Mantarlar sağlığa yararlı ve birçok
dejeneratif hastalığa karşı koruyucu çok sayıda aktif bileşen içermelerinden
dolayı alternatif ve tamamlayıcı tıpta terapötik ajanlar olarak
kullanılmaktadır. Morchella esculenta
dünyada yenilebilen en değerli mantar türlerinden biridir. M. esculenta mantarı antimikrobiyal, antiinflamatuvar,
immunostimülatör, antitümör ve antioksidant gibi tıbbi ve farmakolojik
özellikler sergileyen çok sayıda tokoferol, karotenoid, organik asit,
polisakkarit ve fenololik bileşikleri içermektedir. Bu çalışmada M. esculenta mantarının angiotensin
dönüştürücü I (ACE-I) enzimi üzerine inhibitör etkisi incelendi. Mantar
ekstraktından alkalaz enzimi hidrolizi sonrası elde edilen peptid fragmanları
ultrafiltrasyon membranları kullanılarak fraksiyonlandı. Elde edilen
fraksiyonların angiotensin dönüştürücü I (ACE-I) enzimi üzerine inhibitör
etkisi in vitro koşullarda çalışıldı.
Fraksiyonlar içerisinde en yüksek ACE-I inhibisyonu % 94 ile
5kDa<peptidler<10 kDa arasındaki peptidleri içeren fraksiyonda gözlendi.
Bu fraksiyonun ACE-I için IC50 değeri 4,2 µg/ml olarak hesaplandı.
Fraksiyondaki peptid sayısı ve saflığı % 12 SDS-PAGE jel ile belirlendi.
Çalışma sonuçları göstermektedir ki M.
esculenta mantarı hipertansiyon hastalığının önlenmesi ve tedavisinde
kullanılabilecek fonksiyonel peptid türevli gıda bileşenlerine sahiptir.
Mushrooms are use as therapeutics in alternative and complementary
medicine as functional food because of contain a large number of biologically
active components that offer health benefits and protection against many
degenerative diseases. Morchella
esculenta is one of the most highly priced edible mushrooms worldwide. It
contains a wide range of active constituents which include tocopherols,
carotenoids, organic acids, polysaccarides and phenolic compounds which exhibit
a wide range of medicinal and pharmacological properties including
anti-microbial, anti-inflammatory, immunustimulatory, antitumor and
antioxidant. In this study; the peptide fragments were generated by alcalase
hydrolysis from M. esculenta extracts
were fractioned using ultrafiltration membranes. ACE inhibition were studied in
the obtained fractions. The 5kDa <peptides< 10 kDa in the ultrafiltration
fractions displayed highest ACE inhibition (94 %). The IC50 value of
this fraction was calculated as 4,2 µg/ml. The peptide numbers and purity of
fraction were determined with 12 % SDS-PAGE. The results indicate that M. esculenta derived peptides may have
potential as functional food ingredients in the prevention and management of
hypertension.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 16, 2019 |
Submission Date | September 6, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 4 |