Son yıllarda birçok araştırmacı spektral yansıma aletlerini
buğday bitkisinin bazı gelişim dönemlerinde tane verimi ve kalite özellikleri
arasındaki ilişkiyi belirlemede yoğun bir şekilde kullanmaktadır. Bu araştırma
durum buğday genotiplerinin başaklanma döneminde bazı spektral yansıma aletleri
ile ölçülen değerler ile tane verimi ve kalite özellikleri arasındaki ilişkinin
belirlenmesi amacıyla 2015-16 ve 2016-17 üretim sezonu boyunca Şırnak ekolojik
şartlarında yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak 2 ticari çeşit (Cesare ve Fırat
93) ve 7 adet ileri kademedeki durum buğday genotipi kullanılmıştır. İstatistik
analiz sonucuna göre, incelenen özelliklerin yıl, genotip ve yıl x genotip
interaksiyonu önemli farklılıklar bulunmuştur. Araştırmada incelenen, tane
verimi 393.20-604.45 kg da-1, bin tane ağırlığı 22.98-47.96 g,
hektolitre ağırlığı 75.4-85.8 kg hl-1, protein içeriği %
14.96-20.45, yaş gluten % 27.36-47.55, nişasta içeriği %59.3-63.24, irmik rengi
(b) değeri 14.65-16.53, klorofil
içeriği (SPAD) 45-53.58, bitki örtü sıcaklığı (BÖS) 21.5-27.3, normalize
edilmiş vejetasyon farklılıkları indeksi (NDVI) değeri 0.42-0.85 ve yaprak alan
indeksi (LAI) değeri 2.85-3.68 değerleri arasında değişim göstermiştir.
Makarnalık buğdayın başaklanma döneminde ölçülen fizyolojik ölçümler ile tane
verimi ve kalite özellikleri arasındaki ilişkiler yıllara göre farklılık
göstermiştir. 2015-16 ve 2016-17 üretim sezonlarında ölçülen SPAD değeri ile
protein içeriği ve yaş gluten arasında olumlu ilişkiler bulunması SPAD’ın ıslahta
kaliteli genotip geliştirmede seleksiyon kriteri olarak
değerlendirilebileceğini ve bu yönde daha kapsamlı araştırmalar yapılması
gerektiğini düşündürmektedir.
In recent years, many researchers have been using the spectral
reflectance instruments intensively in determining the relationship between
grain yield and quality traits in some development stages of wheat. This
research was carried out to determine the relationship between grain yield and
quality traits with the physiological values measured by some spectral
reflectance instruments at heading stage of durum wheat genotypes in Sirnak
conditions during 2015-16 and 2016-17 growing season. In the study, 2 commercial
varieties (Cesare and Fırat 93) and 7 advanced durum wheat genotypes were used.
According to the results of statistical analysis, significant differences were
found in year, genotype and year x genotype interactions of the examined
traits. The data obtained from the study was changed between 3932,0-6044,5 kg ha-1
in grain yield, 22.98-47.96 g in thousand kernel weight, 75.4-85.8 kg hl-1
in test weight, 14.96-20.45% in protein content, 59.3-63.24% in wet
gluten, 27.36-47.55% in starch content, 14.65-16.53 in semolina color (b) value, 45-53.6 chlorophyll content
(SPAD), 21.5-27.3°C in canopy temperature (CT), 0.42-0.85 in normalized
differences vegetation index (NDVI) value and 2.85-3.68 in leaf area index
(LAI) value. The relationship between the physiological measurements with grain
yield and quality traits of durum wheat at the heading stage has showed
differences between years. It was determined a positive relationship between
SPAD and protein content and wet gluten in both years, and it is thought that
more extensive studies should be done in order to evaluate SPAD as a selection
criterion for development of high quality genotypes in this stage.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 16, 2019 |
Submission Date | April 9, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 4 |