Bu
araştırmada 4 farklı (350, 500, 650 ve 800 tohum m-2) ekim sıklığı
(ES) uygulamasının 6 ekmeklik buğday çeşidinin (Alpu01, Atay85, Bezostaja1,
Harmankaya99, Sönmez01 ve Sultan95) bazı kalite özelliklerine etkisinin
belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2012-2013 ve 2013-2014 yıllarında Geçit
Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Eskişehir Merkez yerleşkesinde
yürütülmüştür. Denemeler tesadüf bloklarında faktoriyel deneme deseninde 3
tekerrürlü olarak kuru (yağışa bağımlı) ve sulu koşullarda yürütülmüştür.
Çalışmada iri tane oranı (İTO), ufak tane oranı (UTO), bin tane ağırlığı (BTA),
hektolitre ağırlığı (HLA), tane protein oranı (TPO), kuru gluten (KGL), zeleny
sedimentasyon (ZSD) ve sertlik değeri (SRD) gibi kalite unsurları
incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre ES uygulamalarının kuru koşullarda
İTO, UTO, BTA ve SRD unsurlarına etkisi önemli (p<0.01) bulunurken, sulu
koşullarda sadece BTA unsuruna etkisi önemli (p<0.01) bulunmuştur. ES
artışları iki çevre de de İTO ve BTA değerlerini olumsuz etkilemiştir. Çeşitler
arası farklılıklar ise araştırılan tüm parametrelerde (p<0.01) önemli
bulunmuştur. Sönmez01 ve Bezostaja1 çeşitleri İTO, BTA ve HLA açısından;
Bezostaja1 çeşidi ZSD, TPO ve KGL açısından; Sultan 95 ise UTO ve SRD açısından
öne çıkmıştır. Gerek kuru gerekse sulu çevrede İTO ile UTO ve SRD arasındaki
olumsuz korelasyon; BTA, HLA, KGL ve ZSD arasında ise olumlu korelasyonun
önemli (p<0.01) olduğu belirlenmiştir.
a: Çalışmanın verileri sorumlu yazarın doktora tezinden alınmıştır.
The trials were carried out in
Eskişehir central campus of the Transitional Zone Agricultural Research
Institute for two years in 2012-13 and 2013-14 growing years. The researchs are carried out in the
randomized block design with 3 replication in rainfed and irrigated conditions.
There are investigated effect of different level (350, 500, 650 and 800 tohum m-2)
of sowing density application on six bread wheat varieties (Alpu01, Atay85,
Bezostaja1, Harmankaya99, Sönmez01 and Sultan95). It was aimed that to
determine of the sowing densities to effects on large grain ratio (LGR), small grain ratio (SGR), 1000 grain
weight (TGW), test weight (TW), grain protein content (GPC), gluten content
(GC), zeleny sedimentation (ZS) and hardness value (HV) parameters. According
to results of the study, while the effect of sowing densities applications in
rainfed conditions are significant (p <0.01) on LGR, SGR, TGW and HV
components, the effect on only TGW parameter in irrigated conditions is
significant (p <0.01). The sowing density increases are affected negatively
both LGS and TGW values. The differences between the cultivars were significant
(p<0.01) in all parameters. Sönmez01 and Bezostaja1 in terms of LGR, TGW and
TW; Bezostaja1 in terms of ZS, PC and GC; Sultan95 in terms of HV were
prominent. It is seen that negative relationship is significant (p<0.01)
between LGR with SGR and HV in both rainfed and irrigated conditions. There are
positive correlations between TGW with the parameters TW, GC and ZS is
significant (p <0.01).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 16, 2019 |
Submission Date | April 5, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 4 |