Ak
dut Türkiye’de daha çok kurutularak ve pestil yapılarak değerlendirilen bir
meyve türüdür. Ancak pekmezi de son yıllarda yöresel olarak da olsa üretilmeye
başlanılmıştır. Bingöl’ün Genç ilçesine bağlı Servi yöresi ak dut pekmezi
üretimi ile bölgede tanınır hale gelmiştir. Bu çalışmada Servi’de geleneksel
yollar ile üretilen pekmez örneklerinin bazı fiziksel ve kimyasal içerikleri
belirlenmiştir. On iki tane pekmez örneğinde renk, toplam kuru madde, kül,
yoğunluk, pH, şeker, hidroksimetilfurfural ve toplam fenolik madde tayini
yapılmıştır. Pekmezlerin, şeker, özellikle früktoz ve glikoz; fenolik madde
içeriği bakımdan zengin değerlere sahip olduğu bulunmuştur.
Hidroksimetilfurfural miktarı son yıllarda işlenmiş ürünler için önemli bir
kalite özelliği olmuş ve limiti standartlar ile sınırlandırılmıştır. Üç pekmez
örneği hariç, tüm pekmez örneklerinde hidroksimetilfurfural miktarı TS 112001
Dut Pekmezi Standartlarının belirlediği sınırlar altında bulunmuştur. Pekmez
örneklerinden elde edilen veriler Servi pekmezinin kaliteli bir fonksiyonel
gıda ürünü olarak kullanılabileceğini ortaya koymuştur.
White mulberry is a fruit
species valued mostly by drying or dried fruit roll-up in Turkey. The mulberry
pekmez has nevertheless been produced to some extent in locally in recent years
as well. Servi region located in Genç district of Bingol province has been
known its white mulberry pekmez in its vicinity. In this research, some
physical and chemical properties of white mulberry pekmez from Servi produced
by traditionally were determined. From a total of 12 pekmez samples, color,
total soluble solids, ash, density, pH, sugar, hydroxymethyl furfural were
analyzed. Pekmez samples were found rich in sugar especially fructose and
glucose, and in phenolic contents. Hydroxymethyl furfural has been being an
important quality criterion and its limitation set by standards in recent years.
Except for 3 samples, hydroxymethyl furfural amount in all samples were found
in the limitation of TS 12001 Mulberry Pekmez Standard. Data obtained from the
pekmez samples indicate that white mulberry pekmez of Servi may be used as a
functional food of good quality.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 16, 2019 |
Submission Date | June 19, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 4 |