Bu araştırma, Diyarbakır ili Ergani
ilçesine bağlı doğal 4 farklı mahalle merasının, vejetasyon yapısının
belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, her merada toplam 4 lup
hattındaki 400 noktada ölçüm yapılarak meradaki bitkilerin, yeşil ve kuru ot
verimleri, ADF ve NDF oranları, sindirilebilir kuru madde oranı, kuru madde
tüketimi, nispi yem değeri, ham protein oranı, ham kül oranı ve türlerin
botanik kompozisyondaki oranları belirlenmiştir. İncelenen meralarda yeşil ot
verimleri 63.50-108.75 kg/da, kuru ot verimleri 15.50-25.50 kg/da, ADF (Asit
Deterjanda Çözünmeyen Lif) oranı %31.00-38.40, NDF (Nötral Deterjanda
Çözünmeyen Lif) oranı %46.53- 60.30, SKM (Sindirilebilir Kuru Madde) oranı
%58.98 ile %64.75, KMT (Kuru Madde Tüketimi) %1.99-2.59, NYD (Nispi Yem Değeri)
95.51-129.78, ham protein oranı %12.28-18.06, ham kül oranı %8.43-11.41;
botanik kompozisyonda buğdaygillerin oranı %21.58-57.13, baklagillerin oranı
%11.50-40.65 ve diğer familya bitkilerinin oranı ise %23.48-41.43 arasında
bulunmuştur. Araştırma sonucunda, meralarında genel olarak istilacı türlerin
baskın olduğu görülmüş, bu durum söz konusu meraların otlatma baskısı altında
olduğu, dolayısıyla ot verimini olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir. Uygun
mera amenajmanı yöntemlerinin uygulanmasıyla, bu meraların verimliliğinin
arttırılabileceği düşünülmektedir.
Bu çalışma Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) tarafından ZİRAAT.16.009 nolu proje ile desteklenmiştir.
a Bu çalışmanın tüm verileri Adem Doğan KARAHAN’ın yüksek lisans tezinden alınmıştır.
This research was conducted to determine herbage yield and vegetation
structures of four native village pastures of Ergani district in Diyarbakır.
The green and dry herbage yield, acid detergent fiber (ADF), neutral detergent
fiber (NDF), digestible dry matter (DDM), dry matter intake (DMI), relative
feed value (RFV), crude protein ratio, crude ash ratio and the ratios of the
species in the botanical composition of the pastures were studied by using the
Loop Method. In 4 lines 400 loop measurements were made in each pasture in the
study. The values of the herbage yield were determined between 63,50-108,75 kg/da
(green herbage yield) and 15,50-25,50 kg/da (dry herbage yield); the values of
acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), digestible dry
matter (DDM), dry matter intake (DMI), relative feed value (RFV), crude protein
ratio, crude ash ratio were determined between 31,00-38,40%, 46,53-60,30%,
58,98-64,75%, 1,99-2,59%, 95,51-129,78, 12,28-18,06%, 8,43-11,41% and the
percentages of grasses, legumes and other family plants in the botanical
composition were determined between 21,58-57,13%, 11,50-40,65% and 23,48-41,43%
respectively. It is concluded from the research that vegetation’s of the
pastures are generally composed of invasive species. This situation would mean
that pastures under the grazing pressure, thus it has affected to the herbage
yield negatively. It is thought that the productivity of these pastures can be
increased with the application of the appropriate pasture management methods.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 16, 2019 |
Submission Date | July 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 4 |