ilişkisinin in vitro çalışmalarla desteklenmesi gerektiği kanısına varılmıştır.
Valerian (Valeriana
officinalis L.) that belongs to Valerianceae
family is a flowering plant native to Europe, and Asia and it is most commonly
used for the treatment of insomnia and anxiety disorders. In this study, the antimicrobial activity and an
antioxidant capacity of valerian collected from Ardahan region were investigated. Methanol/ethanol extracts of
valerian were tested for antimicrobial activity against Pseudomonas aeroginosa (ATCC 9027), Staphylococcus aureus (ATCC 6538), Bacillus megaterium (DSM 32), Escherichia coli, Yarrovia lipolytica, Candida albicans and Saccharomyces cerevisiae.
The measurements of glutathione (GSH) levels were done spectrophotometrically and total oxidant and antioxidant capacity
(TOC and TAC, respectively) were performed by ELISA method. Antibacterial
activity was found at different rate against
test microorganisms used in this study.
Additionally, GSH levels were higher in methanolic extracts than
ethanolic extracts. Similarly, it was determined that TAC in the methanolic extract was much better than
ethanolic extract. In conclusion, it
has been concluded that the mechanism of action of antibacterial and
antioxidative ingredients that determine beneficial effects of Valeriana officinalis should be
supported by in vitro studies.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 22, 2019 |
Submission Date | December 10, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 2 |