Mulberry species are counted in the fruit species that Turkey is in its origin area. Adıyaman is one of the provinces of Turkey located in the Southeastern Region of Anatolia that hosts local mulberry genotypes with different characteristics. In this study, a field survey in Adıyaman province was conducted to evaluate local mulberry genotypes and select promising ones for further evaluations. For this aim, some morphological and pomological properties of the evaluated genotypes were characterized, and totally 20 genotypes (12 white, 4 black, 4 red) were selected as promising. Fresh fruit weight varied between 1.8 and 6.2 g in white, 3.0 and 5.3 g in black, and 1.3 and 3.1 g in red mulberry genotypes. Dry fruit yield changed between 18.3 and 56.0% in the selected genotypes. As a result of the evaluations; seven white and two red mulberry genotypes were selected for drying, three white mulberries for syrup (pekmez), and three white and two red mulberries for table use, and black mulberries for fruit juice purposes.
Dut türleri Türkiye’nin anavatanı sınırları içerisinde olduğu meyve türlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Adıyaman, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan illerinden biri olup, farklı özelliklerdeki dut genotiplerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu çalışmada, yerel dut genotipleri değerlendirilerek, ümitvar olanların seçilmesi ve ileriki aşamalarda incelenmesi amacıyla Adıyaman ilinde arazi sürveyleri gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, incelenen genotiplerin bazı morfolojik ve pomolojik özellikleri karakterize edilmiş, toplamda üç türden 20 genotip seçilmiştir. Seçilen beyaz dutlarda taze meyve ağırlıkları 1.8 ile 6.2 g arasında, kara dutlarda 3.0 ile 5.3 g arasında, kırmızı dutlarda ise 1.3 ile 3.1 g arasında değişmiştir. İncelenen genotipler arasında kuru meyve randımanı ise %18.3 ile 56.0 arasında değişmiştir. İncelemeler sonucunda; yedi beyaz, iki kırmızı dut kurutma, üç beyaz genotip pekmez yapımı, üç beyaz ve iki kırmızı genotip taze tüketim, kara dutlar ise meyve suyu için uygun bulunmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 25, 2020 |
Submission Date | December 28, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 7 Issue: 1 |